Zakat fitrah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Zakat Fitrah iku zakat dhiri sing diwajibaké marang dhiri pribadi saben individu lanang lan wadon muslim sing nduwèni kamampuan kanthi sarat-sarat sing wis ditetepaké. Tembung Fitrah ngarujuk marang kahanan manungsa wektu lagi diciptakaké saéngga kanthi ngetokaké zakat iki manungsa kanthi idin Allah bakal bali dadi fitrah.

Sing wajib mbayar[sunting | sunting sumber]

Saben muslim diwajibaké mbayar zakat fitrah kanggo awaké dhéwé kulawarga lan wong liya sing dadi tanggungané klebu sing wis diwasa, bocah cilik, lanang lan wadon. Ing ngisor iki sarat sing nyebabaké individu wajib mbayar zakat fitrah:

  • Individu sing nduwèni kaluwihan panganan utawa banda tinimbang kaperluan tanggungané ing wengi lan ésuk-ésuk dina riyaya.
  • Bocah sing lair sadurungé srengéngé gingsir ing pungkasan wulan Ramadan lan urip sawisé angsluping srengéngé.
  • Nganut agama Islam sadurugé srengéngé angslup ing pungkasanwulan Ramadan lan tetep jroning agama Islam.
  • Sadéngah uwong sing tilar donya sawisé angslup srengéngé ing pungkasan wulan Ramadan.

Gedhéné Zakat[sunting | sunting sumber]

Gedhéné zakat sing kudu diwetokaké miturut para ulama yaiku sarujuk karo penafsiran marang hadits iku gedhéné siji sha' utawa kira-kira padha karo 3,5 liter utawa 2.7 kg panganan utama (glepung, kurma, gandum, aqith) utawa siang biasa dikonsumsi ing dhaérah kasebut (Mazhab syafi'i lan Maliki)[1]

Wektu[sunting | sunting sumber]

Zakat fitrah diwetokaké ing wulan Ramadhan, paling ora sadurungé wong-wong rampung Salat Ied. Yèn wektu masrahaké ngliwati wates wektu kasebut, apa sing dipasrahaké mau banjur ora klebu kategori zakat nanging dadi wujud sedekah biasa.

Panampa Zakat[sunting | sunting sumber]

Panampa Zakat sacara umum ditetepaké jroning 8 golongan/asnaf (fakir, miskin, amil, muallaf, hamba sahaya, gharimin, fisabilillah, ibnu sabil) nanging miturut sawetara ulama khusus kanggo zakat fitrah mesthi didhisikké marang rong golongan pisanan yakuwi fakir lan miskin. Panemu iki lelandhesan marang alesan gunggung/ajiné zakat sing cilik banget kamangka angkahé supaya para fakir lan miskin bisa mèlu mangayubagya dina riyaya.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pos keadilan peduli ummat [1].

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sèrial Artikel Islam ngenani Zakat

Zakat Maal: Zakat asil tetanè | Zakat kéwan ingon | Zakat profèsi | Zakat banda dagangan | Zakat emas lan perak | Zakat barang temon | Zakat asil tambang
Zakat Pribadi: Zakat fitrah

QS (2:43)("Lan adegaké shalat, bayara zakat lan ruku'lah bebarengan karo wong-wong sing ruku'".)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zakat_fitrah&oldid=827077"