Adobe Illustrator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Adobe Illustrator
Adobe Illustrator CC Icon
Illustrator CS5 Windows7 x64.jpg
Adobe Illustrator CS5 mlaku ing Windows 7 x64
Pangembang Adobe Systems
Versi rilis terbaru CS5 (15.0.0) / April 12, 2010; 7 taun kapungkur (2010-04-12)
Basa pamrograman C++
Sistem operasi Mac OS X, Microsoft Windows
Jenis Vector graphics editor
Lisènsi Proprietary
Situs web Adobe Illustrator Homepage

Adobe Illustrator iku piranti alus komputer kanggo gawé disain grafis utawa gambar illustrasi. Adobe Illustrator digawé déning parusahan Adobe System. Gambar sing digawé nganggo Adobe Illustrator bisa dicilkna utawa digedhèkna lan gambaré padha karo gambar asli. Adobe Illustrator dikelalna ing taun 1986 kanggo Mac OS.

Sajarah[besut | besut sumber]

Versi 1–1.6 (Illustrator 88)[besut | besut sumber]

Adobe Illustrator kaping sijiné dikembangné gawé Macintosh Apple taun 1986 (pengirimané ing bulan Januari 1987) minangka komersialisasi saka piranti-lunak Adobe PostScript lan format file. Illustrator 88, jeneng produk gawé versi 1.6, dirilis ing taun 1988 lan ngenalné piranti-piranti anyar lan fitur sing anyar.

Versi 2–5[besut | besut sumber]

Adobe Illustrator dikembangné mligi kanggé Macintosh. Ing wiwit taun 1990, Adobe ngerilis versi Illustrator untuk NeXT, Silicon Graphics IRIX, lan Solaris platform, tapi iku kabèh mandheg amarga pasar kurang laris. Versi kaping siji Illustrator kanggé Windows, versi 2.0, dirilis wiwit taun 1989 lan gagal. Versi Windows lanjutané, versi 4.0, uga dikritik minangka mirip banget karo Illustrator 1,1 lan ora saderajat karo paket ilustrasi sing paling populèr Windows CorelDraw. Versi 4. Iku versi kaping siji Illustrator sing ngedukung pengeditan ing modus prathilik, sing ora ana ing versi Macintosh kanthi 5,0 ing taun 1993.

Versi 6–10[besut | besut sumber]

Illustrator 6 dikenalné taun 1996. Sebeneré saka versi Macintosh ning Windows diwiwiti kao versi 7 taun 1997, akhiré désainer bisa gawé baku Illustrator. Njeelasné bedhané antara Photoshop lan Illustrator bebarengan karo munculé Internèt, Illustrator wis disempurnahaké gawé njurung pangecapan Web, nuduhna prathilik, PDF, lan SVG. Versi 9 mlebu fitur pelacakan, kaya karo sing dimandhegna ing Streamline produk Adobe.

Versi CS–CS5[besut | besut sumber]

Illustrator CS iku versi kapin siji sing nyertakna fitur 3-dimensi. Pengguna bisa ngapus utawa muter wujud objek 3D sing prasaja. Kanggé nyermina integrasi karo Adobe Creative Suite, Illustrator CS2 (versi 12) sing ana kanggé Mac OS X lan sistem operasi Microsoft Windows. Iki versi terakhir gawé Mac sing ora makarya kanthi native ing keloro prosesor Intel lan PowerPC.

Antara fitur-fitur anyar ing Illustrator CS2 iku Live Trace, Live Paint, palet kustom kontrol lan ruwang makarya. Live Trace kanggé konversi citra bitmap ting vektor seni lan ditingkatna kemampuané saka sadurungé. Live Paint luwih fleksibel ing nerapna warna ing jero obyek, mliginé sing tumpang-tindih.

CS3 nganyari Bar Control, kemampuan kanggé nyelarasna poin individu, pirang-pirang Crop Areas, penunjuk arna panèl lan fitur Live Warna lan liya-liyané.

CS4 dirilis bulan Oktober 2008. Akèh fitur sing dibenakna lan pirang-pirang piranti sing anyar. Kanggé nyiptakna pirang-pirang artboards iku penambahan utama saka CS4, sanajan isih ora padha karo kemampuan sing bener-bener saka Freehand.

CS5 dirilis ing April 2010. Fitur anyar Illustrator CS5 mlebu: Perspective Grid, Bristle Brush lan update sing komprehensif gawé stroke, sing ingaran Adobe minagka "Beautiful Strokes".

Basa[besut | besut sumber]

Adobe Illustrator bisa nganggo basa-basa iki: Arab (Timur Tengah), Cina Prasaja, Cina Tradisional, Ceko, Dhénemarken, Walanda, Inggris, Prancis, Prancis (Kanada), Jerman, Yunani, Ibrani, Hongaria, Italia, Jepang, Koréa, Polen, Rumania, Ruslan, Spanyol, Spanyol (Amérika Latin), Swedia, Turki, Indonésia lan Ukraina.

Pengaturan Teks Liya[besut | besut sumber]

Illustrator versi Timur Tengah kedaden saka pengaturan sing mirunggan gawé ngetik Basa Arab utawa tèks Ibrani, kaya:

  • Manawi wonten sing nganggé Basa Arab, Pèrsi utawa Hindi digit
  • Nganggé kashidas gawé jarak huruf lan justifikasi
  • Set vokal utawa posisi Diakritik
  • Ligatur pilian
  • Teks rata ing tiga cara, ya iku: Standard, Arab, lan Naskh

Yèn ora, kabèh sing ing dhuwur iku bisa dijupuk nganggé IndicPlus (http://metadesignsolutions.com/indicPlusIllustrator), plug-in basa kanggé Adobe Illustrator.

Fitur mirunggan kanggé basa Arab lan basa Ibrani[besut | besut sumber]

Ibrani dan Timur Tengah versi Arab kanthi mirunggan dikembangna kanggé basa Arab lan basa Ibrani. Tapi, biaya versi Adobe Illustrator isng iku cukup dhuwur (meh loro kali lipat saka versi Adobe Illustrator normal). Kanggé ngaktifna skrip sing kompleks kaya Arab dan Ibrani ing versi normal Adobe Illustrator, plug-in, (http://metadesignsolutions.com/indicPlusIllustrator IndicPlus) wis cukup.

Font tambahan[besut | besut sumber]

Illustrator versi Timur Tengah nginstal siji font tambahan sing gampangake kerjaan: WinSoft Pro, sing ana ing papat gaya: Medium, Medium Italic, Bold dan Bold Italic. Tapi, IndicPlus bisa pisan.

Kamus lan Modul Hyphenation[besut | besut sumber]

Illustrator versi Timur Tengah ana kamus basa Arab sing komprehensif sing bisa meriksa ejaan tèks basa Arab. Illustrator versi Timur Tengah uga ana Hyphenation Modul kanggé basa Ibrani. Durung ana plug-in kanggé solusi iki ing versi Illustrator sing biyasa.

Golek / Ganti[besut | besut sumber]

Bisa golèk lan ngganti tèks Timur Tengah. Nalika diperiksa, pengangge bisa golèk string tèks iku berisi pirang-pirang aksen utawa ora.

Impor / Ekspor Pilihan kanggé karakter ME[besut | besut sumber]

Illustrator versi Timur Tengah kalebu impor lan ekspor kanggé format RTF, Unicode, Word, Freehand, CorelDraw, PDF, SVG, PSD, EPS, EMF lan DXF / DWG file, kalebu tèks Timur Tengah. Enkoding wis ditambahna kanggé karakter Timur Tengah sing masilitasi tèks lan ekspor-impor, Simpen kanggé Web lan DXF / DWG impor file.

Pranala njaba[besut | besut sumber]