Gapura:Budaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
sunting   

GAPURA BUDAYA

sawijining upacara ing Malawi

Budaya iku maknane kabeh pemikiran menungsa sing sifate abstrak sing diwujudake dadi pola tingkah laku neng masyarakat lan kasil Budaya sing sifate fisik. Dadi budaya iku nduwe bagian/unsur sing tahap-tahape yaiku: pikiran/gagasan/ide, rasa lan niat. Kabeh gabungan bagian utawa unsur-unsur iku mung ana neng menungsa. Tembung budaya iku asale saka basa Sansekerta yaiku "buddayah" sing asale saka tembung "budhi" utawa akal. Akal iku dadi salah siji perangkat utama menungsa kanggo njalani urip lan ora ana makhluk liya sing nduwe akal. Miturut Prof. Koentjaraningrat, kabudayan iku gabungan kabeh sistem, gagasan, tindakan lan kasil karya menungsa neng masyarakat sing isa didapet liwat sinau.