Andreas Henrisoesanta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mgr. Dr.
Andreas Henrisoesanta
S.C.J.
Uskup Emeritus Tanjungkarang
225px
Foto resmi Uskup Andreas Henrisusanta
GréjaGereja Katolik Roma
KeuskupanTanjungkarang
Didhapuk18 April 1979
Term ended6 Juli 2012
SadurungéAlbert Hermelink Gentiaras, S.C.J.
DiterusakéYohanes Harun Yuwono
Orders
Ordination2 Juli 1961[1]
Consecration11 Februari 1976
by Kardinal Justinus Darmojuwono
Personal details
Jeneng lairSuwiyata
Lair(1935-06-07)Juni 7, 1935
Nèderlan Kalidadap, Ngijorejo, Wonosari, Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta
PatiMaret 10, 2016(2016-03-10) (umur 80)
Indonésia RS. St. Carolus, Jakarta, Indonesia
BuriedPemakaman Katolik Dharma Shanti Merta (DSM) Negeri Sakti, Pesawaran
Kabangsan Indonesia
DenominationKatolik Roma
Wong tuwaJacobus Samadi Kasandikrama (ayah)
Jacoba Wasijem Kasandikrama (ibu)
Alma materUniversitas Kepausan Gregoriana ,
Itali Roma, Italia
SesantiEritis mihi testes (Kis 1:8)
(Kamu akan menjadi saksi-Ku)
Tapak asmaAndreas Henrisoesanta's signature
Coat of armsAndreas Henrisoesanta's coat of arms

Mgr. Dr. Andreas Soewijata Henrisoesanta, S.C.J. (EYD: Andreas Suwiyata Henrisusanta; lair ing Kalidadap, Ngijorejo, Wonosari, Gunung Kidul, Daerah Istimewa Yogyakarta, 7 Juni 1935 – pati ing Jakarta, 10 Maret 2016 ing umur 80 taun) yaiku Uskup ing Keuskupan Tanjungkarang saka 18 April 1979 tumeka 6 Juli 2012. Ditahbisakéminangka imam ing 2 Juli 1961 lan kadhapuk minangka Uskup di Keuskupan Tanjungkarang ing tanggal 18 April 1979..

Pendidikan lan pakaryan[besut | besut sumber]

Henri sekolah Sekolah Rakyat Metro, saka taun 1941 tumeka 1947. SR ing kono dhèwèké sekolah ana ing mangsa Walanda, Jepang, lan mangsa kamardikan Indonesia. Sabanjuré neruské ing SMK (Sekolah Menengah Katolik) Pringsewu taun 1948 tumeka 1949 lan ing SMK Talang Jawa, Palembang taun 1949–1950 lan SMP St. Joseph, Lahat, Sumatera Selatan saka tahun 1950 nganti lulusé, 1951. Sawisé kuwi, nerusaké ing SGA lan Seminari Menengah Palembang taun 1951–1955. Dhèwèké uga sinau filsafat ing Lahat, 1956–1957 lan di Yogyakarta, 1957–1958.[2]

Mgr. Henri nampa kaul kaping pisané ing Lahat 8 September 1956. Setaun sabanjuré nampa kaul anyar ing Seminari St. Paulus Palembang tanggal 8 September 1957. Saperlu nerusaké pawiyatan teologi lan hukum gereja dhèwèké diwajibaké nempuh pawiyatan ing Roma, Italia.

Samulihé saka Italia, Henri nampa sakramen imamat ing tanggal 2 Juli 1961 déning Uskup Zhengzhou, Mgr. Faustino M. Tissot, S.X. ing Kapel Kolese SCJ Leo Dehon, Roma, Italia. Henri kasil ngrengkuh gelar Doktor Hukum Gereja saka Universitas Gregoriana, Roma kanthi tesis De Probatione per Documente in Precessu Canonico ing 10 Juli 1966.

Henrisoesanta miwiti misa kapisan ing Castel Mino, Italia Lor ing wulan Juli 1961. Setahun sabanjuré, mulih ing Metro, 1962. Taun 1964–1965, melu pawiyatan ing Fribourg, Swiss lan mulih Indonesia 1966.

Sawisé sepuluh taun makarya ing Keuskupan Tanjungkarang, Pastor Henrisusanta diangkat déning Takhta Suci minangka Episcopus coadjutor utawa Uskup Koajutor Keuskupan Tanjungkarang. Dhèwèké didhapuk dadi Uskup Koajutor saperlu mbiyantu tugas-tugas Uskup Tanjungkarang Mgr. Gentiaras, sing ngancik mangsa pensiyun.

Romo Andreas Henrisusanta SCJ ditahbisaké minangka Uskup ing SMA Xaverius Pahoman, Bandar Lampung 11 Februari 1976 déning Penahbis Utama Mgr. Justinus Kardinal Darmojuwono, Uskup Agung Semarang, sawatara iku Uskup Agung Vincenzo Maria Farano, Uskup Agung Tituler Cluentum ingkang uga Nuncio Apostolik kanggoIndonesia lan Uskup Albert Hermelink Gentiaras, S.C.J., Uskup Tanjungkarang ngayahi dadi Uskup Ko-konsekrator. Sabanjuré, tanggal 21 Desember 1978, Paus Yohanes Paulus II ndhapuk dadi Uskup Diocesan Keuskupan Tanjungkarang. Pada tanggal 13 Mei 1979, Mgr. Albertus Hermelink Gentiaras, SCJ masrahaké jabatané minangka Episcopus residentalis Keuskupan Tanjungkarang marang Mgr. Andreas S. Henrisusanta, SCJ.[3][4][5]

Galeri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Catholic Hierarchy". Dijupuk 7 Januari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. Buku Eritis Mihi Testes, hal xxxv
  3. http://www.apostolische-nachfolge.de/titulere_u.htm
  4. http://www.sesawi.net
  5. Laman Facebook RD. Thomas Suratno

Pranala njaba[besut | besut sumber]