Konferènsi Asia-Afrika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Gedung Merdeka nalika dumadiné Konferènsi Asia-Afrika.

Konferènsi Tingkat Tinggi Asia–Afrika (disingkat KTT Asia Afrika utawa KAA; sok-sok uga disebut Konferènsi Bandung) iku konferènsi antarané nagara-nagara Asia lan Afrika, sing akèèh-akèhé nembé mardika. KAA diselenggarakaké déning Indonésia, Myanmar (biyèn Burma), Sri Lanka (biyèn Ceylon), India lan Pakistan lan dikoordinasi déning Mentri Manca Nagara Indonésia Sunario. Patemon iki dumadi tanggal 18 April-24 April 1955, ing Gedung Merdeka, Bandung, Indonésia kanthi tujuan mromosikaké kerja bebarengan babagan ékonomi lan kabudayan Asia-Afrika lan nglawan kolonialisme utawa neokolonialisme Amérika Sarékat, Uni Sovyèt, utawa nagara imperialis liyané.

Konferènsi iki akiré nggawa marang kawanguné Gerakan Non-Blok nalika taun 1961.

Patemon kaloro[sunting | besut sumber]

Gambar:Stamps of Indonésia, 021-05.jpg
Prangko pèngetan 50 taun Konferènsi Asia–Afrika.

Kanggo mèngeti sèket tahun wiwit patemon sing ngamot sajarah kasebut, para Kepala Nagara nagara-nagara Asia lan Afrika wis diundang kanggo mèlu sawijining patemon anyar ing Bandung lan Jakarta watara tanggal 19-24 April 2005. Sebagéan saka patemon iku dileksanakaké ing Gedung Merdeka, lokasi patemon lawas nalika 50 taun kepungkur. Sekjen PBB, Kofi Annan uga mèlu teka jroning patemon iki.

Peserta[sunting | besut sumber]

Nagara-nagara sing mèlu ing Konferènsi Asia-Afrika ing Bandung, Indonésia taun 1955. 29 nagara mardikasing teka, sing makili luwih saka setengah polulasi donya. Vietnam diwakili kaping pindho déning kaloroné Vietnam Lor lan Kidul.
Nagara-nagara anggota Non-Blok (2007). Nagara kanthi werna biru statusé minangka pangamat.


1 Siprus sing durung mardika lan isih ana jroning kolonialisme diwakili déning tokoh sing ing tembé dadi présidhèn pisanané, Makarios III.[1]

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Réferènsi[sunting | besut sumber]

  1. ^ Cyprus and the Non–Aligned Movement, Ministry of Foreign Affairs, (April, 2008)

Wacan terusan[sunting | besut sumber]

  • Asia-Africa Speaks From Bandung. Jakarta: Ministry of Foreign Affairs, Republic of Indonésia, 1955.
  • Kahin, George McTurnan. The Asian-African Conference: Bandung, Indonésia, April 1955. Ithaca: Cornell University Press, 1956.
  • Mackie, Jamie. Bandung 1955: Non-alignment and Afro-Asian Solidarity. Singapore: Editions Didier Millet, 2005. ISBN 981-4155-49-7
  • Ampiah, Kweku. The Political and Moral Imperatives of the Bandung Conference of 1955 : the Reactions of the US, UK and Japan. Folkestone, UK : Global Oriental, 2007. ISBN 190-5246-40-4
  • Finnane, Antonia, and Derek McDougall, eds, Bandung 1955: Little Histories. Melbourne: Monash Asia Institute, 2010. ISBN 9781876924737

Pranala njaba[sunting | besut sumber]