Praja Sriwijaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Karajan Sriwijaya)

Pambuka[besut | besut sumber]

Kerajaan Sriwijaya iku kraton maritim gedhé ing Nusantara, iku sekitar abad 7 nganti 15 Masehi. Kerajaan iki dibangun déning raja Dapunta Hyang Sri Jayanaga ing sekitar kutha Palembang saiki.

Sumber sajarah[besut | besut sumber]

Sumber sajarah kraton iki iso ditemo'ke saking 6 iji prasasti sing ditulis nganggo basa Melayu kuna lan nganggo huruf Pallawa uga wis ana tulisan taun sing nganngo angka taun saka.

Prasasti-prasasti peninggalan kraton Sriwijaya ya iku:

  1. Prasasti kedukan bukit
  2. Prasasti talang tuo
  3. Prasasti telaga watu
  4. Prasasti kutha kapur
  5. Prasasti karang berahi
  6. Prasasti palas pasemah

Seliyane iku uga ana catetan bab kraton Sriwijaya iki ing prasasti ing luar nagari antarane:Prasasti ligor lan Prasasti nalanda, India.

Runtuh[besut | besut sumber]

Kerajaan Sriwijaya runtuh ing taun 1477 Masehi wektu iku Sriwijaya diserbu Kerajaan Majapahit sing arep nguasai pulo Sumatera. Sedurunge uga wis ana serangan saking kraton liya antarane:

  • Serbuan Raja Dharmawangsa saking Medang taun 990 Masehi, wektu iku Sriwijaya dipimpin déning raja Sri Sudarmaniwarmadewa
  • Serbuan kraton Colamandala (India kidul) taun 1023, 1030, lan taun 1068 wektu iku rajane Sri Sangramawijayatunggawarman sing akhire ditawan.

Taun 1414 pangeran terakhir kraton Sriwijaya ya iku Parameswara, nganut agama Islam lan hijrah wonten ing Ujung Malaya mbangun Kasultanan Melaka.