Loncang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Godhong bawang)
Jujug: pandhu arah, pados
Loncang
Taneman Loncang
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Asparagales
Kulawarga: Alliaceae
Marga: Allium
Jinis: A. fistulosum
Jeneng binomial
Allium fistulosum
(L.)

Loncang utawi onclang utawi Oncang utawi ron brambang, inggih punika salah setunggaling janganan ingkang limrahipun dipunginakaken kanggé bumbu arupi wuwuran ing masakan mi ayam, sup, utawi bakso ingkang wonten duduhipun.[1] Kejawi punika, ron brambang ugi asring dipunginakaken kanggé isi martabak.[1] Kejawi reginipun ingkang mirah janganan punika ugi kathah gizinipun.[1] Oncang gandanipun kados umumipun bawang-bawangan.[1] Janganan punika asring dipunginakaken kanggé nyedhepaken masakan.[1]

Loncang anggadhahi wujud bunder saha panjang kados pipa, ananging wonten ing pérangan pucukipun awujud lancip.[1] Werninipun ingkang bageyan ngandhap radi pethak, déné ronipun awerni ijem sepuh.[1] Ingkang limrahipun dipunkonsumsi saking oncang inggih punika bagéyan ron enèm ingkang awerni ijem saha wit semu ingkang awerni pethak.[1]

Loncang nggadhahi nami latin Allium Fistulosum.[1] Kados dipunkutip saking Times of India, ron loncang tuwuh wonten ing kebon China 5.000 taun kapengker.

Kejawi kanggé bahan masakan, oncang ugi saged migunani tumrap kaséhatan.[1] Oncang punika ngandhut unsur-unsur aktif ingkang saged nglawan saha mejahi baktèri saéngga saged dados antibiotik saha saged ngrangsang thukulipun sèl ing badan.[1] Kejawi punika, oncang ugi ngandhut vitamin A saha vitamin C ingkang kathah cacahipun, kalsium, protein, lemak, karbohidrat, serat saha kalori.[1] Oncang ugi saged ngicalaken iler wonten ing kerongkongan, kanggé tamba rématik, saha anémia utawi kirang rah.[1] Loncang punika nggadhahi wit semu ingkang inggilipun antawis 60-70 cm.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)detikfood.com(dipunundhuh tanggal 27 September 2011)
  2. ^ (id)tanamanobat.org(dipunundhuh tanggal 27 September 20110)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Loncang&oldid=978943"