C++

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bahasa Pemrograman C++

C++ iku basa pemrograman komputer C++ dikembangaké ing Bell Labs (Bjarne Stroustrup) ing wiwitan taun 1970-an, Basa iki diturunaké saka basa sadurungé, yaiku BCL, Wiwitané, basa kasebut dirancang minangka basa pemrograman sing dilakokaké jroning sistem Unix, sabanjuré, versi ANSI (American National Standart Institute) Basa pemrograman C dadi versi dominan, senadyan versi kasebut saiki arang dianggo jroning pengembangan sistem lan jaringan utawa kanggo sistem embedded, Bjarne Stroustrup ing Bell labs pisanan ngembangaké C++ ing wiwitan 1980-an, kanggo ndhukung fitur-fitur ing C++, dibangun efisiensi lan sistem support kanggo pemrograman tingkat cendhèk (low level coding).[1] Jroning C++ ditambahaké konsèp-konsèp anyar kaya class kanthi sifat-sifat kaya inheritance lan overloading.[rujukan?] Salah siji prabédan sing paling mendhasar karo basa C yaiku dhukungan marang konsèp pamrograman mawa orièntasi objèk (Object Oriented Programming).[2]

Conto Program C++[sunting | sunting sumber]

Contoh program prasaja C++ kanggo hello world sing migunakaké Pustaka Dhasar C++ bisa dipirsani ing ngisor iki:[rujukan?]

#include <iostream.h>
int main()
{
	cout << "hello world\n";
}

[3]

Katrangan[sunting | sunting sumber]

Baris pisanan :

#include <iostream.h>

Minangka bagéyan saka proses kompilator, Kompilator c++ ngalkokaké program sing diarani preprosesor. Preprosesor nduwèni kamampuan nambahaké lan mbusek kodhe saka sumber, Ing bagéyan #include mènèhi weruh preprosesor supaya nyertakaké kodhe saka iostream, Berkas iostream isi deklarasi kanggo manéka fungsi sing dibutuhaké déning piranti alus, utawa class-class sing dibutuhaké.[3]

Baris kaloro :

void main ()

Pratélan iki mbiwarakaké fungsi utama, yèn sawijining program C++ bisa isi akèh fungsi, sing kudu tansah nduwèni fungsi utama (main function), Fungsi iku modul sing isi kodhe-kodhe kanggo ngrampungaké masalah-masalah tinamtu. Tembung Void nandhakaké fungsi utama ora duwé tipe.[3]

Baris ketiga :

{

Kurung kurawal buka menandakan awal program.[3]

Baris kapapat :

cout Cout << "Hello world\n";

Cout iku sawijining object saka Pustaka piranti alus standart C++ sing dipigunakaké kanggo nyethak string menyang piranti output standard, sing biasané layar komputer, Compiler ngubungaké kodhe saka pustaka piranti alus standar iku kanthi kodhe sing wis ditulis kanggo ngolèhaké asil executable, Tandha

\n

iku format modifier sing dipigunakaké kanggoganti baris sawisé nampilaké string, yèn ana cout liya ing program kasebut, string sing nyertani bakal ditulisaké ing baris ngisoré.[3] Baris kalima:

}

Kurung kurawal tutup nandhakaké pungkasan program.[4]

Tembung sing dipesen[sunting | sunting sumber]

Klompok siji[sunting | sunting sumber]

C++ nduwèni 32 tembung sing dipesen (reserved words), Tembung kunci klompok pisanan minangka turunan saka basa C, antara liya:.[4]

auto const double float int short struct unsigned
break continue else for long signed switch void
case default enum goto register sizeof typedef volatile
char do extern if return static union while

[5]

Klompok kaloro[sunting | sunting sumber]

Tembung sing dipesen klompok kaloro cacahé 30. Tembung-tembung iki anyar lan mung ana ing basa C++.[5]

asm dynamic_cast namespace reinterpret_cast try
bool explicit new static_cast typeid
catch false operator template typename
class friend private this using
const_cast inline public throw virtual
delete mutable protected true wchar_t

Kata-kata yang dipesan tersebut di atas tidak boleh dipakai sebagai nama variable, class, enum, macro, dan struct.[5]

Tipe data dhasar[sunting | sunting sumber]

Kanggo nyimpen variabel diperlokaké papan khusus ing memori komputer, Gedhé lan tipe Variabel-variabel ing dalam standar program C++ dispesifikasi kaya kasebut ing ngisor.[5]

Nama Katrangan Ukuran Jangkauan
char Abjad/karakter utawa kanggo wilangan bulat cilik 1 byte signed: -128 to 127

unsigned: 0 to 255

short int (short) Wilangan bulat dengan jangkauan pendek 2 byte signed: -32768 to 32767

unsigned: 0 to 65535

int Wilangan bulat 4 byte signed: -2147483648 to 2147483647

unsigned: 0 to 4294967295

long int (long) Integer kanthi jangkauan panjang 4 byte signed: -2147483648 to 2147483647

unsigned: 0 to 4294967295

bool Boolean, bisa bernilai bener utawa salah (true or false) i byte true or false
float Angka nganggo titik ngambang (wilangan cacah) 4 byte 3.4e +/- 38 (7 digit)
double Wilangan cacah kanthi ketelitian gandha 8 byte 1.7e +/- 308 (15 digits)
long double Bilangan cacah dengan ketelitian ganda panjang 8 byte 1.7e +/- 308 (15 digits)
wchar_t Karakter lebar, biasa dianggo Unicode karakter 2 byte 1 karakter lebar

Dhaptar C++ compiler[sunting | sunting sumber]

Kanggo ngowahi kode-kode C++ program dadi program aplikasi sing dimangertèni déning sistem operasi lan komputer, diperlokaké sawijining kompilator C++. Ing ngisor iki sawetara kompilator C++ sing bisa dipigunakaké aecara gratis,

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hanif al fatta (2006). Dasar Pemrograman C++ disertai dengan Pengenalan Pemrograman Berorientasi Objek. ISBN 979-763-582-1.
  2. ^ Bruce Eckel (2000). Thinking in C++. Jilid 1 dari Thinking in C++ Introduction to Standard C+, Bruce Eckel. ISBN 0139798099, 9780139798092.
  3. ^ a b c d e Nicolai M. Josuttis (1991). C++ primer Jilid 54848 dari Programming languages, penerbit Addison-Wesley, 1991. ISBN 0201548488, 9780201548488.
  4. ^ a b Nicolai M. Josuttis (2002). Object-oriented programming in C++, Penerbit J. Wiley, 2002, Tebal 610 halaman. ISBN 0470843993, 9780470843994.
  5. ^ a b c d Gregory Satir, Doug Brown (2002). C++: the core language, Penerbit, O'Reilly Media, Inc., 1995, Tebal 207 halaman.. ISBN 156592116X, 9781565921160.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Basa pamrograman
ALGOL | APL | Ada | BASIC| C | C++ | C# |CSS| COBOL | Common Lisp | Eiffel | FORTH | Fortran | Haskell | Java | JavaScript | Jython | LISP | LOGO | Mesa | Modula-2 | Oberon | Ocaml | Objective-C | Perl | PHP | Prolog | PL/I | Pascal | PostScript | Python | Ruby | Scheme | Smalltalk | SQL | Tcl | Visual Basic
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=C%2B%2B&oldid=826287"