Kabupatèn Pacitan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupaten Pacitan
Lambang Pacitan.jpg
Lambang Pacitan
Motto: "Tata Pramana Hargeng Praja"
Locator kabupaten pacitan.png
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Kutha Pacitan
Bupati: H. Sujono
Wakil Bupati: ---
Jembar
 - Total:

1.389,87 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

12 Kecamatan
Pedhunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 538.000 (2003)
+/- 387 jiwa/km²
Suku Bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa lan basa Indonesia

Pacitan yaiku salah sawijining kabupaten sing ana ing provinsi Jawa Timur, Indonesia. Ibu kotane yaiku kutha Pacitan. Geographical coordinates kutha Pacitan ana: 8° 12' 0" lintang kidul, 111° 7' 0" bujur wetan. Kabupaten iki nduweni jembar wilayah sekitar 1.389,87 km², pendhuduke kacacah kurang luwih 538.000 jiwa (2003).

Sekilas[sunting | sunting sumber]

Wilayah Pacitan nduweni nilai penting sanjerone sejarah arkeologi amerga ana kana pernah ditemokne fosil-fosil menungsa purba. Saliyane guwa Gua Tabuhan sing wis luwih dhisik misuwur, Gua Luweng Jaran sing durung suwe ditemokne ini lan diperkiraake sing paling jembar ana Asia kidul wetan. Secara administratif Pacitan dipara dadi 12 Kecamatan, yaiku:

  1. Kecamatan Pacitan
  2. Kecamatan Kebonagung
  3. Kecamatan Arjosari
  4. Kecamatan Tulakan
  5. Kecamatan Ngadirojo
  6. Kecamatan Punung
  7. Kecamatan Pringkuku
  8. Kecamatan Donorojo
  9. Kecamatan Nawangan
  10. Kecamatan Tegalombo
  11. Kecamatan Sudimoro
  12. Kecamatan Bandar

Wates wilayah Kabupaten Pacitan neng sisi wetan yaiku Kabupaten Trenggalek, sisi Lor ana Kabupaten Panaraga, sisi kulon anan Kabupaten Wanagiri lan neng sisi kidul ana Samudra Hindia

Secara geografis kabeh laladan sing sebageyan gedhe pegunungan kapur ora cocok kanggo tetanen tanduran pari.

Gaplek[sunting | sunting sumber]

Kahanan geografis Pacitan sing sebagian gedhe akeh gumuk-gumuk tandhus sing ora cocok kanggo tetanen tanduran pari,mulane kuwi gaplek utawa telo dadi pilihan saka jaman mbiyen. Gaplek yaiku oyot saka wit telo pohung sing digaringake sabanjure dibebak lan dikukus dadi sego thiwul. Mula saka kuwi,menawa thiwul dadi ciri pambeda saka kutha Pacitan pancen ora salah.Sego thiwul dadi panganan pokok kanggo masyarakat sing urip ana perangan pegunungan kidul kayata Gunung Kidul,Wonosari,lan Trenggalek. Nanging kanthi sangsaya apike perekonomian saiki pada ninggalake gaplek kanggo panganan sedina-dina lan masyarakat saiki luwih milih sego putih.

Basa Jawa Pacitan[sunting | sunting sumber]

Sanajan secara umume basa jawa iku padha wae,ananging Basa jawa ana Pacitan nduweni keunikan amarga ana ukara-ukara sing akeh ora isa ditemoni ana laladan liyane.Sebageyan ukara-ukara mau saiki wis kechathet ana ing basa Jawa dialek Pacitan

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala Nyang Jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Pacitan&oldid=804943"