Lisènsi piranti alus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Lisènsi piranti alus nyakup idin, hak, lan watesan kang dicakaké marang piranti alus, wujud siji komponèn utawa program swatantra. Panggunaan siji piranti alus tanpa Lisènsi bisa dianggep pelanggaran marang hak èksklusif kang duwé hak miturut ukum hak cipta utawa, kadhangkala, paten lan bisa ndadèkaké kang duwé hak nuntut pelanggaré. Sajeroning siji lisènsi, panampa Lisènsi diidinkan migunakaké piranti alus mawa Lisènsi miturut persyaratan mirunggan sajeroning lisènsi. Pelanggaran persyaratan Lisènsi, gumantung marang lisènsiné, bisa njalari pengakhiran Lisènsi, lan hak kang duwé ngajokaké nuntut pelanggaré.

Sawijining parusahan piranti alus bisa nawakaké lisènsi piranti alus kanthi sepihak utawa unilateral (tanpa mènèhi kasempatan panampa lisènsi negosiasi syarat kang luwih apik) kaya sajeroning kontrak shrink wrap, utawa malah minangka péranganing perjanjian Lisènsi piranti alus karo pihak liya. Amèh kabèh piranti alus ora bébas kang diprodhuksi massal didol sajeroning siji wangun utawa gaya prejanjèn lisènsi piranti alus. Piranti alus gawéan (custom software) kerep dilisènsiaké sajeroning persyaratan kang kanthi spesifik dinegosiasi antara panampa lisènsi (licensee) lan kang mènèhi lisènsi (licensor).

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah