Hindhia-Walanda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hindia Belanda
Koloni Belanda
Flag of the Dutch East India Company.svg
 
Merchant flag of Japan (1870).svg
1800–1942
1945–1949 [a]
Merchant flag of Japan (1870).svg
 
Flag of Indonesia.svg
 
Morning Star flag.svg
Flag Lambang negara
Gendéra Lambang
Location of Hindia Belanda
Peta Hindia Belanda yang menunjukkan wilayahnya dari tahun 1800 hingga pendudukan Jepang tahun 1942.
Ibu kutha Batavia (sekarang Jakarta)
Basa Indonesia
Belanda
Bahasa Asli Indonesia
Agama Islam
Protestan
Katolik
Hindu
Buddhism
Pamaréntahan Pemerintahan kolonial
Gubernur Jenderal
 - 1800–1801 (pertama) Pieter G. van Overstraten
 - 1949 (terakhir) A.H.J. Lovink
Sajarah
 - Masa VOC 1603–1800
 - Nasionalisasi VOC 1 Januari 1800
 - Pendudukan Jepang[1] Februari 1942 – Agustus 1945
 - Proklamasi Kemerdekaan Indonesia 17 Agustus 1945
 - Belanda mengakui kedaulatan Indonesia 27 Desember 1949
Populasi
 - Perkiraan 1930 60,727,233 
Valuta Gulden Hindia Belanda
Saiki minangka bagéyan saka Indonesia
Peta wilayah Kerajaan Kolonial Belanda kalebu dhaerah jajahane.
Artikel ini bagian dari seri
Sejarah Indonesia
195px
Lihat pula:
Garis waktu sejarah Indonesia
Sejarah Nusantara
Prasejarah
Kerajaan Hindu-Buddha
Kutai (abad ke-4)
Tarumanagara (358–669)
Kalingga (abad ke-6 sampai ke-7)
Sriwijaya (abad ke-7 sampai ke-13)
Sailendra (abad ke-8 sampai ke-9)
Kerajaan Medang (752–1006)
Kerajaan Kahuripan (1006–1045)
Kerajaan Sunda (932–1579)
Kediri (1045–1221)
Dharmasraya (abad ke-12 sampai ke-14)
Singhasari (1222–1292)
Majapahit (1293–1500)
Malayapura (abad ke-14 sampai ke-15)
Kerajaan Islam
Penyebaran Islam (1200-1600)
Kesultanan Samudera Pasai (1267-1521)
Kesultanan Ternate (1257–sekarang)
Kerajaan Pagaruyung (1500-1825)
Kesultanan Malaka (1400–1511)
Kerajaan Inderapura (1500-1792)
Kesultanan Demak (1475–1548)
Kesultanan Kalinyamat (1527–1599)
Kesultanan Aceh (1496–1903)
Kesultanan Banten (1527–1813)
Kesultanan Cirebon (1552 - 1677)
Kesultanan Mataram (1588—1681)
Kesultanan Palembang (1659-1823)
Kesultanan Siak (1723-1945)
Kesultanan Pelalawan (1725-1946)
Kerajaan Kristen
Kerajaan Larantuka (1600-1904)
Kolonialisme bangsa Eropa
Portugis (1512–1850)
VOC (1602-1800)
Belanda (1800–1942)
Kemunculan Indonesia
Kebangkitan Nasional (1899-1942)
Pendudukan Jepang (1942–1945)
Revolusi nasional (1945–1950)
Indonesia Merdeka
Orde Lama (1950–1959)
Demokrasi Terpimpin (1959–1965)
Masa Transisi (1965–1966)
Orde Baru (1966–1998)
Era Reformasi (1998–sekarang)
Péta jajahan Hindhia-Walanda

Tembung Hindhia-Walanda (Hindia-Belanda) kuwi digawe kanggo mbedakake saka hindhia-Inggris. 'Hindhia-Walanda' tegese pérangan Hindhia sing klebu wewengkon jajahane Walanda. 'Hindhia Inggris' kuwi bageyan Hindhia sing klebu jajahan Inggris. 'Hindhia-Walanda' biyen kira-kira watese padha karo Republik Indonesia saiki, yen 'Hindhia Inggris' ora liya negara India saiki.

Hindhia-Walanda (Basa Walanda: Nederlands(ch)-Indië) minangka sawijining wilayah koloni Belanda kang diaku kanthi de jure lan de facto. Kepala negara Hindia Belanda yaiku Ratu utawa Raja Belanda karo sawijining Gubernur-Jendral minangka perwakilane kang duweni kuwasa.

Hindhia-Walanda uga minangka wilayah kang tinulis ing Undang-undang Kerajaan Belanda taun 1814 minangka wilayah berdaulat Kerajaan Belanda, diamandemen taun 1848, 1872, lan 1922 miturut perkembangan wilayah Hindhia-Walanda.

Hindhia-Walanda biyene minangka jajahan Belanda, saikine sinebut Indonesia. Jajahan Belanda kawiwitan saka properti Vereenigde Oostindische Compagnie (utawa VOC) kang duweni Jawa lan Maluku lan saperangan dhaerah liyane wiwit abad kaping 17. Sawise VOC dibubarake taun 1798, kabeh properti VOC dadi duweke pemerintah Republik Batavia.

Ing abad kaping 19 mung pulo Jawa kang sekabehane diduweni Belanda. Ing taun candhake dhaerah liya Nusantara ditaklukake utawa “dipasifikasikake” (didamaiake). Hindhia-Walanda yaiku salah sijine koloni Eropa kang paling diregani kang kalebu ing kekuasaane Imperium Belanda.[2] Pangwasanan koloni iki nyumbang marang sangsaya kuwate pengaruh ekonomi global Walanda, utamane ing perdhagangan rempah lan komoditas perkebunan liyane, ing abad kaping 19 nganti wiwitan abad kaping 20. Puncake ing taun 1942, Hindhia Walandayaiku sekabehing dhaerah Indonesia saikine. Saliyane kuwi, kutha Melaka, Taiwan, Sri Lanka tau diduweni VOC lan pemerintah Walanda.


Tingkat Penduduk Jumlah Penduduk Persentasi
1 Pribumi 59.138.067 97,4%
2 Tionghoa 1.233.214 2,0%
3 Eropa 240.417 0,4%
4 Timur Asing 115.535 0,2%
Total 60.727.233 100%


Uga delengen[sunting | Sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hindhia-Walanda&oldid=931408"