Kutha Samarinda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Kutha krajan propinsi Kutha Samarinda iku kutha ing Propinsi Kalimantan Wétan, Indonésia, uga dadi kutha krajan propinsi. Kutha iki nduwè motto Tepian singkatan saka teduh, rapi, aman lan nyaman.

Geografis[besut | besut sumber]

Kutha Samarinda dumunung ana ing sisih wétan Propinsi Kalimantan Wétan. Kutha iki nduwèni jembar wewengkon 718 km2,[1] ing sajroning koordinat 0°19'02" - 0°42'34" LK lan 117°3' - 117°18'14" BW.[2]

Wewengkon[besut | besut sumber]

Wates wewengkon Kutha Samarinda ya iku :

ing sisih lor karo: Kacamatan Muara Warak, Kutai KartaNagara
ing sisih kidul karo: Kacamatan Loa Janan, Kutai KartaNagara
ing sisih kulon karo: Kacamatan Tenggarong Seberang lan Muara Warak ing Kabupatèn Kutai KartaNagara.
ing sisih wétan karo: Kacamatan Muara Warak, Anggana, lan Sanga-Sanga ing Kabupatèn Kutai KartaNagara.

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kutha iki nduwè 6 kacamatan, ya iku :

  1. Palaran
  2. Samarinda Ilir
  3. Samarinda Lor
  4. Samarinda Seberang
  5. Samarinda Ulu
  6. Sungai Kunjang

Ning dina 28 Desember 2010, kacamatan ditambah 4 ya iku:

  1. Samarinda Kota
  2. Loa Janan Ilir
  3. Sambutan
  4. Sungai Pinang
  • Kacamatan sing paling ombo ya iku Kacamatan Samarinda Lor, jembaré 277,8 km2. Jembaré kacamatan iki dielong jembaré kacamatan sing hanyar Kacamatan Sungai Pinang.
  • Kacamatan sing paling sempit ya iku Kacamatan Samarinda Seberang, jembaré 40,5 km2. Jembaré kacamatan iki dielong jembaré kacamatan sing hanyar Kacamatan Loa Janan Ilir.

Padunung[besut | besut sumber]

Okèhé padunung miturut proyeksi BPS Kutha Samarinda kanggo taun 2006 ya iku 588.135 jiwa, padunung lanang okèhé 304.497 jiwa lang sing wédhok okèhé 283.638 jiwa.[3]

  • Kacamatan sing paling akèh padunungé ya iku Kacamatan Samarinda Lor, cacahé 142.890 jiwa.
  • Kacamatan sing paling sithik padunungé ya iku Kacamatan Palaran, cacahé 50.866 jiwa.
  • Kacamatan sing paling padhet padunungé ya iku Kacamatan Samarinda Seberang, kapadhetané 2.173 jiwa/km2.
  • Kacamatan sing paling arang padunungé ya iku Kacamatan Palaran, kapadhetané 279 jiwa/km2.

Refrensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Samarinda jroning angka 2007, tabel 1.2
  2. ^ Samarinda jroning angka 2007, tabel 1.1
  3. ^ Samarinda jroning angka 2007, tabel 4.1.2

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Samarinda&oldid=1046053"