Kabupatèn Kutai Kartanegara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
{{{nama}}}
Lambang Kabupatèn Kutai KartaNagara

Lambang {{{nama}}}
300px

Peta lokasi {{{nama}}}
Koordinat : 115°26'28"-117°36'43" BT
1°28'21" LU-1°08'06" LS
Motto: Bena Bawana Etam
(Basa Kutai):"Peduli Laladan Kita"
Provinsi Kalimantan Wétan
Kutha krajan Tenggarong
Jembar {{{luas}}}
Pedunung  
 · Cacahé {{{penduduk}}}
 · Kapadhetan {{{kepadatan}}} jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan {{{kecamatan}}}
 · Désa/kelurahan {{{kelurahan}}}
Dhasar hukum UU No. 27 Tahun 1959
Tanggal 1959
Dina dadi {{{hari jadi}}}
{{{kepala daerah}}} {{{nama kepala daerah}}}
Kodhe area telepon 0541 dan 0542
APBD Rp 3,73 Trilyun (2007)[1]
DAU {{{dau}}}
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.kutaikartaNagarakab.go.id

Kutai KartaNagara (bisa uga disingkat: Kukar) iku kabupatèn ing propinsi Kalimantan Wétan.

Kabupatèn Kutai KartaNagara jembaré 27.263,10 km² lan jembar wewengkon perairan kurang luwih 4.097 km² sing dipérang jroning 18 wewengkon kacamatan lan 226 désa/kalurahan, kanthi padunung cacahé 547.422 jiwa (2005).

Sacara geografis Kabupatèn Kutai KartaNagara dumunung antara 115°26'28" BT - 117°36'43" BT lan 1°28'21" LU - 1°08'06" LS kanthi wates-wates:

Sejarah[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Kutai KartaNagara minangka panerusan saka Kabupatèn Kutai sadurungé dimekaraké ing taun 1999. Wewengkon Kabupatèn Kutai, klebu Kutha Balikpapan, Kutha Bontang, lan Kutha Samarinda, sadurungé minangka wewengkon kakuwasan Kasultanan Kutai KartaNagara ing Martadipura.

Taun 1947, Kasultanan Kutai KartaNagara ing Martadipura kanthi status Laladan Swapraja Kutai mlebu Federasi Kalimantan Timur bebarengan karo 4 Kasultanan liyané kaya Bulungan, Sambaliung, Gunung Tabur lan Pasir.

Laladan Swapraja Kutai diowahi dadi Laladan Istimewa Kutai sing arupa laladan otonom/laladan istimewa satingkat kabupatèn miturut UU Darurat No. 3 Taun 1953.

Taun 1959, status Laladan Istimewa Kutai sing dipimpin Sultan A.M. Parikesit dibusak. Lan adhedhasar UU No. 27 Taun 1959, laladan ini dipérang dadi 3 Laladan Tingkat II, ya iku:

  1. Kuthamadya Balikpapan kanthi kutha krajan Balikpapan
  2. Kuthamadya Samarinda dengan kutha krajan Samarinda
  3. Kabupatèn Kutai kanthi ibukuth Tenggarong

Dhaptar Bupati Kutai KartaNagara (klebu Bupati Kutai)[sunting | besut sumber]

No. Periode Jeneng Bupati Katrangan
1 1950-1960 A.M. Parikesit * Kepala Laladan Istimewa Kutai
2 1960-1964 A.R. Padmo * Bupati KDH Tingkat II Kutai pisanan sawisé pamaréntahan Laladan Istimewa Kutai
3 1964-1965 Roesdibiyono
4 1965-1979 Drs. H. Achmad Dahlan * Kapilih minangka Bupati Kutai 3 periode nganti tilar donya amarga kacilakan
5 1979-1984 Drs. H. Awang Faisyal
6 1984-1989 Drs. H. Chaidir Hafiedz
7 1989-1994 Drs. H. Said Sjafran
8 1994-1999 Drs. H.A.M. Sulaiman, MSc
9 1999-2004 Drs. H. Syaukani HR, MM * Bupati Kutai KartaNagara pisanan sawisé pamekaran Kabupatèn Kutai
10 2004-2005 H. Awang Dharma Bakti, ST, MT * PJS Bupati Kutai KartaNagara nggantèkaké Syaukani, nanging ditulak legislatif lan sebagéyan masarakat
11 2005-2005 Drs. Hadi Sutanto * Dadi PJS Bupati Kutai KartaNagara sawisé Mendagri ngrévisi SK Pengangkatan Awang Dharma Bakti
12 2005-2008 Prof. Dr. H. Syaukani HR, MM * kapilih liwat Pilkada Kutai KartaNagara 1 Juni 2005
13 2008-2009 Sjahruddin * Dadi Pejabat Bupati Kutai KartaNagara
14 2009-2010 Sulaiman Gafur * Pejabat Bupati

Kacamatan[sunting | besut sumber]

Kabupatèn Kutai KartaNagara dumadi saka 18 kacamatan ya iku:

1. Anggana
2. Kembang Janggut
3. Kenohan
4. Kota Bangun
5. Loa Janan
6. Loa Kulu
7. Marang Kayu
8. Muara Warak
9. Muara Jawa

10. Muara Kaman
11. Muara Muntai
12. Muara Wis
13. Samboja
14. Sanga-Sanga
15. Sebulu
16. Tabang
17. Tenggarong
18. Tenggarong Seberang

190px

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Referensi[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Cithakan:Kabupatèn Kutai KartaNagara