Zakat fitrah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Zakat Fitrah iku jakat dhiri kang diwajibaké marang dhiri pribadi saben individu lanang lan wadon muslim kang duwé kamampuan kanthi sarat-sarat kang wis dikukuhaké. Tembung Fitrah tegesé kahanan manungsa wektu lagi diciptakaké saéngga kanthi ngetokaké jakat iki manungsa kanthi idin Allah bakal bali dadi fitrah.

Sing wajib mbayar[besut | besut sumber]

Saben muslim diwajibaké mbayar jakat fitrah kanggo awaké dhéwé kulawarga lan wong liya kang dadi tanggungané kalebu kang wis diwasa, bocah cilik, lanang lan wadon. Ing ngisor iki sarat kang njalari individu wajib mbayar jakat fitrah:

  • Individu kang duwé kaluwihan panganan utawa banda tinimbang kaperluan tanggungané ing wengi lan ésuk-ésuk dina riyaya.
  • Bocah kang lair sadurungé srengéngé gingsir ing pungkasan wulan Ramadan lan urip sawisé angsluping srengéngé.
  • Nganut agama Islam sadurugé srengéngé angslup ing pungkasanwulan Ramadan lan tetep sajeroning agama Islam.
  • Sadéngah wong kang tilar donya sawisé angslup srengéngé ing pungkasan wulan Ramadan.

Gedhéné Zakat[besut | besut sumber]

Gedhéné jakat kang kudu diwetokaké miturut para ulama ya iku sarujuk karo penafsiran marang hadits iku gedhéné siji sha' utawa kira-kira padha karo 3,5 liter utawa 2.7 kg panganan utama (glepung, kurma, gandum, aqith) utawa siyang biyasa dikonsumsi ing tlatah mau (Mazhab syafi'i lan Maliki)[1]

Wektu[besut | besut sumber]

Zakat fitrah diwetokaké ing wulan Ramadhan, paling ora sadurungé wong-wong rampung Salat Ied. Yèn wektu masrahaké ngliwati wates wektu mau, apa kang dipasrahaké mau banjur ora kalebu kategori jakat nanging dadi wujud sedekah biyasa.

Panampa Zakat[besut | besut sumber]

Panampa Zakat kanthi umum dikukuhaké sajeroning 8 golongan/asnaf (fakir, miskin, amil, muallaf, hamba sahaya, gharimin, fisabilillah, ibnu sabil) nanging miturut sawetara ulama mirunggan kanggo jakat fitrah mesthi didhisikké marang rong golongan pisanan ya iku fakir lan miskin. Panemu iki lelandhesan marang alesan gunggung/ajiné jakat kang cilik banget kamangka angkahé supaya para fakir lan miskin bisa mèlu mangayubagya dina riyaya.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Pos keadilan peduli ummat [1].

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sèrial Artikel Islam ngenani Zakat

Zakat Maal: Zakat asil tetanè | Zakat kéwan ingon | Zakat profèsi | Zakat banda dagangan | Zakat emas lan perak | Zakat barang temon | Zakat asil tambang
Zakat Pribadi: Zakat fitrah

QS (2:43)("Lan adegaké shalat, bayara zakat lan ruku'lah bebarengan karo wong-wong sing ruku'".)