Zukini

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Woh zukini kuning

Zukini (saking Basa Italia, zucchine (tunggal) utawi zucchini (jamak) inggih punika jinising labu alit ingkang wohipun dipunpanèn sadèrèngipun mateng minangka janganan. Janganan punika kalebet salah satunggaling wujud budidaya saking Cucurbita pepo. Wonten ing negari Prancis, Inggris, lan nagara-nagara Benelux janganan punika langkung kondhang minangka courgette (dipunwaos "kurzet"). Warni njawinipun woh kasebut limrahipun saged warni kuning lan ijo enèm utawi ijo tua. Wujudipun woh punika mirip kalihan timun, sanajan wonten ingkang wujudipun bunder utawi kados gendul (botol) gumantung kalihan kultivaripun.

Janganan punika katingal tasih énggal dipuntepangi ing Indonesia (paruh angka kalih abad kaping 20) sanajan sampun kondhang ing masakan Éropah[1]. Pangginaan zukini padatanipun mirip kalihan belustru, gambas (oyong) utawi bligo, inggih punika dipunmasak mawi duduh ingkang èncèr. Ing saperangan papan, zukini dipuntugel-tugel lajeng dipunmasak kanthi cara dipungorèng. Zukini punika arang dipundhahar kanthi mentah tanpa dipunolah rumiyin.

Paédah zukini[besut | besut sumber]

Kejawi saking babagan nutrisi, mupangat sanès saking woh zukini kangge kasarasan punika dèrèng kathah dipunsinaoni. Ananging wonten sapérangan pasinaon babagan labu punika dhumateng kéwan ing dados pacoban. Kejawi punika pasinaon-pasinaon ingkang sampun kalampahan langkung mirsani labu kanthi wetah sanès kanthi spesisifik namung zukini. Minangka antioksidan zukini punika kalebet sumber ingkang saé saking mangan, vitamin C, lan vitamin A ingkang dados antioksidan. Kejawi punika wonten ugi kandhutan antioksidan sanès kadosta lutein lan zeaxanthin. Aktivitas zat antioksidan wonten ing zukini kalebet ingkang stabil lan sampun kabukti saking asiling pasinaon dhumateng keaktifan antioksidan zukini ingkang sampun dipundamel beku. Supados pikantuk mupangat kanthi wetah saking antioksidan ingkang wonten ing zukini langkung saé bilih menawi dhahar boten namung dagingipun kemawon ananging inggih ugi kulit lan wijinipun.

Kandhutan zukini[besut | besut sumber]

Woh zukini ngandhut vitamin B kompleks (B1, B2, B3, B6, folat, lan kolin), ugi serat pangan ingkang mupangat anggènipun ngatur kadar gula ing getih. Saking asiling panalitèn ing kewan pacoban nedahaken vilih wonten mupangat antiinflamasi ing sistem kardiovaskular lan saluran pancernaan, ingkang asalipun saking omega-3 (ingkang wonten ing woh zukini), senyawa karoten lutein, zeaxanthin, lan beta-karoten, sarta senyawa antiinflamasi aking golongan polisakarida inggih punika homogalacturonan. Wontenipun kombinasi antawisipun antioksidan lan antiinflamasi ingkang wonten ing zukini saengga saged dipunaturaken bilih woh punika gadhah mupangat minangka anti kanker.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Zuccini, (dipunakses tanggal 26 Februari 2013)
  2. ^ Egg Sandwich
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zukini&oldid=979439"