Dasarata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dasarata
Dasarata
Dasarata.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta Daśaratha
Jeneng miturut aksara
Dewanagari दशरथ
aksara Bali
aksara Jawa

Prabu Dasarata (Sanskerta: दशरथ, Daśaratha) iku salah siji paraga ing wiracarita Ramayana.[1] Dasarata iku raja ing karajan Kosala, kanthi pusat pamaréntahan ing kutha Ayodya.[2] Angkatan perang kerajaan Kosala ora pernah kalah ing perang.[1] Dhèwèké iku raja putra Aja, katurunan Ikswaku lan kagolong Raghuwangsa utawa dinasti Surya.[1] Piyambake duwe garwa telu, yaiku Kosalya, Sumitra, lan Kekayi.[3] Saka garwané kuwi, Prabu Dasarata kagungan putra sing cacahé papat, yaiku Ramawijaya, Lesmana, Barata lan Satruguna.[4]

Nalika Prabu Dasarta isih enom, piyambake paling seneng berburu.[3] Piyambake bisa manah kanthi titis mung liwat swarane wae.[3] Ing sawijining dina Prabu Dasarata lagi "berburu" piyambake krungu swara kaya swarane gajah lagi ngombe.[5] Prabu Dasarata banjur ngarahake panah marang swara mau.[5] nanging Prabu Dasarata kaget barang krungu swara manungsa.[5] Piyambake wedi banget,awake ndredeg karo nyedhaki asale swara mau.[5] Prabu Dasarata kaget ora karuab nalika weruh ana nom-noman sing kena panahe mau.[5] Cah nom mau katon jengkel lan ngomong nek wong tuwane isih ngenteni dheweke.[3] Sadurunge mati, cah nom mau ngongkon Dasarata supaya ngeterake banyu marang wong tuwane sing wus tuwa lan wuta.[3]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)Dasarata (diundhuh tanggal 16 April 2011)
  2. ^ One Earth Media(diunduh tanggal 10 April 2011)
  3. ^ a b c d e Yahoo(diunduh tanggal 10 April 2011)
  4. ^ Purwadi,2007, Mengenal Gambar Tokoh Wayang Purwa, Sukoharjo, CV Cendrawasih>
  5. ^ a b c d e Rajagopalachari, C.2010.Ramayana.Terjemahan Yudhi Murtanto.Jogjakarta:IRCiSoD
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dasarata&oldid=829728"