Kutha Samarinda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Kutha krajan provinsi Kutha Samarinda iku kutha ing Provinsi Kalimantan Wétan, Indonésia, uga dadi kutha krajan provinsi. Kutha iki nduwè sesanti Tepian singkatan saka teduh, rapi, aman lan nyaman.

Géografi[besut | besut sumber]

Kutha Samarinda dumunung ana ing sisih wétan Provinsi Kalimantan Wétan. Kutha iki duwé jembar wewengkon 718 km2,[1] ing sajeroning koordinat 0°19'02"-0°42'34" LK lan 117°3'-117°18'14" BW.[2]

Wewengkon[besut | besut sumber]

Wates wewengkon Kutha Samarinda ya iku:

ing sisih lor karo: Kacamatan Muara Warak, Kutai KartaNagara
ing sisih kidul karo: Kacamatan Loa Janan, Kutai KartaNagara
ing sisih kulon karo: Kacamatan Tenggarong Seberang lan Muara Warak ing Kabupatèn Kutai KartaNagara.
ing sisih wétan karo: Kacamatan Muara Warak, Anggana, lan Sanga-Sanga ing Kabupatèn Kutai KartaNagara.

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kutha iki nduwè 6 kacamatan, ya iku:

  1. Palaran
  2. Samarinda Ilir
  3. Samarinda Lor
  4. Samarinda Seberang
  5. Samarinda Ulu
  6. Sungai Kunjang

Ning dina 28 Dhésèmber 2010, kacamatan ditambah 4 ya iku:

  1. Samarinda Kota
  2. Loa Janan Ilir
  3. Sambutan
  4. Sungai Pinang
  • Kacamatan sing paling ombo ya iku Kacamatan Samarinda Lor, jembaré 277,8 km2. Jembaré kacamatan iki dielong jembaré kacamatan sing hanyar Kacamatan Sungai Pinang.
  • Kacamatan sing paling sempit ya iku Kacamatan Samarinda Seberang, jembaré 40,5 km2. Jembaré kacamatan iki dielong jembaré kacamatan sing hanyar Kacamatan Loa Janan Ilir.

Padunung[besut | besut sumber]

Okèhé sing ndunungi miturut proyeksi BPS Kutha Samarinda kanggo taun 2006 ya iku 588.135 jiwa, sing ndunungi lanang okèhé 304.497 jiwa lang sing wédok okèhé 283.638 jiwa.[3]

  • Kacamatan sing paling akèh sing ndunungi ya iku Kacamatan Samarinda Lor, cacahé 142.890 jiwa.
  • Kacamatan sing paling sithik sing ndunungi ya iku Kacamatan Palaran, cacahé 50.866 jiwa.
  • Kacamatan sing paling padhet sing ndunungi ya iku Kacamatan Samarinda Seberang, kapadhetané 2.173 jiwa/km2.
  • Kacamatan sing paling arang sing ndunungi ya iku Kacamatan Palaran, kapadhetané 279 jiwa/km2.

Refrensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Samarinda sajeroning angka 2007, tabel 1.2
  2. ^ Samarinda sajeroning angka 2007, tabel 1.1
  3. ^ Samarinda sajeroning angka 2007, tabel 4.1.2

Pranala njaba[besut | besut sumber]