Kutha Samarinda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Samarinda
Kalimantan > Kalimantan Wétan
Lambang Kutha Samarinda.
Lokasi Kutha Samarinda ing pulo Kalimantan.
Motto: Tepian
Dina dadi -
Walikutha Syaharie Jaang
Jembar 718 km²
Kecamatan 10
Pedunung
 -Kapadhetan
588.135 jiwa ([[]])
819,13 jiwa/km2
Suku bangsa Banjar, Dayak, Jawa, Bugis, Tionghoa
Basa Indonesia, Banjar, Dayak
Agama Islam, Katolik, Protestan, Budha, Hindu, Kong Hu Cu
Flora
Fauna
Zona wektu WITA
Kodhe tilpun 0541

Situs web resmi: http://www.samarindakota.go.id/

Kutha Samarinda iku sawijining kutha ing Provinsi Kalimantan Wétan, Indonésia, uga dadi ibukutha provinsi. Kutha iki nduwè motto Tepian singkatan saka teduh, rapi, aman lan nyaman.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Kutha Samarinda dumunung ana ing sisih wétan Provinsi Kalimantan Wétan. Kutha iki nduwèni jembar wewengkon 718 km2,[1] ing sajroning koordinat 0°19'02" - 0°42'34" LK lan 117°3' - 117°18'14" BW.[2]

Wewengkon[sunting | sunting sumber]

Wates wewengkon Kutha Samarinda yaiku :

ing sisih lor karo: Kecamatan Muara Badak, Kutai Kartanegara
ing sisih kidul karo: Kecamatan Loa Janan, Kutai Kartanegara
ing sisih kulon karo: Kecamatan Tenggarong Seberang lan Muara Badak ing Kabupatèn Kutai Kartanegara.
ing sisih wétan karo: Kecamatan Muara Badak, Anggana, lan Sanga-Sanga ing Kabupatèn Kutai Kartanegara.

Kecamatan[sunting | sunting sumber]

Kutha iki nduwè 6 kecamatan, yaiku :

  1. Palaran
  2. Samarinda Ilir
  3. Samarinda Lor
  4. Samarinda Seberang
  5. Samarinda Ulu
  6. Sungai Kunjang

Ning dina 28 Desember 2010, kecamatan ditambah 4 yaiku:

  1. Samarinda Kota
  2. Loa Janan Ilir
  3. Sambutan
  4. Sungai Pinang
  • Kecamatan sing paling ombo yaiku Kecamatan Samarinda Lor, jembaré 277,8 km2. Jembaré kecamatan iki dielong jembaré kecamatan sing hanyar Kecamatan Sungai Pinang.
  • Kecamatan sing paling sempit yaiku Kecamatan Samarinda Seberang, jembaré 40,5 km2. Jembaré kecamatan iki dielong jembaré kecamatan sing hanyar Kecamatan Loa Janan Ilir.

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Okèhé pedunung miturut proyeksi BPS Kutha Samarinda kanggo taun 2006 yaiku 588.135 jiwa, pedunung lanang okèhé 304.497 jiwa lang sing wédhok okèhé 283.638 jiwa.[3]

  • Kecamatan sing paling akèh pedunungé yaiku Kecamatan Samarinda Lor, cacahé 142.890 jiwa.
  • Kecamatan sing paling sithik pedunungé yaiku Kecamatan Palaran, cacahé 50.866 jiwa.
  • Kecamatan sing paling padhet pedunungé yaiku Kecamatan Samarinda Seberang, kapadhetané 2.173 jiwa/km2.
  • Kecamatan sing paling arang pedunungé yaiku Kecamatan Palaran, kapadhetané 279 jiwa/km2.

Refrensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Samarinda jroning angka 2007, tabel 1.2
  2. ^ Samarinda jroning angka 2007, tabel 1.1
  3. ^ Samarinda jroning angka 2007, tabel 4.1.2

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Samarinda&oldid=825689"