Praja Kutai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Karajan Kutai)
Prasasti Yupa
Calon Yupa ing Kutai

Karajan Kutai utawa Kerajaan Kutai Martadipura (Martapura) iku kerajaan paling tua ing Indonésia sing peninggalan sejarahé lan termasuk kerajaan Hindu. Kerajaan iki dibangun kurang luwih taun 400 Masehi ing Kutai Kalimantan Wetan dèning maharaja Kudungga. Kudungga iku penganut agama Buddha ning keturunané dadi penganut agama Hindu.

Sumber Sajarah[besut | besut sumber]

Peninggalan sajarah kerajaan Kutai sing misuwur ya iku 7 iji prasasti Yupa sing ditulis nganggo huruf Pallawa lan basa Sansekerta. Ing prasasti iki ana catetan yèn Maharaja Kudungga iku pendiri kerajaan ini. Salah sijining keturunane ya iku raja Mulawarman (raja Kutai sing paling misuwur) tau nyelenggara'ake upacara sedekah 20.000 lembu kanggo para Pandita Brahmana ing Waprakeswara. Upacara iki dicatet para Brahmana ing prasasti Yupa. Ing salah sijining Yupa uga ana catetan yèn Mulawarman tau nyelenggara'ake upacara korban emas kanggo para Brahmana. Uga ana catetan yèn upacara Vratyastoma uga tau diselenggara'ake déning raja Aswawarman.

Pulitik[besut | besut sumber]

Salahsijining keturunan raja Kudungga ya iku Aswawarman dadi penganut Hindu lan dianggep sebagai Wangsakerta utawa pendiri keluarga raja. Raja Aswawarman iku dianggep dewa Ansuman utawa dewa Srengenge.

Ing abad 16, kerajaan iki takluk karo Kerajaan Kutai Kartanagara liwat perang. Raja Kutai Martadipura terakhir ya iku Maharaja Dharma Setia tewas déning Raja Kutai Kartanagara kaping 13 ya iku Aji Pangeran Anum Panji Mendapa.

Silsilah[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Praja_Kutai&oldid=1073431"