Kutha Tanjungpinang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kutha Tanjung Pinang)
Jujug: pandhu arah, pados

Cithakan:Kutha krajan provinsi

Gambar:Kutha bestari Tanjung Pinang.JPG
Tanjung Pinang, Kutha Bestari

Kutha Tanjung Pinang iku salah siji kutha sekaligus minangka kutha krajan saka Provinsi Kapuloan Riau, Indonésia. Dumunung ing koordinat 0º5' Lintang Lor; 104º27' Bujur Wétan. kutha iki nduwèni pesona narik kawigatèn kanthi manéka warna kultur budaya suku saka amèh kabèh suku bangsa ing Indonésia mlebu ing kutha iki, nganggo basa Melayu sing isih kagolong klasik, lan rada unik keprunguné nanging nduwèni daya tarik. Kutha iki nduwèni akèh area wisata kayadéné Pulo Penyengat sing leté mung watara 2 mil saka plabuhan segara Tanjung Pinang, pasisir Trikora kanthi pasir putihé kurang luwih 65 km saka kutha lan pasisir Cermin ing punjer kutha. Tanjung Pinang ditingkataké statusé dadi kutha miturut UU Nomor 5 Taun 2001 tanggal 21 Juni 2001.

Ana kutha cilik sing leté kurang luwih 24 km saka kutha iki sing jenengé Kota Kijang.

Plabuhan segara Tanjung Pinang (plabuhan Sri Bintan Pura) nduwèni kapal-kapal jinis feri lan feri cepet klebu uga speedboat kanggo aksès domestik menyang pulo Batam lan kutha-kutha liya ing Riau dharatan, Kapuloan Karimun lan Kundur, sarta aksès internasional menyang Nagara Malaysia lan Singapura

Pamaréntahan[sunting | besut sumber]

Kutha Tanjungpinang dipimpin déning walikutha, sing wektu iki dijabat déning Suryatati A.Manan (periode 2007-2012). Wewengkon Kutha Tanjungpinang sabanjuré dipérang manèh dadi 4 kacamatan lan 18 kalurahan.

Kacamatan[sunting | besut sumber]

Gambar:Gedung Perpustakaan Tanjung Pinang.JPG
Gedung Perpustakaan ing Jl. Sukarno-Hatta Tanjung Pinang

Kacamatan-kacamatan ing kutha Tanjung Pinang ya iku:

Transportasi Kutha[sunting | besut sumber]

Kutha Tanjung Pinang dilengkapi 1 plabuhan domestik lan Internasional sarta Papan Anggegana Kijang Internasional

Geografi[sunting | besut sumber]

Sebagéan gedhé arupa dhataran cendhèk lan kawasan rawa bakau saéngga nggampangaké upaya pengembangan kutha.

Iklim[sunting | besut sumber]

Tropis teles kanthi temperatur 18 °C – 30 °C Tekanan hawa 1.010,2 mbs – 1.013,7 mbs

Musim[sunting | besut sumber]

Gambar:Boat-race, Tanjung Pinang.JPG
Pelataran Dragon boat-race ing sisihé plabuhan Tanjung Pinang

Musim udan : September – Juni Musim ketiga : Juli - Agustus

Pranala jaba[sunting | besut sumber]