Kutha Batam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kutha Batam
Lambang Kota Batam.png
Lambang Kutha Batam


{{{peta}}}
Peta lokasi Kutha Batam di Kapuloan Riau
Koordinat:
Propinsi Kapuloan Riau
Pamaréntahan
 - DAU Rp.-
Luas {{{luas}}}
Gunggung cacah jiwa
 - Total {{{penduduk}}}
 - Kepadatan 38.661
Démografi
 - Kode area telepon 0778 dan 0770
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web http://www.batamKutha.go.id

Kutha Batam iku salah satu Kutha ing provinsi Kapuloan Riau, Indonésia. Kutha Batam minangka sawijining pulo sing strategis amarga dumunung ing jalur pelayaran internasional. Kutha iki duwé let sing cedhak karo Singapura lan Malaysia. Kutha Batam minangka salah siji Kutha kanthi tuwuh paling rikat ing Indonésia. Nalika diyasa taun 1970-an wiwitané kutha iki mung dipanggoni watara 6.000 sing ndunungi, lan miturut Dinas Kapadunungan lan Pencatatan Sipil Kutha Batam nganti Dhésèmber 2009 Kutha Batam wis sing ndunungi 988.555 jiwa lan dadi kutha gedhé dhéwé lan paling padhet katelu populasiné ing Sumatra sawisé Medan lan Palembang

Géografi[besut | besut sumber]

Gambar:Masjid Raya, Batam.JPG
Masjid Raya di Batam Centre

Kutha yang minangka péranganing Provinsi Kapuloan Riau iki duwé jembar wewengkon dharatan watara 715 km² utawa watara 115% saka wewengkon Singapura, déné jembar wewengkon sakabèhané ngancik 1.570.35 km². Kutha Batam duwé iklim tropis kanthi suhu rata-rata 26 nganti 34 drajat celsius. Kutha iki duwé dhataran sing berbukit lan berlembah. Tanahé arupa lemah abang sing kurang subur.

Wates-wates kutha Batam:

  • Sisih lor wewatesan karo Singapura dan Malaysia
  • Sisih kidul wewatesan karo Kabupatèn Daik-Lingga
  • Sisih wétan wewatesan karo Pulo Bintan dan tanjung pinang
  • Sisih kulon wewatesan karo Kabupatèn karimun

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Kutha Batam dumadi saka 12 (rolas) kacamatan, ya iku:

Padunung[besut | besut sumber]

Suku Bangsa[besut | besut sumber]

Masarakat Kutha Batam arupa masarakat heterogen sing dumadi saka manéka warna suku lan golongan. Sawetara suku sing dominan ya iku suku Malayu, Minang, Batak, Makassar, Jawa, Florès, Tionghoa lan sapanunggalané. Kanthi payung budaya melayu lan njunjung dhuwur Bhinneka Tunggal Ika, Kutha Batam dadi kondusif sajeroning nggerakaké kagiyatan ékonomi, sosial pulitik sarta budaya sajeroning masarakat. Nganti Dhésèmber 2009, Batam wis sing ndunungi kurang luwih 988.555 jiwa lan duwé laju tueuhing sing ndunungi sing dhuwur banget. Sajeroning kurun wektu taun 2001 nganti taun 2009 duwé angka tuwuhing sing ndunungi rata-rata amèh ngancik 10 persèn setaun.

Agama[besut | besut sumber]

Islam arupa agama mayoritas ing kutha Batam. Masjid Raya Batam sing dumunung ing tengah kutha, cedhak karo alun-alun, kantor walikutha lan kantor DPRD dadi simbul masarakat Batam sing agamis. Agama Kristen lan Katulik uga akèh dianut déning masarakat Batam, mligi sing asal saka wong Batak lan Florès. Agama Buda akèh-akèhé dianut déning warga Tionghoa. Batam duwé Wiyara sing kabaré gedhé dhéwé ing Asia Tenggara, ya iku Wiyara Duta Maitreya.

Basa[besut | besut sumber]

Basa Indonésia minangka basa pengantar sadina-dina. Basa laladan uga dipigunakaké déning sing ndunungi sing asal saka laladan liya, kaya basa Minang, basa Batak, basa Jawa, basa Makassar, lan uga basa Tionghoa. NBab iki amarga Batam minangka panggonan manéka bebrayan

Komunikasi, Media & Entertainment[besut | besut sumber]

Perkembangan Telekomunikasi ing Batam kalebu rikat. Ing ngisor iki sawetara médhia sing ana ing Batam.

  1. Stasiun Televisi:
    • Batam TV-53 UHF
    • Ujung Televisi-39 UHF
    • Urban TV-61 UHF
    • Barelang TV-TV Berlangganan
    • Hang Tuah TV-TV Komunitas (Sekolah Hang Tuah)
  2. Stasiun Radio:
    • Radio Aljabar 91.7 FM
    • Radio Kei 102.3 FM
    • Radio Be 107 FM
    • Radio Batam FM 100.7
    • Radio Zoo 101.6 FM
    • Radio DISCOVERY Minang 87.6 FM
    • Radio Sheila 104.3 FM
    • Radio BIGS 104.7 FM
    • Radio Alfa Omega 107.7 FM
    • Radio Sing 105.5 FM
    • Radio Era Baru 106.5 FM
    • Radio Salam 102.7 FM
    • Radio Hang 106 FM
    • Radio Kita 107.9 FM
    • Radio Idola FM
    • Radio Gress FM
    • Radio M3 FM
    • Radio G-Fan FM
  3. Artist & Entertainer:
  4. Band Asal Batam:
    • Brownis Band
    • Cleo Band
    • Superhero

Pariwisata[besut | besut sumber]

Gambar:Jembatan Barelang Batam.JPG
Kreteg Barelang yang menghubungkan pulo Batam dan pulo Rempang, sarta pulo Galang
Gambar:Terminal Ferry Telaga Punggur, Batam.JPG
Terminal Ferry Telaga Punggur sing nghubungaké Batam lan Tanjung Pinang sarta Tanjung Uban
Gambar:Awal Bros Hospital at Batam Island, Indonésia.JPG
Rumah sakit Awal Bros ing Batam centre
Perahu pompong kanggo transportasi antar pulo cilik

Papan wisata ing Batam:

  • Kreteg Barelang (Ikon Kutha Batam)
  • Bekas kamp pengungsi Vietnam ing pulo Galang
  • Pasisir Nongsa
  • Pasisir Melur
  • Pasisir Malayu (dumunung ing Pulo Galang)
  • Pasisir Sekilak
  • Pasisir Marina City
  • Tanjung Pinggir (terdapat patung Dewi Kwan-Im raksasa)
  • Manéka resort baku internasional sing nyadiakaké fasilitas hotèl, golf lll.

Papan wisata blanja:

  • Komplek Nagoya
  • Komplek Jodoh
  • Mega Mall
  • Nagoya Hill Mall
  • Batam City Square(BCS) Mall
  • Top 100 Penuin
  • Diamond City(DC) Mall
  • Lucky Plaza (Pusat penjualan HP)
  • Mymart (Pusat penjualan Komputer)
  • SP Plaza
  • Panbil Mall
  • Plaza Batamindo (terdapat di dalam Kawasan Industri Batamindo)
  • Plaza Aviari
  • Sagulung Mall
  • Lll.
Gambar:DC Mall, Batam.jpg
Pusat blanja DC Mall

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]