Pratélaning lempongan ing Indonésia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Lempongan.jpg
lempongan ing Indonésia

Lempongan inggih punika pérangan toya (laut) ingkang papanipun radi njorok dhateng dharata. Lempongan punika satunggaling wewengkon toya ingkang sapérangan ageng dipunkiteri déning siti. Lempongan punika padatanipun gadhah kaanan ingkang langkung anteng tinimbang laladan laut sanèsipun. Perkawisp punika dipunjalari amargi siti utawi dharatan ingkang wonten ing sakiterpun punika gadhah fungsi kanggé ngadhangi ombak utawi gelombang lan ugi angin ingkang ageng. Déné satunggaling lempongan ingkang ageng inggih dipunsebut laut. Prosès maujudipun lempongan piyambak kanthi manéka warna variasi. Déné maujudipun lempongan ingkang paling ageng inggih dipunasilaken saking asiling éwah- ewahaning bawana. Minangka satunggaling kontinen ingkang super, Gondwana tugel ing sadawaning jalur tugelan, lajeng dadosaken wujudipun ingkang lajeng mlengkung lan njorok ing dharatan. Bawananipun lajeng gerak methal lan saged ngasilaken satunggaling lempongan ingkang ageng. Déné tuladha lempongan - lempongan ing dunya ingkang kalebet ageng inggih punika Lempongan Guinea, Lempongan Pèrsi, Lempongan Alaska, Lempongan Meksiko lan Lempongan Benggala ingkang minangka lempongan ageng ing dunya. Cara sanèsipun kanggé maujudipun lempongan inggih punika kanthi wontenipun prosès erosi glasial lan erosi saking kali. Manawi lempongan kasebat maujud saking gletser mila lempongan kasebat dipunsebat fjord. Rias inggih maujud saking kali lan dipuntandhani saking wontenipun pèrèng ingkang gadhah miring ing tajem. Déné sapérangan ageng lempongan maujud saking wontenipun lempitan - lempitan saking kerak bumi saha wontenipun erosi pasisir saking asiling gelombang laut lan arus laut. Arus saged damel gelombang langkung konstan, déné batuan lunak badhé dadosaken wontenipun erosi ingkang ngasilaken efek ingkang langkung kiyat.

Lempongan ugi wonten minangka pérangan inlet saking dano utawi blumbang. Déné satunggaling lempongan ingkang ageng dipunsebat jurang, laut, lan sanès- sanèsipun. Lan cove inggih punika atungglaing inlet pasisir ingkang wujudipun nglingker (mbunder) utawi lonjong kanthi lawang kanggé mlebet ingkang ciyut, lan ugi sapérangan lempongan - lempongan ingkang alit ugi saged dipunsebat dados lempongan.

Lempongan inggih kanthi signifikan wonten ing sujarah kanggé papan dumunungipun manungsa amargi wonten ing lempongan manungsa saged sami mancing kanthi aman. Lempongan inggih wigati minangka papan pelabuhan ingkang nyaman kanggé papan kanggé ndarataken kapal. Wonten lempongan ugi kathah jinising iwak - iwakan utawi makluk laut sanèsipun ingkang sami caket papanipun satunggal kaliyan sanèsipun. Ing ngandhap punika inggih pratélan nama lempongan ing Indonéesia:

Pratélan lempongan ing Indonésia

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Adang[1] Kalimantan
Lempongan Aimere[2] Kep. Maluku
Lempongan Air Hitam Kalimantan
Lempongan Ambon Kep. Maluku
Lempongan Apar Kalimantan
Lempongan Aru Sumatera
Lempongan Asin Sumatera
(Lempongan) Atawai One Kep. Maluku

B[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Baguala Kep. Maluku
Lempongan Baia De Tibar Kep. Maluku
Lempongan Bakong Kalimantan
(Lempongan) Balaurin Laleng Kep. Maluku
Lempongan Balikpapan Kalimantan
Lempongan Balok Sumatera
Lempongan Bandialit Jawa
Lempongan Bangkuang? Kalimantan
Lempongan Banten Jawa
Lempongan Banyubiru Jawa
Lempongan Bari Kep. Maluku
Lempongan Barta Papua
Lempongan Baruga Sumatera
Lempongan Baruk Sumatera
Lempongan Bayur Sumatera
Lempongan Belantung Sumatera
Lempongan Belimbing Sumatera
Lempongan Benawang Sumatera
Lempongan Benlelang Kep. Maluku
Lempongan Betumango Sumatera
Lempongan Biangmerang Kep. Maluku
Lempongan Bintan Sumatera
Lempongan Boleng Kep. Maluku
Lempongan Brang Sumatera
Lempongan Brassi Sumatera
Lempongan Buding Sumatera
Lempongan Buka Kep. Maluku
Lempongan Bula Kep. Maluku
Lempongan Bungus Sumatera
Lempongan Burung Kalimantan

C[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Calang Sumatera
Lempongan Ciasem Jawa
Lempongan Ciletuh Jawa
Lempongan Cook Papua

D[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Dalam Sumatera
Lempongan Dalam Sumatera
Lempongan Damas Jawa
Lempongan Damas Jawa
Lempongan Delaki Kep. Maluku
Lempongan Deme Kep. Maluku
Lempongan Dondo Kep. Maluku
Lempongan Doroh Kep. Maluku

E[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Elpaputih Kep. Maluku
Lempongan Ende Kep. Maluku
Lempongan Ende Kep. Maluku
Lempongan Enggano Sumatera

F[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Foi Kep. Maluku

G[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Galei Sumatera
Lempongan Gemo Kep. Maluku
Lempongan Gililawa Kep. Maluku
Lempongan Ginggo/Gongge? Kep. Maluku
Lempongan Golaedi Papua
Lempongan Golok Kalimantan
Lempongan Grajagan Jawa

H[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Hading Kep. Maluku
Lempongan Haria Kep. Maluku
Lempongan Hatuputih Kep. Maluku

I[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Ilpokil/Ilkopit Kep. Maluku
Lempongan Ipi Kep. Maluku

J[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Jakarta Jawa
Lempongan Janim Papua

K[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Kakadu Kep. Maluku
Lempongan Kalabahi Kep. Maluku
Lempongan Kamarau Papua
Lempongan Kampa Sumatera
Lempongan Karangberak Sumatera
Lempongan Karawia Papua
Lempongan Kasuaris Jawa
Lempongan Katorai Sumatera
Lempongan Kembungluar Sumatera
Lempongan Keusiklega Jawa
Lempongan Kiowa Sumatera
Lempongan Klabat Sumatera
Lempongan Kluang Kalimantan
Lempongan Klumpeng Kalimantan
Lempongan Klumpeng Kalimantan
Lempongan Kodek Lombok
Lempongan Konga Kep. Maluku
Lempongan Korido Papua
Lempongan Korim Papua
Lempongan Koripan Jawa
Lempongan Korobafo Kep. Maluku
Lempongan Kota Waringin Kalimantan
Lempongan Kramat Kalimantan
Lempongan Kru Sumatera
Lempongan Kruengraba Sumatera
Lempongan Kujo Jawa
Lempongan Kumai Kalimantan
Lempongan Kupang Kep. Maluku
Lempongan Kurukeli Kep. Maluku
(Lempongan) Labala One Kep. Maluku

L[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Labu Ceri Kep. Maluku
Lempongan Labu Jati/Jac Kep. Maluku
Lempongan Labu Kawo Kep. Maluku
Lempongan Labu Lionsong Kep. Maluku
Lempongan Labu/Labuan Gilibanta Kep. Maluku
Lempongan Labu/Labuan Oliungke Kep. Maluku
Lempongan Labuan Agung Sumatera
Lempongan Labuan Bajau Sumatera
Lempongan Labuan Bajo Kep. Maluku
Lempongan Labuan Keramat Sumatera
Lempongan Labuan Letuhoh Kep. Maluku
Lempongan Labuanhunik Sumatera
Lempongan Labuhan Tengor Sumatera
Lempongan Lada Jawa
Lempongan Laju Pamale Kep. Maluku
Lempongan Lamar Kep. Maluku
Lempongan Lampit Kep. Maluku
Lempongan Lampui Kep. Maluku
Lempongan Lampung Sumatera
Lempongan Lamsana Kep. Maluku
Lempongan langau Kep. Maluku
Lempongan Langsa Sumatera
Lempongan Lanun Kalimantan
Lempongan Lasipu Kep. Maluku
Lempongan Lassihing Sumatera
Lempongan Latira Kep. Maluku
Lempongan Lelang Kep. Maluku
Lempongan Lemaring Jawa
Lempongan Lenggasana Jawa
Lempongan Lenth Jawa
(Lempongan) Lewoleba One Kep. Maluku
(Lempongan) Lewolein Laleng Kep. Maluku
(Lempongan) Lho Balohan Sumatera
(Lempongan) Lho Daya Sumatera
(Lempongan) Lho Kruet Sumatera
(Lempongan) Lho Kruet/Blang Raya Sumatera
(Lempongan) Lho Lam Baro Sumatera
(Lempongan) Lho Leuen Bale Sumatera
(Lempongan) Lho Paru Sumatera
(Lempongan) Lho Pria laof Sumatera
(Lempongan) Lhok Dalam Sumatera
Lempongan Liang Kep. Maluku
Lempongan Licin Sumatera
Lempongan Limau Sumatera
Lempongan Limbong Sumatera
Lempongan Lingeh Kep. Maluku
Lempongan Liu Kep. Maluku
Lempongan Liwulia Kep. Maluku
Lempongan Loho Baes? Kep. Maluku
Lempongan Loho Baru Kep. Maluku
Lempongan Loho Batumoncong Kep. Maluku
Lempongan Loho Boko Kep. Maluku
Lempongan Loho Botu Kep. Maluku
Lempongan Loho Buaya Kep. Maluku
Lempongan Loho Gebah Kep. Maluku
Lempongan Loho Karbau Kep. Maluku
Lempongan Loho Kima Kep. Maluku
Lempongan Loho Latoh Kep. Maluku
Lempongan Loho Lidu Kep. Maluku
Lempongan Loho Mpaang Kep. Maluku
Lempongan Loho Sera Kep. Maluku
Lempongan Loho Serikaya Kep. Maluku
Lempongan Loho Sorao Kep. Maluku
Lempongan Loho Tala Kep. Maluku
Lempongan Loka Kep. Maluku
Lempongan Lorogan Cilintang Jawa
Lempongan Lotal Kep. Maluku
(Lempongan) Lugu Ama Selatu Sumatera
(Lempongan) Lugu Angkeuw Sumatera
(Lempongan) Lugu Dalam Sumatera
(Lempongan) Lugu Devayan Sumatera
(Lempongan) Lugu Kemo Sumatera
(Lempongan) Lugu Larao Sumatera
(Lempongan) Lugu Levu Eu Banua Sumatera
(Lempongan) Lugu Sibaboh Sumatera

M[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Maeoe Kep. Maluku
Lempongan Malikaba Kep. Maluku
Lempongan Mambang Kep. Maluku
Lempongan Mariabah Sumatera
Lempongan Maubesi Kep. Maluku
Lempongan Maumere Kep. Maluku
Lempongan Mausambi Kep. Maluku
Lempongan Mbuigangaro Papua
Lempongan Mbuli Kep. Maluku
Lempongan Membalong Sumatera
Lempongan Menumbar Kalimantan
Lempongan Meru Jawa
Lempongan Minsa Sumatera
Lempongan Modemakweng Papua
Lempongan Mua Kep. Maluku
Lempongan Muara Kalimantan
Lempongan Muara Bagong Jawa
Lempongan Muara Bekasi Jawa
Lempongan Muara Blacan Jawa
Lempongan Muara Sembilangan Jawa
Lempongan Muara Tawar Jawa

N[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Naku Kep. Maluku
Lempongan Nalahia Kep. Maluku
Lempongan Nangarujeng Kep. Maluku
Lempongan Nglarap Jawa
Lempongan Nglonyo Jawa
Lempongan Nipahsiandam Sumatera
Lempongan Npiesndi Papua
Lempongan Nuri Kalimantan

O[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Oenggae Kep. Maluku
Lempongan Oka Kep. Maluku

P[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Pacak Kalimantan
Lempongan Pacitan Jawa
Lempongan Paga Kep. Maluku
Lempongan Paku Sumatera
Lempongan Paleh Sumatera
Lempongan Pamukan Kalimantan
Lempongan Panggul Jawa
Lempongan Pangkajarat Kep. Maluku
Lempongan Pangpang Jawa
Lempongan Papal Sumatera
Lempongan Pasir Panjang Sumatera
Lempongan Pedada Sumatera
Lempongan Pedang Kep. Maluku
Lempongan Pegadungan Sumatera
Lempongan Pelabuhan Ratu Jawa
Lempongan Pelikan Kep. Maluku
Lempongan Penanjung Barat/Parigi Jawa
Lempongan Penanjung Timur/Pangandaran Jawa
Lempongan Penyu Jawa
Lempongan Pepela Kep. Maluku
Lempongan Pering Sumatera
Lempongan Permisan Jawa
Lempongan Pesepea/n Sumatera
Lempongan Piru Kep. Maluku
Lempongan Pisang Jawa
Lempongan Popoh Jawa
Lempongan Prauremak Jawa
Lempongan Prigi Jawa
Lempongan Pring? Sumatera
Lempongan Pugung Sumatera
Lempongan Punduh Sumatera
Lempongan Puru Papua
Lempongan Pusu Kep. Maluku

R[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Rajegwesi Jawa
Lempongan Rangka/Rangko Kep. Maluku
Lempongan Ratai Sumatera
Lempongan Raya Sumatera
Lempongan Rimba Kep. Maluku
Lempongan Riung Kep. Maluku
Lempongan Rumahkuda Kep. Maluku

S[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Sabang Sumatera
Lempongan Sabeugukguk/Sabengukgung Sumatera
Lempongan Sabigo Sumatera
Lempongan Sampit Kalimantan
Lempongan Sandaran Kalimantan
Lempongan Sangkulirang Kalimantan
Lempongan Saparua Kep. Maluku
Lempongan Sape Kep. Maluku
Lempongan Sarabua Sumatera
Lempongan Sarang Kep. Maluku
Lempongan Sarisa Kep. Maluku
Lempongan Sau Kep. Maluku
Lempongan Seba Kep. Maluku
Lempongan Sebakor (Rijklof van Goens) Papua
Lempongan Sebangan Kalimantan
Lempongan Sebangan Kalimantan
Lempongan Sekacang Sumatera
Lempongan Sekanak Sumatera
Lempongan Sekanak Sumatera
Lempongan Selassi Papua
Lempongan Selatan Kep. Maluku
Lempongan Semangko Sumatera
Lempongan Sembulu Sumatera
Lempongan Sene Jawa
Lempongan Senggala Papua
Lempongan Sengiap Kalimantan
Lempongan Senutuk Kep. Maluku
Lempongan Sesaipanjang Sumatera
Lempongan Siberimanua Sumatera
Lempongan Siberut Sumatera
Lempongan Sibuko Kalimantan
Lempongan Siburu Sumatera
Lempongan Silogui Sumatera
Lempongan Simabai Sumatera
Lempongan Simalandan Sumatera
Lempongan Sinabang Sumatera
Lempongan Siota Kep. Maluku
Lempongan Slamadarang Jawa
Lempongan Slawi Kep. Maluku
Lempongan Sok Propa Kep. Maluku
Lempongan Solat Kep. Maluku
Lempongan Soncokalili Kep. Maluku
Lempongan Sopu Kep. Maluku
Lempongan Sorendidori Papua
Lempongan Sorendiweri Papua
Lempongan Soro Gong Kep. Maluku
Lempongan Soro Liang Kep. Maluku
Lempongan Soro Masangga Kep. Maluku
Lempongan Subeleng Sumatera
Lempongan Sukadana Kalimantan
Lempongan Suleman Kalimantan
Lempongan Sumbang Kalimantan
Lempongan Sumbreng Jawa
Lempongan Sungai Bungin Sumatera
Lempongan Sungaipinang Sumatera
Lempongan Sura… Kep. Maluku

T[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Taileleu/Taileuleu Sumatera
Lempongan Taluti Kep. Maluku
Lempongan Tampang Sumatera
Lempongan Tamuang Kep. Maluku
Lempongan Tanggah Kep. Maluku
Lempongan Tanggan Kep. Maluku
Lempongan Tapen Jawa
Lempongan Tarusan Sumatera
Lempongan Tasilo Kep. Maluku
Lempongan Tatar Kep. Maluku
Lempongan Tatiri Sumatera
Lempongan Telaga Sumatera
Lempongan Lempongantrina Jawa
Lempongan Tembilahan Sumatera
Lempongan Tengairi Kep. Maluku
Lempongan Terang Kep. Maluku
(Lempongan) Teupin Anu Sumatera
(Lempongan) Teupin Reuteue Sumatera
Lempongan Timu Kep. Maluku
Lempongan Tinggi Sumatera
Lempongan Tinopo Sumatera
Lempongan Tiop Sumatera
Lempongan Todo Kep. Maluku
Lempongan Tuhaha Kep. Maluku

U[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Ujungpulau Sumatera
Lempongan Umbar Sumatera

V[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Veeckens Sumatera

W[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Wabudori Papua
Lempongan Wafordori Papua
(Lempongan) Waienga One Kep. Maluku
Lempongan Waingapu Kep. Maluku
(Lempongan) Waiteba One Kep. Maluku
Lempongan Wap Papua
Lempongan Warsa Papua
Lempongan Waru Kep. Maluku
Lempongan Waworada Kep. Maluku
Lempongan Weningsnee Papua
Lempongan Wera Kep. Maluku
Lempongan Weri Papua

Z[besut | besut sumber]

Nama Lempongan Nama Pulau Koordinat
Lempongan Zwaan Kep. Maluku

Cathetan suku[besut | besut sumber]