Lisènsi piranti alus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Lisènsi piranti alus nyakup idin, hak, lan watesan sing dicakaké marang piranti alus, arupa sawijining komponèn utawa program swatantra. Panggunaan sawijining piranti alus tanpa Lisènsi bisa dianggep pelanggaran marang hak èksklusif sing duwé hak miturut ukum hak cipta utawa, kadhangkala, paten lan bisa ndadèkaké sing duwé hak nuntut pelanggaré. Sajeroning sawijining lisènsi, panampa Lisènsi diidinkan migunakaké piranti alus mawa Lisènsi miturut persyaratan mirunggan sajeroning lisènsi. Pelanggaran persyaratan Lisènsi, gumantung marang lisènsiné, bisa nyebabaké pengakhiran Lisènsi, lan hak sing duwé ngajokaké nuntut pelanggaré.

Sawijining parusahan piranti alus bisa nawakaké lisènsi piranti alus kanthi sepihak utawa unilateral (tanpa mènèhi kasempatan panampa lisènsi negosiasi syarat sing luwih apik) kaya sajeroning kontrak shrink wrap, utawa malah minangka péranganing perjanjian Lisènsi piranti alus karo pihak liya. Amèh kabèh piranti alus ora bébas sing diprodhuksi massal didol sajeroning sawijining wangun utawa gaya prejanjèn lisènsi piranti alus. Piranti alus gawéan (custom software) kerep dilisènsiaké sajeroning persyaratan sing kanthi spesifik dinegosiasi antara panampa lisènsi (licensee) lan sing mènèhi lisènsi (licensor).

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah