Kali Mahakam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mahakam
ﻤﺎﻫﻜﺎﻡ
Peta DAS Mahakam
Peta DAS Mahakam
Tuk ...
Sawangan Selat Makassar
Nagara sing diilèni Indonésia
Dawa 920 km
Dhuwur sumber ...
Rata-rata debit ...
Tlatah ilèn kali ...
Kreteg Mahakam

Kali Mahakam iku minangka kali kang paling gedhé ing Provinsi Kalimantan Timur kang nduwèni muara ing Selat Makassar. Kali kanthi ukuran dawa watara 920 km iki ngliwati wewengkon Kabupatèn Kutai Barat ing sisih hulu, nganti Kabupatèn Kutai Kartanegara lan Kutha Samarinda ing bagéan hilir.

Kali Mahakam wiwit jaman biyèn nganti saiki nduwé peran wigati kanggo masyarakat ing saubengé minangka sumber banyu, papan kanggo misaya iwak lan minangka prasarana transportasi.

Anak kali[besut | besut sumber]

Aktivitas ing Kali Mahakam kang isih dadi prasarana transportasi utama ing Kalimantan Timur

Sungai Mahakam nduwé sawetara anak kali, ya iku:

  • Kali Belayan
  • Kali Lawa
  • Kali Kedang Kepala
  • Kali Telen
  • Kali Tenggarong

Fauna[besut | besut sumber]

Ing kali Mahakam iki misuwur anané sato kéwan langka ya iku Pesut Mahakam. Ora kaya mamalia banyu liyané ya iku lumba-lumba lan iwak paus kang urip ing segara, pesut (Orcaella brevirostris) iku urip ing kali-kali dhaérah tropis. Populasi satwa langka kang dilindungi déning Undhang-Undhang iki mung ana ing telu lokasi ing donya ya iku Kali Mahakam, Kali Mekong, lan Kali Irawady.[1]. Uga akèh tinemu jinis-jinis manuk kang urip ing tlatah rawa saubengé kali iki antara liya: Chlidonias hybridus lan Sterna albifrons (kaloroné sajinis manuk camar), bango (heron) lan manuk bango thonthong migran saka Pulo Jawa, Leptoptilus javanicus.[2].

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Kutai Kartanegara.com, Sekilas Tentang Pesut Mahakam. (Diakses 2 Feb 2007)
  2. ^ Bird Life International, Lahan Basah Mahakam Tengah
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Mahakam&oldid=993669"