Gapura:Sajarah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
sunting   

Gapura Sajarah

Sajarah iku sejatine rekaman kedadean-kedadean nyata ing taun kepungkur.

Sajarah iku béda maknané karo istilah babad. Babad maknané luwih jembar, antarané maca nilai-nilai luhur, kapahlawanan, kejayaan, kegetiran, duka lan lara, pengkhianatan, sajarah, silsilah, epos, legenda, kabèh iku dadi siji.

Kedadèn-kedadèn ing ngisor iku nduwèni aji kang istiméwa ing sajarah menungsa antarane:

Artikel pinilih | Gambar pinilih | Tokoh pinilih | Kutipan | Kategori | Sampéyan ngerti ora? | Portal lainnya
sunting   

Artikel pinilih

Haniman puppet.jpg

Kakawin Ramayana punika kakawin ingkang isinipun wiracarita Ramayana. Kakawin punika dipunserat mawi basa Jawa Kina, dipunidhep para pakar dipundamel ing Jawa Tengah pungkasan abad kaping 9 M, kirang langkung kiwa tengenipun taun 870. Kakawin punika dipunwastani adikakawin amargi kaanggep ingkang kapisan, panjang piyambak kaliyan saking saénipun basanipun saking mangsa Hindhu-Jawi.

Sekar rupa kakawin puniki salah satunggiling vèrsi Indhia ingkang kathah prakawis cariyos sang Rama kaliyan sang Sita, wiracarita agung ingkang vèrsi pratamanipun sanjangipun para pandhita dipunanggit déning Walmiki ing basa Sansekreta.

sunting   

Gambar pinilih

Paon blanc Madère 2008.jpg
Merak Indhia mawa kahanan langka sing ingaran léukisme. Ulesé sing normalé riyah-riyah bisa mung dadi putih. Poto déning Félix Potuit.

sunting   

Apa wis pirsa?

sunting   

Prastawa anyar


  • 13 Nov Serangan téroris ageng ing Kitha Paris, Prancis. Sapunika wonten 128 tiyang tiwas lan 300 tatu-tatu. (sumber)
  • 10 Nov Manten Kanselir Jerman Kulon, Helmut Schmidt, séda mawi yuswa 96 taun.
  • 31 Okt Maskapé Rusia Metrojet Pamiberan KGL 9268, sawijining A 321, dhawah ing Semenangjung Sinai nalika miber saking Sharm el Sheik dhumateng St. Petersburg. Pesawat punika mbekta 214 panumpang saha 7 awak kapal, kalebu 17 laré alit. (Reuters)
  • 25 Okt Bar Karaoké Inul Vizta ing Menado, Sulawesi Lor kabesmi lan niwasaken minimal 12 tiyang. Puluhan tiyang sanèsipun kedhah dipunopname ing griya sakit amergi tatu utawi ambegan asep. (Kompas)
  • 25 Okt WNI korban dagang manungsa ing Arab Saudi saged dipunslametaken lan wangsul dipunkintun dhateng Indonésia. (Kompas)
  • 20 Okt Korban prastawa surung-surungan ing Mina, Arab Saudi (24 September 2015), miturut Associated Press, sakirangipun wonten 2.177 jiwa. (ca.news.yahoo.com)
  • 16 Okt KLM, maskapé pamiberan Walandi, nyadé pitung montor miber damelan Walandi Fokker 70 darbènipun dhumateng maskapé Papua Nugini, Air Niugini. Wiwit taun 2018 KLM Cityhopper jarak celak namung nganggé Embraer saking Brazilia kémawon. (nu.nl)



sunting   

Tokoh pinilih

JJRas ca 1976.jpg

Prof. Dr. Johannes Jacobus (Hans) Ras (Rotterdam, 1 April 1926Warmond, 22 Oktober 2003) inggih punika salah satunggaling profésor emeritus basa lan sastra Jawa wonten ing Universitas Leiden. Panjenenganipun makarya minangka profésor wiwit taun 1985 dumugi taun 1992. Kajawi punika, Ras ugi ngasta Kepala Kantor Perwakilan KITLV ingkang sepindhah wonten ing Jakarta.

sunting   

Kategori

sunting   

25 Agustus wonten ing sajarah

sunting   

Kutipan

Cithakan:Gapura:Sajarah/Kutipan/minggu 34

sunting   

Gapura liyané

Agama

Islam

Kristen

Buddha

Hindhu

Budaya

Biografi

Èlmu

Filsafat

Geografi

Jawa

Seni

Komunitas

Sajarah

Wayang


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gapura:Sajarah&oldid=927676"