Kacang bogor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kacang Bogor
Vigna subterranea.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Fabales
Famili: Fabaceae
Spésies: V. subterranea
Jeneng binomial
Vigna subterranea
(L.) Verdc.
Vigna subterranea

Kacang bogor (Vigna subterranea (L.) Verdc. syn. Voandzeia subterranea (L.) Thouars) punika kalebet jinis kacang- kacangan ingkang misuwur ing Indonésia. Dipunsebat kacang bogor amargi kacang punika dipunsadé ing laladan Bogor, Jawa Kulon.

Pangrembakanipun[besut | besut sumber]

Tuwuhan punika dipunbeto ing Indonésia ing wiwitanipun abad ka-20 minangka salah satunggaling tuwuhan ingkang ngewrat protéin ingkang énggal,[1] nanging tuwuhan punika boten patos dipunmangertosi tiyang kathah amargi prodhkusinipun ingkang namung sekedhik lan ngantos sak punika dipunanggep dharanan selingan kemawon. Laladan asal saking tuwuhan kacang bogor punika dèrèng dipunmangertosi kanthi nyata, nanging dipunkinten, tuwuhan punika asalipun saking laladan Afrika, mliginipun ing Afrika Kulon ingkang gadhah iklim tropis ugi.[2] Lan laladan tuwuhipun kacang kathah- kathahipun ing laladan sub- Sahara Afrika ingkang gadhah iklim tropis.[3] Sapunika, kacang bogor sampun ngrembaka lan nyebar ngantos ing Madagaskar, Mauritus, India, Ceylon, Indonesia, Filipina, Malaysia, Iowa, New Caledonia, Australia, Amérika Tengah (ingkang laladan tropis]], lan Brazil.

Titikanipun[besut | besut sumber]

TAnduran kacang bogor punika kalebet tuwuhan legum utawi ingkang misuwur dados taduran ingkang saged tahan saking kawatesaning unsur hara. Wohipun asipat kados kacang brol amargi wohipun mlebet ing sak njeroning siti..[4] In addition, it makes very little demand on the soil[5] Polongipun wujudipun bunder wonten kerutanipun kanthi dawanipun udakawis 1 - 1,5 cm. etunggal polong padatanipun ngewrat satunggal wiji, nanging wonten ugi ingkang wosipun wonten kalih. Wijinipun kacang bogor inggih wujudipun bunder, alus teksturipun, lan atos badhé sampun dipunmangsak lan sampun garing. Wernanipun wiji kacang brol inggih punika krem, coklat, abrit, lan wonten totol- totolipun. Kados ta jinising legum ingkang sanèsipun, tuwuhan punika ugi gadhah simbiosis kaliyan bakteri oangiket Nitrogen bébas, kanthi mbentuk bintil- bintil akar ingkang wonten bakterinipun. Tuwuhan kacang bogor punika inggih kabet tuwuhan herba satunggal mangsa kanthi wontenipun cawang- cawang lateral ingkang njalar wonten ing sak nginggiling siti. Tuwuhan punika gadhah ron majemuk kanthi tigang ronipun kanthi wujud radi elips. Pangipun ron dawa, saged tuwuh jejeg lan wonten wulunipun sekedhik.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Data sheet Vigna subterranea". Ecocrop. FAO. Dijupuk 16 March 2011. 
  2. Hepper, FN (1963). "Plants of the 1957-58 West Africa Expedition II: The bambara groundnut (Voandzeia subterranea) and Kersting’s groundnut (Kerstingiella geocarpa) wild in West Africa". Kew Bulletin 16 (3): 395–407. JSTOR 4114681. 
  3. Nichterlein, Karin. "Vigna subterranea". Ecoport. Dijupuk 16 March 2011. 
  4. Yamaguchi, M (1983). World Vegetables. New York: Van Nostrand Reinhold. 
  5. Baryeh, E.A. (2001). "Physical properties of bambara groundnuts" (PDF). Journal of food engineering 47: 321–326. Dijupuk 03.05.2011.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)