Kerajaan Kutai Kartanegara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
كسلطانن كوتاي كرتانݢارا ايڠ مرتاديڤورا
Kesultanan Kutai Kartanagara ing Martadipura
1300–1960
Flag
Coat of arms
Kutha krajan Kutai Lama (1300-1732)
Pemarangan (1732-1782)
Tepian Pandan (1782-1960)
Basa Basa Malayu (dhialèk Kutai)
Agama Islam (resmi)
Kaharingan
Animisme
Kristen
Pamaréntahan Monarki
Sultan
 •  1300-1325 Aji Batara Agung Déwa Sakti
 •  1920-1960 Aji Muhammad Parikesit
 •  2001-sekarang Aji Muhammad Salehuddin II
Sajarah
 •  Didirikan 1300
 •  Menjadi kesultanan
 •  Dihidupkan kembali
 •  Masuk wewengkon Indonésia 1960
Sadurungé
Sawisé
Karajan Kutai
Indonésia
Saiki dadi péranganing  Indonésia

Kesultanan Kutai utawi ingkang jangkepipun dipunwastani Kesultanan Kutai Kartanagara ing Martadipura (Martapura) inggih punika kesultanan ingkang adhedasar Islam ingkang jumeneng ing warsa 1300 déning Aji Batara Agung Déwa Sakti ing Kutai Lama lan wasana ing warsa 1960. Lajeng ing warsa 2001 wangsul medal malih ing Kalimantan Wétan sasampunipun dipunjumenengaken malih déning Kabupatèn Kutai Kartanagara minangka upaya kanggé nglestarekake budaya lan adat Kutai Karaton.

Madegipun Kesultanan Kutai malih punika dipunpratandhani kanthi dipunlantik sang pewaris singgasana inggih putra makutha Aji Pangeran Prabu Anum Surya Adiningrat dados Sultan Kutai Kartanagara ing Martadipura kanthi gelar H. Adji Mohamad Salehoeddin II nalika tanggal 22 September 2001.

Sajarah[besut | besut sumber]

Madeke[besut | besut sumber]

Karajan Kutai Kartanagara madek wekdal abad ka-13 ing tlatah ingkang namane Tepian Batu utawi Kutai Lama (sapunika dados dhusun ing Kacamatan Anggana) kanthi ratu ingkang pisanan Aji Batara Agung Déwa Sakti (1300-1325). Karajan punika dipunsebat Karajan Tanjung Kute ing salebete Kakawin Nagarakretagama (1365), inggih punika salah satunggal papan ingkang dipunkuwasani ing Pulo Tanjungnagara déning Patih Gajah Mada saking Majapahit[1].

Nalika abad ke-16, Karajan Kutai Kartanagara dipanggedhèni déning Aji Pangeran Sinum Panji Mendapa kasil nguwasani Karajan Kutai (utawi sinebut: Karajan Kutai Martadipura utawi Karajan Kutai Martapura utawi Karajan Mulawarman) ingkang mapan ing Muara Kaman. Raja Kutai Kartanagara lajeng nyebat kraton punika dados Karajan Kutai Kartanagara Ing Martadipura minangka kraton kalih wau dados satunggal.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]