Konferènsi Asia-Afrika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gedung Merdeka nalika dumadiné Konferènsi Asia-Afrika.

Konferènsi Tingkat Tinggi Asia–Afrika (disingkat KTT Asia Afrika utawa KAA; sok-sok uga disebut Konferènsi Bandung) iku sawijining konferènsi antarané negara-negara Asia lan Afrika, sing akèèh-akèhé nembé mardika. KAA diselenggarakaké déning Indonésia, Myanmar (biyèn Burma), Sri Lanka (biyèn Ceylon), India lan Pakistan lan dikoordinasi déning Mentri Manca Negara Indonésia Sunario. Patemon iki dumadi tanggal 18 April-24 April 1955, ing Gedung Merdeka, Bandung, Indonésia kanthi tujuan mromosikaké kerja bebarengan babagan ékonomi lan kabudayan Asia-Afrika lan nglawan kolonialisme utawa neokolonialisme Amérika Sarékat, Uni Sovyèt, utawa negara imperialis liyané.

Konferènsi iki akiré nggawa marang kawanguné Gerakan Non-Blok nalika taun 1961.

Patemon kaloro[sunting | sunting sumber]

Prangko pèngetan 50 taun Konferènsi Asia–Afrika.

Kanggo mèngeti sèket tahun wiwit patemon sing ngamot sajarah kasebut, para Kepala Negara negara-negara Asia lan Afrika wis diundang kanggo mèlu sawijining patemon anyar ing Bandung lan Jakarta watara tanggal 19-24 April 2005. Sebagéan saka patemon iku dileksanakaké ing Gedung Merdeka, lokasi patemon lawas nalika 50 taun kepungkur. Sekjen PBB, Kofi Annan uga mèlu teka jroning patemon iki.

Peserta[sunting | sunting sumber]

Negara-negara sing mèlu ing Konferènsi Asia-Afrika ing Bandung, Indonésia taun 1955. 29 negara mardikasing teka, sing makili luwih saka setengah polulasi donya. Vietnam diwakili kaping pindho déning kaloroné Vietnam Lor lan Kidul.
Negara-negara anggota Non-Blok (2007). Negara kanthi werna biru statusé minangka pangamat.


1 Siprus sing durung mardika lan isih ana jroning kolonialisme diwakili déning tokoh sing ing tembé dadi présidhèn pisanané, Makarios III.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cyprus and the Non–Aligned Movement, Ministry of Foreign Affairs, (April, 2008)

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Asia-Africa Speaks From Bandung. Jakarta: Ministry of Foreign Affairs, Republic of Indonesia, 1955.
  • Kahin, George McTurnan. The Asian-African Conference: Bandung, Indonesia, April 1955. Ithaca: Cornell University Press, 1956.
  • Mackie, Jamie. Bandung 1955: Non-alignment and Afro-Asian Solidarity. Singapore: Editions Didier Millet, 2005. ISBN 981-4155-49-7
  • Ampiah, Kweku. The Political and Moral Imperatives of the Bandung Conference of 1955 : the Reactions of the US, UK and Japan. Folkestone, UK : Global Oriental, 2007. ISBN 190-5246-40-4
  • Finnane, Antonia, and Derek McDougall, eds, Bandung 1955: Little Histories. Melbourne: Monash Asia Institute, 2010. ISBN 9781876924737

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]