Dhegelen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sembelit
Classification and external resources
Foto hasil sinar-x seorang anak laki-laki yang sedang mengalami konstipasi. Lingkaran menunjukan area penumpukan tinja.
ICD-10ICD-10 Chapter K|K590
ICD-9564.0
DiseasesDB3080
MedlinePlus003125
eMedicinemed/2833
MeSHD003248
Sembelit
Classification and external resources
Foto hasil sinar-x seorang anak laki-laki yang sedang mengalami konstipasi. Lingkaran menunjukan area penumpukan tinja.
ICD-10ICD-10 Chapter K|K590
ICD-9564.0
DiseasesDB3080
MedlinePlus003125
eMedicinemed/2833
MeSHD003248
Sembelit
Classification and external resources
Foto hasil sinar-x seorang anak laki-laki yang sedang mengalami konstipasi. Lingkaran menunjukan area penumpukan tinja.
ICD-10ICD-10 Chapter K|K590
ICD-9564.0
DiseasesDB3080
MedlinePlus003125
eMedicinemed/2833
MeSHD003248

Degelen kang asring disebut konstipasi yaiku gangguan sistem pencernaan manungsa (utawa bisa uga ing kéwan ) ngalami panumpukan feces sing gedhe banget dadi angel kanggo dibuwang saka utawa diwetokaké lan bisa nimbulaké rasa lara kang gedhe kanggo panandang. Degelen kuat uga diarani obstipasi . Ana alangan abot bisa nyebabaké kanker usus sing mateni kanggo nandhang lara.

Cara nyegah[besut | besut sumber]

  • Aja mangan panganan ing sadhengah papan.
  • Ngindhari panganan sing ngemot lemak lan gula sing dhuwur.
  • ngombe banyu putih sawetara 1,5 nganti 2 liter banyu (bab 8 kaca tingal) saka dina adi lan luwih saben dina. [1]
  • Olahraga, kayata mlaku-mlaku (joging) bisa ditindakaké. Paling sithik 10-15 menit kanggo latihan entheng, lan paling ora 2 jam kanggo olahraga sing luwih abot.
  • Mbiasakaké mbuwang hajat lan ora seneng nahan gerakan usus. Ora perlu meksa mbuwang saben dina yen ora ana stimulasi amarga siklus pencernaan saben wong beda.
  • Konsumsi panganan sing akeh serat, kayata woh-wohan lan sayuran .
  • Turu paling ora 4 jam dina.
  • Tambahaké panganan kanggo panganan, kajaba lombok.
  • Diet ora kakéhan.
  • Mangan panganan anti inflamasi, kayata alpukat, apel, lan kerambil .
  • Push up

Pangobatan[besut | besut sumber]

Mlayu minangka salah sawijining olahraga sing bisa nyuda lan nyegah konstipasi.

Pangobatan alami saka dhegelen bisa ditindakaké kanthi ngganti panganan kang luwih sehat, olahraga kanthi sregep, ngurutaké weteng lan geger, [2] ngombe banyu akéh, ngombe omben-omben prebiotik lan probiotik, utawa dadi biasa mbuwang hajat saben dina kanthi gawé jadwal ngising disebut bowel training paling njero. Babagan pengobatan ngguyu uga bisa rampung, amarga ngguyu ing refleks otot-otot weteng kanggo mindhah supaya weteng kepijetmangkono pancingan peristalsis usus lan Gamelan gerakan bagean paling njero.

Degelen uga bisa mari utawa ditanggulangi dening ngekum sikil ing banyu adhem. Sikil dikum nganti krasa adhem banget. Terapi iki uga bisa ngatasi sikil perih, perdarahan irung, lan insomnia .

Semana uga, kanthi kepeksa sethitik, biasané kanggo wong-wong kanthi alangan, yaiku kanthi njupuk obat pencahar diarani laxatives (sing kadhangkala nyebabaké weteng rumangsa cengkrongan, utawa uga ketergantungan laxative), nyedhot feses kanthi alat khusus, terapi serat, lan operasi (sanajan pilihan iki arang banget).

Tekanan ing saluran pencernaan sithik banget kanggo nyuda feses saka usus. Supaya tekanan kudu dhuwur, bagean ndhuwur usus kudu digawé supaya tekanan luwih dhuwur tinimbang ngisor, kanthi masang banyu es ing weteng lan banyu anget ing bokong. Iki biasané ditrapaké kanggo sembelit sing dumadakan. [3]

Supaya wong sing ngalami sembelit bisa pulih kanthi cepet, mula para penderita ora oleh:

  • Nahan rasa mbuwang hajat.
  • Mangan panganan kanthi cepet lan panas.
  • Mangan ing porsi gedhe.
  • Ngombe omben kafein lan omben-omben soda.
  • Ngonsumsi panganan utawa ombenan sing adhem.

Sebabé[besut | besut sumber]

Degelen yaiku keluhan sing paling umum ing sistem pencernaan lan umumé ditemokaké ing komunitas sing luwih akéh kalebu ing sekitar kita. Nyatané, kira-kira sekitar 80% wong ngalami konstipasi. Penyebab konstipasi utawa dhegelening saubengé kalebu:[butuh sitiran]

  • Kekurangan cairan awak utawa dehidrasi . [4]
  • Kasedhiya saka panas nang .
  • Stres utawa depresi lan kegiatan sing cukup kandhel. [5]
  • Efek hormon ing awak (umpamané nalika haid utawa meteng).
  • Usus kurang elastis (biasané amarga ana nalika meteng utawa umur tuwa).
  • Kelainan anatomi ing sistem pencernaan.
  • Pola gaya urip lan pola mangan sing kurang biasa (kayata panganan sing ala).
  • Efek samping saka njupuk obat sing ngemot kalsium utawa aluminium (umpamané antidiarrheal, analgesik, lan obat antacid ).
  • Kurang asupan vitamin C lan kekurangan panganan sing berserat.
  • Apa gejala penyakit (umpamané typhus lan hernias ).
  • Asring tahan stimulasi kanggo defecate suwene suwe.
  • Emosi, amarga wong sing emosi utawa kuatir karo spasme usus, mula usus pertalti mandheg lan usus gedhe nyuda cairan fase. Akibate, bangku kasebut dadi angel.
  • Jarang utawa kurang olahraga. [6]
  • Konsumsi serat sing berlebihan. [7]
  • Mangan daging sing kakéhan. Utamané daging abang amarga angel dicerna lan akéh wesi. Wesi minangka bahan sing ndadekaké pengkerané najis, dadi peteng lan ireng.
  • Saka penyalahgunaan narkoba, kayata obat pencahar. Contone, panggunaan laxatives migunani kanggo ngetokaké peristalsis. Suwe-suwe usus wis biasa lan gumantung saka obat kasebut, nyebabaké reaksi usus alon, lan nyegah peristalsis usus bebas.
  • Panganan beku ngirit wektu lan tenaga nanging nyebabaké akéh masalah kesehatan. Panganan beku duwe serat sing sithik banget lan akéh pengawét sing bisa ngganggu gerakan usus. Kaya es krim sing ora ngemot meh ora ana serat supaya ora bisa ngontrol gerakan usus sing digandhengaké karo isi gula lan susu ing njerone bisa harden najis.
  • Mangan woh-wohan utawa sayur-sayuran tartamtu sing bisa ngetrapaké kekotoran alami kanthi gedhang kaya gedhang . [8]

Tandha lan gejala[besut | besut sumber]

Blonde woman sitting on toilet.jpg

Gejala lan pratandha bakal beda karo siji wong liya, amarga diet, hormon, gaya urip lan bentuk saben usus gedhe beda, nanging biasané gejala lan pratandha sing asring ditemokaké ing umumé utawa kadang sawetara penderita minangka nderek :

  • Lambung kasebut rumangsa kebak, lengkap, lan malah krasa kaku amarga tumpukan kukul (yen bangku wis tumpuk udakara udakara 1 minggu utawa luwih, weteng pasien bisa katon kaya dheweke ngandut).
  • Sayuran dadi luwih angel, luwih panas, luwih tipis, luwih sithik tinimbang biasané (kurang saka 30 gram ), lan malah bisa mbentuk cilik nalika parah.
  • Ing wektu defecation dhingklik angel mbusak utawa dibuwak, kadhangkala kudu push utawa remet weteng sakdurunge supaya narik metu dhingklik (malah menyang ombone saka hemorrhoids lan sweaty kadhemen ).
  • Swara swara ing weteng.
  • Duri ngrasa kebak, lan rumangsa gebug diiringi lara amarga ngelek-elek ing bangku panas lan atos.
  • Frekuensi gerakan usus ditambah karo mambu sing luwih elek tinimbang biasané (sok-sok pasien ngalami kangelan utawa ora bisa urinate).
  • Frekuensi usus sing suda, lan nambah wektu transit usus (biasané cacat nganti 3 dina utawa luwih).
  • Kadhangkala ngalami mual lan muntah yen lagi parah.
  • Sakit punggung yen ana bangku cukup.
  • Nafas ora enak .

Kanggo gejala psikologis sing bisa kedadeyan ing wong sing ngalami constipation, antara liya:

  • Kurang kapercayan
  • Luwih seneng sepi utawa jarak saka wong-wong ing sekitar.
  • Isih keluwen, nanging yen mangan bakal kebak banget (luwih-luwih nalika meteng weteng bakal krasa pedhot ) amarga papan ing weteng saya suda.
  • Emosi mundhak kanthi cepet.
  • Palpitations asring banget emosi sing nyebabaké stres supaya sirah utawa demam .
  • Badan ora pas, ora puas, ora kepenak, kesel, lan rumangsa abot banget supaya kesusu kanggo nindakaké sesuatu sanajan sok ngantuk ngantuk.
  • Kurang bungah ing kegiatan kasebut.
  • Kagiyatan saben dina kaget amarga kakéhan awak sing nyebabaké kualitas kualitas lan produktivitas kerja.
  • Kapabilitas bisa nyuda.

Degelen lan wanita[besut | besut sumber]

ka|jmpl|240x240px| Wanita sing krasa weteng ora kepenak amarga sembelit. Degelen minangka pain kanggo wanita. Kanggo pirang-pirang dina ora rusak, mesthi nggawé weteng dadi kesel. Ora mung ngono, weteng krasa ora kuwatir amarga proses pembuangan dadi ora lancar nganti pirang-pirang dina utawa minggu. Perbandingan kasebut yaiku papat wanita karo wong lanang siji. Buruh wanita sing umur 18-55 taun luwih cenderung ngalami indigestion, utamané constipation. [9]

Panyebab wanita asring ngalami sembelit yaiku:

  • Kekuwatan sphincter lan weteng sing luwih lemah tinimbang wong lanang luwih angel wanita ngalami cacat yen dibandhingaké karo lanang.
  • Yen ana kepinginan bencong ing papan umum utawa njaba omah, wanita seneng ora rumangsa ora bisa cacat amarga ana alesan kayata rasa isin utawa nesu ing jamban umum. [10]
  • Akeh wanita sing mangan gedhe banget. Peristalsis saka usus misale jek diabaikan kanthi pola diet sing ora bener. Penyebab utama amarga kekurangan intaké serat.
  • Corpus luteum sing ngasilaké progesteron hormon bisa nglumpukaké kelembapan ing awak. Akibaté, cairan kanggo nyusup najis dikurangi, saéngga bangku dadi angel lan angel dicopot (iki minangka hormon fisiologis saka haid lan meteng).
  • Ing kandhutan awal, ana rasa wedi marang wanita nalika rusak banget bakal nyebabaké janin metu nganti keguguran. Iki amarga ana anggapan sing sempit sajrone defecation padha karo strat sajrone tenaga kerja. Umumé wanita ngandhut ngalami sembelit nalika meteng. Utamané nalika meteng tekan trimester kaping tiga utawa udakara 7 wulan.
  • Wangun pelvis wanita sing amba kanggo ngusir janin bisa nggawé usus dadi ora stabil. Kajaba iku, kanggo akumulasi lemak awak lan getih cenderung uga diklumpukaké ing panggul uga.
  • Bentuk usus wanita ngidini distorsi amarga panggul wanita sing gedhe, mula bangku angel gampang macet ing kana (umpamané, bohlam rektum).
  • Padharan wanita iku luwih sempit amarga ana janin lan ovari. [1]
  • Tekanan amarga sindrom usus sing gampang nesu (IBS) amarga usus dadi disebrat, banjur nyebabaké alangan, mula tinjau kasebut kepepet ing kana.

Kelainan kulit[besut | besut sumber]

Degelen bisa nyebabaké breakout rai.

Kelainan kulit biasané ora bisa ditemokaké ing wong sing ngalami sembelit biasa lan luwih gampang cenderung nyerang wong sing ngalami stres. Yen panandhang nduweni sistem kekebalan lemah, mula kelainan kasebut bakal saya tambah. Alesan kasebut amarga racun utawa racun sing asale saka feces, kalebu karbon dioksida lan asam laktat saka pencernaan panganan sing nglumpukaké ing usus gedhe lan mbebani kinerja ati . Amarga kinerja ati mbobot, awak ora bisa ngasilaké getih sing resik lan metabolisme diganggu. Akibaté, kakébalan sing nyuda, nyebabaké gejala amarga panyebaran toksin iki sing bisa katon langsung ing kulit pasien. [11] Toksin sing diserep ing usus gedhe uga bisa nyuda proses penyerapan gizi, nyebabaké reaksi alergi, lan malah nyebabaké penyakit yen sistem kekebalan awak saya ringkih. [1]

Gangguan sing bisa kedadeyan, umpamané, kulit katon kurang kusut, kulit ngrasa kasar, bintik-bintik ireng, pimples, eczema, lan liya-liyané. Biasané kelainan kasebut mung bisa ilang yen pasien wis pulih saka sembelit utawa obesif.

Epidemiologi[besut | besut sumber]

  • Saben taun ing Amerika, luwih saka 2,5 yuta wong menyang dokter lan ngentekaké 725 yuta dolar amarga sembelit.
  • Contipasi biasané dumadi ing wanita (amarga faktor fisik lan psikologis), wong tuwa (amarga kinerja sistem pencernaan ing wong tuwa wiwit mudhun), lan bocah-bocah (amarga sistem pencernaan ing bocah ora banget sampurna). [12]
  • Udakara 12% populasi ing saindenging jagad ngalami sembelit. [13]
  • Pendhaftaran saka pasien alangan, kira-kira 3% saka total pendapatan pasien. [14]
  • Kemungkinan wong kena pengaruh saka sembelit ing sawijining masyarakat yaiku 2 nganti 30%.
  • Udakara 50% pasien sembelit sing lunga menyang rumah sakit sambat yen gerakan usus dicegah.
  • Cacahing pendhudhuk ing Amerika Serikat lan Asia-Pasifik udakara 17,3%, kaping pindho dibandhingaké karo Eropa yaiku 8,75%. [15]
  • Udakara 25% penderita dhegelencenderung ora bisa nindakaké apa-apa kanggo ngobati dhegelensing dialami, lan dheweke luwih seneng ngeculaké kanthi mandhiri. Udakara 20% wong sing ngalami sembelit ora bisa ngremehaké gejala sanajan dheweke wis ngalami pirang-pirang wulan lan mikir normal. [16]
  • Udakara pihak katelu sing nggunakaké julap sembelit, sanajan ana tinjauan anyar sing ditampilaké

yen julap iku perawatan aman lan efektif. [15]

  • Udakara 18% wong sing ngalami sembelit ora bisa musataké ing karya lan mula 12% wong uga ora bisa ngrampungaké tugas kanthi bener. [17]

Halangan pseudo[besut | besut sumber]

Kadhangkala, wong kuwatir banget nandhang lara sembelit, nanging sejatine ora ngalami sembelit. Nyalahaké salah yen saben wong ora ngala-ngilang saben dina, mula dheweke dikandhani constipation. Yaiku salah sawijining irama alami awak. Irama alami awak ngatur kabeh, kalebu "jadwal alam" kanggo defecation. Sawetara wong sing sehat malah cacat kaping telu seminggu. [18]

Sawise ngombe julap, pangguna kadang-kadang bakal ngalami wektu yen dheweke ora rusak. Iki amarga usus gedhe banget kosong (meh ora ana tinjau), sawise julise nuduhaké efek kasebut. Biasané bakal entuk siji nganti rong dina sadurunge usus gedhe diisi lan dikontrak. [18]

Sing liyané[besut | besut sumber]

Munculaké rasa lara ati lan rasa lara ing weteng ora mesthi dadi tandha lan gejala, uga heartburn lan pain sing ora bisa ditrapaké uga ora nyebabaké gejala penyakit kasebut. Ing anak, [4] dhegelenbisa mimpin kanggo soiling ( enuresis lan encopresis ). [19] Degelen pancen ngganggu, nanging dhegelenisih dibutuhaké dening awak kanggo ngimbangi proses pencernaan lan nyegah diverticulosis. [20]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. a b c Jangan Biarkan Sembelit Berlarut-larut
  2. 腹部マッサージで便秘を解消しましょう
  3. Sulit BAB? Tempelkan Air Es di Perut dan Air Hangat di Pantat
  4. a b Kurang Minum, Anak Sekolah Rentan Sembelit
  5. うつ病とも関係する便秘
  6. 9 Penyebab Konstipasi
  7. Salak vs pencernaan
  8. Biang Keladi yang Bisa Bikin Perut Sembelit
  9. Activia Blogger's Day
  10. Constipation in women causes
  11. 肌荒れも引き起こす便秘
  12. Sonnenberg, A; Koch, TR (1989). "Epidemiology of constipation in the United States". Dis Colon Rectum 32 (1): 1–8. PMID 2910654. doi:10.1007/BF02554713. 
  13. Wald A, Kamm MA, Muller-Lissner SA, Scarpignato C, Marx W, Schuijt C. The BI Omnibus Study: An international survey of community prevalence of constipation and laxative use in adults. Digestive Disorders Week. 20–25 May 2006. Abstract T1255. Retrieved 7-18-2010.
  14. Walia, R.; Mahajan, L.; Steffen, R. (2009). "Recent advances in chronic constipation". Curr Opin Pediatr 21 (5): 661–6. PMID 19606041. doi:10.1097/MOP.0b013e32832ff241. 
  15. a b Wald A, Kamm MA, Muller-Lissner SA, Scarpignato C, Marx W, Schuijt C. The BI Omnibus Study: A new study, sponsored by Boehringer Ingelheim, provides new information on the incidence of constipation and shows that those affected do not use more effective treatments. Digestive Disease Week. 23 May 2006. Abstract T1255.
  16. что мешает свет
  17. Saglikli Sindirimsistemine Ihtiyac
  18. a b Types of constipation
  19. NHS direct page on constipation.
  20. Fascinating Study On Diverticulosis

Link njaba[besut | besut sumber]