Gapura:Sajarah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
sunting   

Gapura Sajarah

Sajarah iku sejatine rekaman kedadean-kedadean nyata ing taun kapungkur.

Sajarah iku béda maknané karo istilah babad. Babad maknané luwih jembar, antarané maca aji-aji luhur, kapahlawanan, kejayaan, kegetiran, duka lan lara, pengkhianatan, sajarah, silsilah, epos, legenda, kabèh iku dadi siji.

Kedadèn-kedadèn ing ngisor iku duwé aji kang istiméwa ing sajarah manungsa antarané:

Artikel pinilih | Gambar pinilih | Tokoh pinilih | Kutipan | Kategori | Sampéyan ngerti ora? | Portal lainnya
sunting   

Artikel pinilih

Haniman puppet.jpg

Kakawin Ramayana punika kakawin ingkang isinipun wiracarita Ramayana. Kakawin punika dipunserat mawi basa Jawa Kina, dipunidhep para pakar dipundamel ing Jawa Tengah pungkasan abad kaping 9 M, kirang langkung kiwa tengenipun taun 870. Kakawin punika dipunwastani adikakawin amargi kaanggep ingkang kapisan, panjang piyambak kaliyan saking saénipun basanipun saking mangsa Hindhu-Jawi.

Sekar rupa kakawin puniki salah satunggiling vèrsi Indhia ingkang kathah prakawis cariyos sang Rama kaliyan sang Sita, wiracarita agung ingkang vèrsi pratamanipun sanjangipun para pandhita dipunanggit déning Walmiki ing basa Sansekreta.

sunting   

Gambar pinilih

Hunting scene- three riders approaching a tiger - Serat Damar Wulan. (The Romance of Damar Wulan) (1770-1795), f.170v - BL MSS Jav 89.jpg
Bebedhag. Sawijining gambar ing Serat Damar Wulan (dibabar ulang antarané 1770-1795) nyandra wong telu jaranan sing pinuju nyeraki sawijing macan.

sunting   

Apa wis pirsa?

sunting   

Prastawa anyar


  • 13 Nov Serangan téroris ageng ing Kitha Paris, Prancis. Sapunika wonten 128 tiyang tiwas lan 300 tatu-tatu. (sumber)
  • 10 Nov Manten Kanselir Jerman Kulon, Helmut Schmidt, séda mawi yuswa 96 taun.
  • 31 Okt Maskapé Rusia Metrojet Pamiberan KGL 9268, sawijining A 321, dhawah ing Semenangjung Sinai nalika miber saking Sharm el Sheik dhumateng St. Petersburg. Pesawat punika mbekta 214 panumpang saha 7 awak kapal, kalebu 17 laré alit. (Reuters)
  • 25 Okt Bar Karaoké Inul Vizta ing Menado, Sulawesi Lor kabesmi lan niwasaken minimal 12 tiyang. Puluhan tiyang sanèsipun kedhah dipunopname ing griya sakit amergi tatu utawi ambegan asep. (Kompas)
  • 25 Okt WNI korban dagang manungsa ing Arab Saudi saged dipunslametaken lan wangsul dipunkintun dhateng Indonésia. (Kompas)
  • 20 Okt Korban prastawa surung-surungan ing Mina, Arab Saudi (24 September 2015), miturut Associated Press, sakirangipun wonten 2.177 jiwa. (ca.news.yahoo.com)
  • 16 Okt KLM, maskapé pamiberan Walandi, nyadé pitung montor miber damelan Walandi Fokker 70 darbènipun dhumateng maskapé Papua Nugini, Air Niugini. Wiwit taun 2018 KLM Cityhopper jarak celak namung nganggé Embraer saking Brazilia kémawon. (nu.nl)



sunting   

Tokoh pinilih

sunting   

Kategori

sunting   

18 Novèmber wonten ing sajarah

sunting   

Kutipan

sunting   

Gapura liyané