Kabupatèn Panaraga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Panaraga
—  Kabupatèn  —

Seal
Motto: REOG (Resik Endah Omber Girang Gemirang)
Peta Kabupaten Ponorogo
Coordinates: 7°52′10″S 111°27′46″E / 7.86944°S 111.46278°E / -7.86944; 111.46278
Negara Indonesia
Provinsi Jawa Timur
Dina dadi 11 Agustus 1496
Pamaréntahan
 • Bupati H. Amin, SH
 • Wakil Bupati Yuni Widyaningsih, SH
Wewengkon
 • Total 1.371,78 km2 (52,965 sq mi)
Èlevasi 92 - 2,563 m (−8,317 ft)
Populasi (2010[1])
 • Total 855.281
 • Kapadhetan 6.2/km2 (16/sq mi)
Zona wektu WIB (UTC+7)
Kode pos 63400
Kodhe tilpun (+62) 0352
Vehicle registration AE
Website ponorogo.go.id
Reog Ponorogo

Kabupaten Panaraga (utawa ing éjaan basa Indonesia katulis Ponorogo) iku salah siji kabupatèn ing Jawa Wétan, Indonésia, kutha Panaraga iku ibukutha kabupatèné. Kabupatèn iki ana ing sisih kulon provinsi Jawa Wétan. Kabupaten Ponorogo dikenal Kutha Reyog amargi daerah iki yaiku daerah asal saka kesenian Reyog sing wis dikenal teka mancanegara.

Geografis[sunting | sunting sumber]

111° 17’ - 111° 52’ Bujur wetan lan 7° 49’ - 8° 20’ Lintang kidul. Batas wilayah Kabupatèn Panaraga yaiku;

ing sisih lor karo: Kabupatèn Madhiun
Kabupatèn Magetan
Kabupatèn Nganjuk
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pacitan
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Pacitan
Kabupatèn Wanagiri
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Tulungagung
Kabupatèn Trenggalèk

Jarak Ibu Kutha Ponorogo karo Ibu Kutha Provinsi Jawa Wétan (Surabaya) +/- 200 Km menyang arah Wetan lan nyang Ibu Kutha Negara ( Jakarta ) +/- 800 Km nyang arah kulon. Kabupatèn Ponorogo dibagi 2 sub area, yaiku area dataran dhuwur yaiku kecamatan Ngrayun, Sooko dan Pulung lan Kecamatan Ngebel sisane yaiku daerah dataran rendah. Kali sing lewat ana 14 kali sing dawane antara 4 teka 58 Km. Fungsi kali iki yaiku sumber irigasi kanggo lahan pertanian.[2]

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Kabupaten Panaraga ketata saking 21 kecamatan, 305 desa lan kelurahan. Kecamatan-Kecamatan ing kabupaten iki yaiku:


Bupati Ponorogo wis diganti kaping 16 saka tahun 1944[3]. yaiku:

  1. R. Soesanto Tirtoprodjo (1944 – 1945)
  2. R. Tjokrodiprodjo (1945 – 1949)
  3. R. Prajitno (1949 – 1951)
  4. R. Moehamad (1951 – 1955)
  5. R. Mahmoed (1955 – 1958)
  6. R. M. Harjogi (1958 – 1960)
  7. R. Dasoeki (1960 – 1967)
  8. R. Soejoso (1967 – 1968)
  9. R. Soedono Soekirdjo (1968 – 1974)
  10. H. Soemadi (1974 – 1984)
  11. Drs. Soebarkah Poetro Hadiwirjo (1984 – 1989)
  12. Drs. R. Gatot Soemani (1989 – 1994)
  13. DR. H.M. Markum Singodimedjo (1994 – 2004)
  14. H. Muryanto, SH, MM (2004 – 2005)
  15. H. Muhadi Suyono, SH, MSi (2005 – 2010)
  16. H. Amin, SH (2010 - Sekarang)

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Jumlah pedunung kabupatèn Panaraga ing Sensus penduduk tahun 2010 yaiku 855.281 jiwa.[1] Sejarah Pedunung kabupatèn Panaraga saka tahun 1980 yaiku;

Tahun 1980 1990 2000 2010
Jumlah pedunung 783.356 837.055 841.497 855.281
Sumber:Badan Pusat Statistik[4]

Agama[sunting | sunting sumber]

Agama sing dianut pedunung kabupatèn Panaraga saka data Bappeda Jawa Timur ing tahun 2009 yaiku[5]:

Ing Kabupatèn Panaraga dumunung sawijining pondhok pesantrèn modhèrn yaiku Pondhok Modhèren Darussalam Gontor.

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]


Bali menyang: Jawa Timur