Lisènsi piranti alus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Lisènsi piranti alus nyakup idin, hak, lan watesan sing dipatrapaké marang piranti alus, arupa sawijining komponèn utawa program mandhiri. Panggunaan sawijining piranti alus tanpa Lisènsi bisa dianggep pelanggaran marang hak èksklusif sing duwé hak miturut hukum hak cipta utawa, kadhangkala, paten lan bisa andadèkaké sing duwé hak nuntut pelanggaré. Jroning sawijining lisènsi, panampa Lisènsi diidinkan migunakaké piranti alus mawa Lisènsi miturut persyaratan khusus jroning lisènsi. Pelanggaran persyaratan Lisènsi, gumantung marang lisènsiné, bisa nyebabaké pengakhiran Lisènsi, lan hak sing duwé ngajokaké nuntut pelanggaré.

Sawijining parusahan piranti alus bisa nawakaké lisènsi piranti alus sacara sepihak utawa unilateral (tanpa mènèhi kasempatan panampa lisènsi negosiasi syarat sing luwih apik) kaya jroning kontrak shrink wrap, utawa malah minangka bagéyan saka perjanjian Lisènsi piranti alus karo pihak liya. Amèh kabèh piranti alus ora bébas sing diprodhuksi massal didol jroning sawijining wangun utawa gaya prejanjèn lisènsi piranti alus. Piranti alus gawéyan (custom software) kerep dilisènsiaké jroning persyaratan sing sacara spesifik dinegosiasi antara panampa lisènsi (licensee) lan sing mènèhi lisènsi (licensor).

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah