Indhiya Nèderlan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Hindhia-Walanda)
Jujug: pandhu arah, pados
{{{native_name}}}
Koloni Walanda
Flag of the Dutch East India Company.svg
 
Flag of Japan (1870-1999).svg
1800–1942
1945–1949 [a]
Flag of Japan (1870-1999).svg
 
30px
 
Morning Star flag.svg
Flag Lambang negara
Gendéra Lambang
Location of Indhiya Nèderlan
Peta Hindia Walanda yang menunjukkan wewengkonnya dari tahun 1800 hingga pendudukan Jepang tahun 1942.
Ibu kutha Batavia (sekarang Jakarta)
Basa Indonésia
Walanda
Basa Asli Indonésia
Agama Islam
Protestan
Katolik
Hindu
Buddhism
Pamaréntahan pamaréntahan kolonial
Gubernur Jenderal
 - 1800–1801 (pertama) Pieter G. van Overstraten
 - 1949 (terakhir) A.H.J. Lovink
Sajarah
 - Masa VOC 1603–1800
 - Nasionalisasi VOC 1 Januari 1800
 - Pendudukan Jepang[1] Februari 1942 – Agustus 1945
 - Proklamasi Kemerdekaan Indonésia 17 Agustus 1945
 - Walanda mengakui kedaulatan Indonésia 27 Desember 1949
Populasi
 - Perkiraan 1930 60,727,233 
Valuta Gulden Hindia Walanda
Saiki minangka bagéyan saka Indonésia
Peta wewengkon Kerajaan Kolonial Walanda kalebu laladan jajahane.
Péta jajahan Hindhia-Walanda

Tembung Indhiya Nèderlan iku digawé kanggo mbedakake saka Indhiya Inggris. 'Indhiya Nèderlan' tegese pérangan Indhiya sing klebu wewengkon jajahane Nèderlan utawa Walanda. 'Indhiya Inggris' iku bageyan Indhiya sing klebu jajahan Inggris. 'Indhiya Nèderlan' biyen kira-kira watese padha karo Républik Indonésia saiki, yen 'Indhiya Inggris' ora liya nagara India saiki.

Indhiya Nèderlan (Basa Walanda: Nederlands(ch)-Indië) minangka sawijining wewengkon koloni Walanda kang diaku kanthi de jure lan de facto. Kepala nagara Indhiya Nèderlan ya iku Ratu utawa Raja Walanda karo sawijining Gubernur-Jendral minangka perwakilane kang duwéni kuwasa.

Hindhia-Walanda uga minangka wewengkon kang tinulis ing Undang-undang Kerajaan Walanda taun 1814 minangka wewengkon berdaulat Kerajaan Walanda, diamandemen taun 1848, 1872, lan 1922 miturut perkembangan wewengkon Hindhia-Walanda.

Hindhia-Walanda biyene minangka jajahan Walanda, saikine sinebut Indonésia. Jajahan Walanda kawiwitan saka properti Vereenigde Oostindische Compagnie (utawa VOC) kang duwéni Jawa lan Maluku lan saperangan laladan liyane wiwit abad kaping 17. Sawise VOC dibubarake taun 1798, kabeh properti VOC dadi duwéke pamaréntah Républik Batavia.

Ing abad kaping 19 mung pulo Jawa kang sekabehane diduwéni Walanda. Ing taun candhake laladan liya Nusantara ditaklukake utawa “dipasifikasikake” (didamaiake). Hindhia-Walanda ya ikune koloni Éropah kang paling diregani kang kalebu ing kekuasaane Imperium Walanda.[2] Pangwasanan koloni iki nyumbang marang sangsaya kuwate pengaruh ékonomi global Walanda, utamane ing perdhagangan rempah lan komoditas perkebunan liyane, ing abad kaping 19 nganti wiwitan abad kaping 20. Puncake ing taun 1942, Hindhia Walandaya iku sekabehing laladan Indonésia saikine. Saliyane iku, kutha Melaka, Taiwan, Sri Lanka tau diduwéni VOC lan pamaréntah Walanda.

Tingkat Padunung Cacahé Padunung Persèntase
1 Pribumi 59.138.067 97,4%
2 Tionghoa 1.233.214 2,0%
3 Éropah 240.417 0,4%
4 Timur Asing 115.535 0,2%
Total 60.727.233 100%

Delengen uga[sunting | besut sumber]