Kabupatèn Kutai Kartanegara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kabupatèn Kutai KartaNagara
Lambang Kabupatèn Kutai KartaNagara
Lambang {{{nama}}}
Moto: Bena Bawana Etam
(Basa Kutai):"Peduli Laladan Kita"


300px
Peta lokasi {{{nama}}} di Kalimantan Wétan
Koordinat: 115°26'28"-117°36'43" BT
1°28'21" LU-1°08'06" LS
Propinsi Kalimantan Wétan
Tanggal peresmian 1959
Pamaréntahan
 - APBD Rp 3,73 Trilyun (2007)[1]
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan {{{kepadatan}}}
Démografi
 - Kode area telepon 0541 dan 0542
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web www.kutaikartaNagarakab.go.id

Kutai KartaNagara (bisa uga disingkat: Kukar) iku kabupatèn ing provinsi Kalimantan Wétan.

Kabupatèn Kutai KartaNagara jembaré 27.263,10 km² lan jembar wewengkon perairan kurang luwih 4.097 km² kang dipérang sajeroning 18 wewengkon kacamatan lan 226 désa/kalurahan, kanthi kang ndunungi cacahé 547.422 jiwa (2005).

Sacara géografis Kabupatèn Kutai KartaNagara dumunung antara 115°26'28" BT-117°36'43" BT lan 1°28'21" LU-1°08'06" LS kanthi wates-wates:

Sajarah[besut | besut sumber]

Kabupatèn Kutai KartaNagara minangka panerusan saka Kabupatèn Kutai sadurungé dimekaraké ing taun 1999. Wewengkon Kabupatèn Kutai, kalebu Kutha Balikpapan, Kutha Bontang, lan Kutha Samarinda, sadurungé minangka wewengkon kakuwasan Kasultanan Kutai KartaNagara ing Martadipura.

Taun 1947, Kasultanan Kutai KartaNagara ing Martadipura kanthi status Laladan Swapraja Kutai mlebu Federasi Kalimantan Timur bebarengan karo 4 Kasultanan liyané kaya Bulungan, Sambaliung, Gunung Tabur lan Pasir.

Laladan Swapraja Kutai diowahi dadi Laladan Istimewa Kutai kang wujud laladan otonom/laladan istimewa satingkat kabupatèn miturut UU Darurat No. 3 Taun 1953.

Taun 1959, status Laladan Istimewa Kutai kang dipanggedhèni Sultan A.M. Parikesit dibusak. Lan dhedhasar UU No. 27 Taun 1959, laladan ini dipérang dadi 3 Daerah Tingkat II, ya iku:

  1. Kuthamadya Balikpapan kanthi kutha krajan Balikpapan
  2. Kuthamadya Samarinda dengan kutha krajan Samarinda
  3. Kabupatèn Kutai kanthi ibukuth Tenggarong

Pratélan Bupati Kutai KartaNagara (kalebu Bupati Kutai)[besut | besut sumber]

No. Periode Jeneng Bupati Katrangan
1 1950–1960 Aji Muhammad Parikesit * Kepala Laladan Istimewa Kutai
2 1960–1964 Aji Radèn Padmo * Bupati KDH Tingkat II Kutai pisanan sawisé pamaréntahan Laladan Istimewa Kutai
3 1964–1965 Roesdibiyono
4 1965–1979 Achmad Dahlan * Kapilih minangka Bupati Kutai 3 kalamangsa nganti tilar donya amarga kacilakan
5 1979–1984 Awang Faisyal
6 1984–1989 Chaidir Hafiedz
7 1989–1994 Said Sjafran
8 1994–1999 Ahmad Maulana Sulaiman
9 1999–2004 Syaukani Hasan Rais * Bupati Kutai KartaNagara pisanan sawisé pamekaran Kabupatèn Kutai
2004–2005 Awang Dharma Bakti * PJS Bupati Kutai KartaNagara nggantèkaké Syaukani, nanging ditulak lègislatif lan sapérangan masarakat
2005–2005 Hadi Sutanto * Dadi PJS Bupati Kutai KartaNagara sawisé Mendagri ngrévisi SK Pengangkatan Awang Dharma Bakti
(9) 2005–2008 Syaukani Hasan Rais * kapilih liwat Pilkada Kutai KartaNagara 1 Juni 2005
2008–2009 Sjahruddin * Dadi Pejabat Bupati Kutai KartaNagara
2009–2010 Sulaiman Gafur * Pejabat Bupati
10 2010–2015 Rita Widyasari
2015–2016 Chairil Anwar
(10) 2016–2017 Rita Widyasari
11 2017–2021 Edi Damansyah

Kacamatan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Kutai KartaNagara dumadi saka 18 kacamatan ya iku:

1. Anggana
2. Kembang Janggut
3. Kenohan
4. Kota Bangun
5. Loa Janan
6. Loa Kulu
7. Marang Kayu
8. Muara Warak
9. Muara Jawa

10. Muara Kaman
11. Muara Muntai
12. Muara Wis
13. Samboja
14. Sanga-Sanga
15. Sebulu
16. Tabang
17. Tenggarong
18. Tenggarong Seberang

190px

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kabupatèn Kutai KartaNagara