Sahara Kulon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya as-Saharāwīyya ad-Dīmuqrātīyya
Republik Demokratik Arab Saharawi
Gendéra Sahara Kulon
(Gendéra Sahara Barat) (Lambang Sahara Barat)
Motto: —
LocationWesternSahara.png
Basa resmi Arab and Spanyol
Ibu kutha lan kutha paling gedhé Laayoune
Presiden (jroning pengasingan) Mohamed Abdelaziz
Perdana Mentri (jroning pengasingan) Abdelkader Taleb Oumar
Wilayah
 - Total
 - % banyu
Urutan ka-83
266.000 km²
Bisa dihiraukan
Pedunung
 - Total
 - Kapadhetan
Urutan ka-182
267.405 (perk. Juli 2004)
1/km²
Kamardikan
 - Deklarasi
 - Diklaim lan dikuwasani
Saka Spanyol
 27 Februari 1976
 Oleh Maroko
Mata uang Dirham Maroko (MAD)
Zona wektu UTC
Lagu kabangsan
Internet TLD — (.eh dicadangaké)
Kode telepon + 212 (padha karo Maroko)

Sahara Kulon minangka sawijining dhaérah ing sisih kulon-lor Afrika kang durung mardika. Ing sisih wétan-lor, wewatesan karo Aljazair lan ing sisih lor wewatesan karo Maroko lan karo Mauritania ing sisih wétan lan kidul. Kutha paling gedhé kanthi cacah pedunung paling akèh yakuwi Laayoune.

Apa dhaérah iki minangka bagéan saka Maroko utawa duwèké Republik Demokratis Arab Sahrawi, isih dadi pasulayan. Wektu iki Sahara Kulon dikuwasani déning Maroko, nanging klaim iki ora diakoni sacara global. Organisasi pembebasan Polisario berjuang kanggo kamardikan dhaérah iki.

Ana ing rencana perdamaian, sawijining pamaréntahan masa ngarep Otoritas Sahara Kulon diusulaké supaya digawé.

Sahara Kulon minangka salah siji teritori kang paling arang dinggoni ing donya, malahan sawetara data nyathet tingkat kapadhetané minangka kang paling endhèk.

Peta Sahara Kulon

Geografi[sunting | sunting sumber]

NASA photo El Aaiún
Artikel utama: Geografi Sahara Kulon

Sahara Kulon dumunung ing Afrika Lor, wewatesan karo Samudra Atlantik Lor, antara Mauritania lan Maroko. Ing sisih wétan-lor wewatesan karo Aljazair. Tanahé akèh-akèhé "arid" utawa gersang lan ora ramah, nanging sugih fosfat ing tlatah Bou Craa.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sahara_Kulon&oldid=840216"