Kabupatèn Solok Kidul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Solok Kidul
100px
Lambang Kabupatèn Solok Kidul
Moto: Sarantau Sasurambi (Sekawasan Sepekarangan)


300px
Peta lokasi Kabupatèn Solok Kidul di Sumatra Kulon
Koordinat:
Propinsi Sumatra Kulon
Tanggal peresmian 7 Januari 2004
Pamaréntahan
 - Bupati Syafrizal
Luas 3.346,20 km²
Gunggung cacah jiwa
 - Total 133.861 jiwa (2009)
 - Kepadatan 40
Démografi
Pembagian administratif
Simbol khas daerah
Situs web http://www.solselkab.go.id/

Kabupatèn Solok Kidul iku sawijining kabupatèn ing Provinsi Sumatra Kulon, Indonésia.

Géografi[besut | besut sumber]

Kabupatèn Solok Kidul dumunung ing 0°4'–1°43' Lintang Kidul lan 101°01'–101°30' Bujur Wétan[1] kanthi jembar wewengkon 3.346,20 km², ing pérangan Kidul Provinsi Sumatra Kulon, kanthi wates-wates:

ing sisih lor karo: Kabupatèn Solok
ing sisih kidul karo: Provinsi Jambi (Kabupatèn Bungo lan Kabupatèn Kerinci)
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Pesisir Kidul
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Dharmasraya

Sajarah[besut | besut sumber]

Balai nagari Lubuak Gadang ing taun 1877-1879

Kabupatèn Solok Kidul minangka asil saka perjuangan sing diwiwiti taun 1950-an kanthi anané Konferensi Timbulun. Sajeroning Konferensi Timbulun mau digagas rencana pambentukan kabupatèn kanthi jeneng Kabupatèn Sehilir Batang Hari sing nglebokaké wewengkon Kacamatan Lembah Gumanti (Alahan Panjang), Pasisir Cermin (Surian), Sungai Pagu (Muaro Labuh) lan Sangir (Lubuk Gadang).

Perjuangan iku nembé kagayuh sawisé disahn Undhang-Undhang Nomer 38 Taun 2003. Pada 7 Januari 2004 ngresmèkaké 24 kabupatèn anyar ing Indonésia lan telu ing antarané kalebu ing Sumatra Kulon, ya iku Kabupatèn Solok Kidul[2], Dharmasraya, lan Pasaman Kulon.

Réferènsi[besut | besut sumber]

 
Sumatra Kulon
Lambang Provinsi Sumatra Kulon

Kabupatèn: Agam | Dharmasraya | Lima Puluh Kota | Kapuloan Mentawai | Padang Pariaman | Pasaman | Pasaman Kulon | Pesisir Kidul | Sawahlunto Sijunjung | Solok | Solok Selatan | Tanah Dhatar

Kutha: Bukittinggi | Padang | Padang Panjang | Pariaman | Payakumbuh | Sawahlunto | Solok

Delengen uga: Dhaptar kabupatèn lan kutha ing Indonésia

Pranala njaba[besut | besut sumber]