Kabupatèn Agam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Agam
Lambang Kabupatèn Agam
Lambang Kabupatèn Agam
Motto: "Tali Tigo Sapilin"
Lokasi Sumatera Barat Kabupaten Agam.svg
Dina Dadi: 12 Maret 1956
Kutha krajan: Lubuk Basung
Bupati: Indra Catri
Wakil Bupati: Trinda Farhan Satria
Jembar
 - Total:

2.232,30 km²
Kacamatan
 - Cacahe:

16
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

459.487 (2011) [1]
+/- 205,84/km²
Suku bangsa: Minangkabau, dll.
Agama: Islam
Basa: Basa Indonésia, Basa Minangkabau

Kabupatèn Agam iku kabupatèn sing dumunung ing propinsi Sumatra Kulon, Indonésia. Kutha krajané ya iku Lubuk Basung. Ing kabupatèn iki ana Tlaga Maninjau sing misuwur. Kabupatèn Agam nduwèni jembar wewengkon 2.232,30 km²; lan padunungé watara 500.000 jiwa. Bupati Kabupatèn Agam ya iku Indra Catri sing kapilih kanggo mangsa jabatan kaloro ingtaun 2010.

Tembung "agam" dijupuk saka basa Aceh, sing tegesé "lanang", bab iki nuduhaké yèn suku Minangkabau isih nduwèni ikatan sajarah karo suku Aceh[butuh rujukan].

Nanging miturut Tambo, Agam iku salah siji saka Luhak nan Tuo ya iku Luhak Agam, Luhak Tanah Datar, Luhak 50 Koto. Jeneng Agam dhéwé dijupuk saka tuwuhan mensiang Agam sing ditemokaké ing saubengé Luhak (sumur)

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Ana 16 kacamatan ing kabupatèn iki. Ka limalas kacamatan kasebut dipérang manèh dadi 82 nagari. Kacamatan-kacamatan ing Agam aya iku:

  1. IV Angkat
  2. IV Koto
  3. Ampek Nagari
  4. Banuhampu
  5. Baso
  6. Candung
  7. Kamang Magek
  8. Lubuk Basung
  9. Malalak
  10. Matur
  11. Palembayan
  12. Palupuh
  13. Sungai Puar
  14. Tanjung Mutiara
  15. Tanjung Raya
  16. Tilatang Kamang

Pranala jaba[besut | besut sumber]


 

Kabupatèn Agam, Sumatra Kulon

Logo Agam Regency.PNG

Kecamatan: IV Angkat Canduang | IV Koto | Ampek Nagari | Banuhampu | Baso | Candung | Kamang Magek | Lubuk Basung | Malalak | Matur | Palembayan | Palupuh | Sungai Puar | Tanjung Mutiara | Tanjung Raya | Tilatang Kamang

 
Sumatra Kulon
Lambang Provinsi Sumatra Kulon

Kabupatèn: Agam | Dharmasraya | Lima Puluh Kota | Kapuloan Mentawai | Padang Pariaman | Pasaman | Pasaman Kulon | Pesisir Kidul | Sawahlunto Sijunjung | Solok | Solok Selatan | Tanah Dhatar

Kutha: Bukittinggi | Padang | Padang Panjang | Pariaman | Payakumbuh | Sawahlunto | Solok

Delengen uga: Dhaptar kabupatèn lan kutha ing Indonésia


  1. ^ sumbar.bps.go.id Jumlah Penduduk Kabupatèn Agam
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Agam&oldid=1061036"