Kabupatèn Malang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kabupaten Malang)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Malang
Lambang Malang.jpg
Lambang Malang
Motto: "---"
Locator kabupaten malang.png
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Kutha Kepanjen
Bupati: Sujud Pribadi
Wakil Bupati: ---
Jembar
 - Total:

4.576 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

33 Kecamatan
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 2.339.000 (2003)
+/- 511 / km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawèn, Islam, Protestan, Katulik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa lan basa Indonésia

Kabupaten Malang, iku salah siji kabupatèn ing Provinsi Jawa Timur, Indonésia. Ibukuthané yaiku Kepanjen. Kabupaten iki wewatesan karo Kabupatèn Jombang, Kabupatèn Majakerta, Kutha Batu, lan Kabupatèn Pasuruan ing sisih lor, Kabupatèn Lumajang ing sisih wétan, Samodra Hindia ing sisih kidul, lan Kabupatèn Blitar lan Kabupatèn Kediri ing sisih kulon. Sabagéyan gedhé wilayahé iku pagunungan sing hawané sejuk, Malang dikenal minangka salah siji dhaérah tujuan wisata utama ing Jawa Wétan.

Pambagéyan administratif[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Malang kapérang dadi 33 kecamatan, sing kapérang manèh dadi desa lan kalurahan. Punjeré Panatapanguwasa ana kutha Kepanjèn. Sadurungé ana ing Kutha Malang. Biyèné Kutha Batu kalebu ing Kabupatèn Malang, wiwit taun 2001 sawisé ditetepaké dadi kutha dhéwé Kutha Batu pisah saka Kabupatèn Malang. Punjeré Panatapanguwasa Kecamatan sing paling gedhé lan amba ing Malang antarané : Lawang, Singosari, Dampit, lan Kepanjèn.

Kecamatan-Kecamatan ing Kabupatèn Malang:

Géografi[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Malang iku kabupatèn paling wiyar nomer loro ing Jawa Wétan, sawisé Kabupatèn Banyuwangi. Sabagéyan gedhé wilayahé arupa pagunungan. Bagéyan kulon lan kulon-lor arupa pagunungan, kanthi puncaké Gunung Arjuno (3.339 m) lan Gunung Kawi (2.651 m). Pagunungan iki ana tuké Kali Brantas, kali paling dawa ing Jawa Wétan.

Bagéyan wétan arupa komplèks Pagunungan Bromo-Tengger-Semeru, kanthi puncaké Gunung Bromo (2.392 m) lan Gunung Semeru (3.676 m). Gunung Semeru kuwi gunung paling dhuwur ing Pulo Jawa. Kutha Malang dhéwé ana ing cekungan antarané rong komplèks pagunungan kasebut.

Bagéyan kidul arupa pagunungan lan dhataran glombang. Dhataran asor ing pasisir kidul cukup ciut lan sabagéyan gedhé pasisiré ana wukiré.

Kabupatèn Malang nduwé potènsi tetanèn kanthi iklim sejuk. Dhaérah lor lan wétan akèh dipigunaaké kanggo kebonan apel. Dahérah pagunungan ing kulon akèh ditanduri janganan, lan dadi salah sawijining pangasil janganan utama ing Jawa Wétan. Dhaérah kidul akèh dipigunaaké kanggo nandur tebu lan hortikultura kayadéné salak lan semangka.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Bis[sunting | sunting sumber]

Transportasi angkutan antarkutha diladèni mawa bis kutha lan sepur. Terminal antarkutha ing kutha Malang yaiku Arjosari (jurusan Surabaya lan Probolinggo), Gadang (jurusan Dampit, Lumajang lan Blitar/Tulungagung), lan Landungsari (jurusan Jombang, Tuban, lan Kediri). Angkutan ing kabupatèn migunaaké bis mini lan angkutan désa. Terminal ing wilayah kabupatèn Malang yaiku: Kepanjen lan Tumpang.

Sepur[sunting | sunting sumber]

Malang ana ing jalur sepur lintas Surabaya-Malang-Blitar-Kertosono-Surabaya. Ana rong stasiun sepur ing Kutha Malang (Malang lan Malang Kotalama), lan pitung stasiun ing wilayah Kabupatèn Malang (Lawang, Singosari, Blimbing, Pakisaji, Kepanjen, Ngebruk lan Sumberpucung). Lintasan sepur iki kalebu unik (mungel siji-sijiné) ing Indonésia amarga ngliwati rong trowongan (tunnel) ing dhaérah PLTA Karangkates.

Pariwisata utawa Plesiran[sunting | sunting sumber]

Malang dikenal minangka dhaérah tujon plesiran utama Jawa Wétan. Sapérangan papan plesiran mranani ing Kabupatèn Malang yaiku:

  • Gunung Kawi, ana ing wilayah Kecamatan Ngajum. Misuwur minangka papan plesiran spiritual.
  • Gunung Arjuno-Welirang, asring kanggo pandhakian kanthi rute: Junggo, Cangar, Singosari, Lawang, Purwosari utawa Pandaan.
  • Puncak Pananjakan Bromo liwat Nongkojajar.
  • Wadhuk Selorejo, ana ing Kecamatan Ngantang (ing sapinggiring dalan gedhé Malang-Jombang)
  • Wadhuk Karangkates (Bendungan Sutami), ana ing Kecamatan Sumberpucung.
  • Taman Ria Sengkaling, ana ing sapinggiring dalan gedhé Malang-Batu, ing kana ana kolam renang lan taman kanggo dolan.
  • Air terjun Coban Rondo, ana ing Kecamatan Pujon.
  • Pasiraman Dèwi Sri, ana ing Kecamatan Pujon nyawisaké plesiran pasiraman banyu panas pagunungan. Plesiran iki ana ing saceraking pasar Pujon minangka sentra pamasaran woh lan janganan.
  • Candhi Singosari, ana ing Kecamatan Singosari.
  • Pesisir: Pesisir Ngliyep, Pesisir Bajulmati, Pesisir Sendangbiru, Pesisir Balekambang.

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Malang&oldid=805152"