Abdullah bin Syaibah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Abdullāh bin Syaibah utawi ingkang misuwur Abdullah bin Abdul Muththalib (Basa Arab: عبدالله بن عبد المطلب‎)‎ (545-570) punika rama saking Muhammad, Nabi Islam, piyambakipun putra Abdul Muththalib. Abdullah pejah rikala mlampah ing kafilah antawisipun Mekkah saha Madinah, rikala Muhammad taksih ing guwa garba Aminah.

Silsilah jangkepipun inggih punika:
عبدالله بن عبد المطلب ابن هاشم بن عبد مناف بن قصي بن كلاب بن مرة بن كعب بن لؤي بن غالب ابن فهر بن مالك بن النضر بن كنانة بن خزيمة بن مدركة بن الياس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان
.
Manawi dipunlatinaken, 'Abdullah bin 'Abdul-Muththalib bin Hasyim (Amr) bin Abdul Manaf (al-Mughira) bin Qushay (Zaid) bin Kilab bin Murrah bin Ka`b bin Lu'ay bin Ghalib bin Fihr (Quraish) bin Malik bin an-Nadr (Qais) bin Kinanah bin Khuzaimah bin Mudrikah (Amir) bin Ilyas bin Mudar bin Nizar bin Ma`ad bin Adnan.[1]

Abdulah misuwur kanthi tiyang kang resik ing tlatah Arab, boten naté nyakiti satunggal tiyang punapa.[2] Ngantos piyambakipun boten naté nginggilaken suantenipun langkung saking tiyang sanés, ésemanipun sanget lembut ing tlatah Jazirah Arab, rohani ingkang bening, manah kang mulya. Abdullah angsal undian kanggé dipunsembeléh ugi dipundadosaken kurban jumbuh kaliyan nadzar Abdul-Muththalib. Manawi putranipun sampun ganep sedasa saha ngertos piyambakipun boten naté putra malih, pramila Abdul-Muththalib nguninga nadzar ingkang naté dipunngendikakaken ing putra-putrinipun, sadaya putra manut babagan nadzar punika, lajeng nami putra-putranipun dipunserat ing jemparingan kanggé dipunundi saha dipunserahaken déning patung Hubal. Sasampunipun jemparingan punika dipunkocok, medhal jeneng Abdullah. Pramila Abdul-Muththalib bekta Abdullah dhateng Ka'bah kanggé dipunsembeléh, ananging dipuncegah déning tiyang Quraisy kang utami paman saking pihak ibu saking Bani Makhzum saha saderekipun Abu Thalib. Saderekipun ngusulaken kanggé séba dhateng dukun éstri, Abdullah kapanggih kaliyan dukun punika. Sasampunipun wonten ing dalemipun dukun punika Abdullah dipundhawuhi kanggé ngundi Abdullah kanthi sedasa Unta. Manawi ingkang medhal nami Abdullah, piyambakipun kedah nambahi malih kanthi sedasa unta, ngantos Allah ridha, ananging manawi ingkang medhal nami unta kala wau pramila unta punika ingkang dipunsembeléh. Lajeng Abdul-Muththalib medhal saking dalemipun dukun punika saha miwiti ngundi nami Abdullah kaliyan nami unta, ananging ingkang sapindha nami Abdullah kang medhal, lajeng dipunulangi malih kanthi nambah jumlah unta dados kalih dasa, ngantos jumlah unta punika dados 100, nembé nami unta ingkang medhal. Unta-unta punika dipunsembeléh minangka gantosipun Abdullah, ananging daging unta boten kepareng dipunpundhut déning manungsa utawa kéwan.[3]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Arab)Silsilah Abdullāh bin Syaibah (dipununduh 10 nopember 2012)
  2. ^ Kalembutan Abdullah (dipununduh 10 nopember 2012)
  3. ^ Nadzar Abdul-Muththalib (dipununduh 10 nopember 2012)