Amy Winehouse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Amy Winehouse
Amy Winehouse Lollapalooza.jpg
Pratélan latar wuri
Jeneng lair Amy Jade Winehouse
Génre Soul
R&B
Jazz
Funk
Pakaryan Penyanyi
Penulis lagu
Mangsa akarya 2003–2011
Labèl Island
Lioness Records
Universal Republic (Amérikah Sarékat)
Sana jaringan www.amywinehouse.co.uk

Amy Jade Winehouse (14 September 1983-23 Juli 2011) iku penyanyi lan kang ngréka tetembangan soul, jazz, lan R&B saka Inggris, Dhèwèké ditepungi dadi penyanyi, musikus jazz lan panyerat lagu.[2] Debut albumé duwé judhul Frank 2003, kang akiré mlebu ing nominasi the Mercury Prize ora namung tau menangaké Ivor Novello Award ing taun 2004 liwat debut single Stronger than Me.[2]

Ing taun 2006, dhèweké uga ngrilis album kang kapindhoné, Back to Black, lan ing tanggal 14 February taun 2007 mbiyèn, dhèwèké menangaké BRIT Award for Best British Female Artist saka albumé iku.[2]

Ing kauripané, Winehouse bebrayanan karo pepujaning atiné, Blake Fielder-Civil sawisé bola-bali ngalami pedhot sambung.[2] Wong loro mau omah-omah ing tanggal 18 Mèi 2007 ing Miami, Florida.[2]

Nanging, olèhé omah-omah iku ora suwé.[2] Blake kang kejiret masalah lan kudu mlebu kunjara ngajokaké gugatan pegat.[2] Ora namung pangalaman lan kahebatanné ing donya musik, meneng-meneng uga duwé bakat ing babagan seni peran.[2] Dhèwèké uga nyoba main ing filem kang judhulé Dangerous Minds produksi Universal Pictures.[2]

Sanadyan duwé polah kang ora apik, kaya ta ngisep ganja, nanging Winehouse uga duwé naluri kang lembut.[2] Buktiné dhèwèké duwé anak baptis kang umuré 12 taun, Dionne Bromfield.[2]

Artis kang kerep nggawé sensasi iki, wus nuku studio musik anyar ing awal taun 2010.[2] Studio anyar iki dijenengi Slammer Studios iki ana ing ngarepé Kunjara Pentoville ning London.[2] Winehouse duwé rencana nulis tetembangan kanggo albumé kang paling anyar.[2]

Taun 2011, patang taun Amy wus suwé ora ngrilis album.[3] Amy bakal bali ing panggung musik kaya mbiyèn bebarengan karo Cee-Lo Green kanthi cara kolaborasi.[3] Albumé dirilis déning Cee-Lo Green pancèn wus dadi, nanging ana masalah birokrasi kang kudu dibahas sadurungé dipasaraké.[3] Albumé kang kaping telu iki paling ora padha apiké karo Back To Black kang bisa ngeraih 7 platinum ning Éropah lan mèncok ing puncak andha lagu ing sawetara nagara.[3]

Ing tanggal 23 Juli 2011, Amy Winehouse tinemu wis tilar donya ing omahé ing London Lor.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng tragic
  2. a b c d e f g h i j k l m n biografi amy winehouse dipunaksès tanggal 10 Juli 2011
  3. a b c d berita Amy Winehouse dipununduh tanggal 10 Juli 2011

Pranala njaba[besut | besut sumber]