Adobe Photoshop

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Adobe Photoshop
Photoshop CC icon.png
Pangembang Adobe Systems
Versi rilis terbaru CS6 (13.0) / 23 April 2012
Versi pratayang paling anyar Ora bisa rilis pratayang ing mangsa iki
Sistem operasi Mac OS X, Microsoft Windows
Jenis Editor gambar raster
Situs web www.adobe.com

Adobe Photoshop, utawa bisa uga diarani Photoshop, ya iku piranti lunak editor citra gawéan Adobe Systems kang dikhususake kanggo ngedit foto/gambar lan kanggo ngganti lan nggawé efek. Piranti lunak iki uga digunakaké déning fotografer digital lan perusahaan iklan saéngga dianggep pamimpin pasar (market leader) minangka piranti lunak pangolah gambar/foto, lan, sesarengan Adobe Acrobat, dianggep produk paling musuwur kang diprodhuksi déning Adobe Systems. Versi kawolu aplikasi kang mau disebut kanthi jeneng Photoshop CS (Creative Suite), versi kasanga mau Adobe Photoshop CS2, versi kasapuluh sok diarani Adobe Photoshop CS3, versi kasawelas ya iku Adobe Photoshop CS4, versi karolas ya iku Adobe Photoshop CS5, lan versi kang pungkasan (telulas) ya iku Adobe Photoshop CS6.

Photoshop uga bisa dioperasiake déning Microsoft Windows, Mac OS X, lan Mac OS; versi angka 9 sapituruté uga bisa uga digunakaké déning sistem operasi liya kaya ta Linux minangka mbantu piranti lunak tartemtu kayat CrossOver.

Pangembangan[besut | besut sumber]

Ing taun 1987, Thomas Knoll, kang dadi mahasiswa PhD ing Universitas Michigan, miwiti nulis salah sijiné program ing Macintosh kauntungané bisa nampilake gambar grayscale sajeroning layar monokrom. Program iki, kang sok diarani Display, ide utawa gagasan kang metu dideleng déning panjenengané seduluré ya iku John Knoll ya iku salah sijiné karyawan ing Industrial Light lan Magic, kang ngerekomendasiake Thomas supoyo bisa ngubah program dadi program panyunting gambar kang wutuh. Thomas njupuk enem wulan kanggo ngaso (istirahat) saka kuliyah ana ing Universitas Michigan ing taun 1988 kanggo kerja sesarengan karo saduluré kanggo mbahas program iki, kang diganti jenengé dadi ImagePro.[1] Sabanjuré taun wis bisa digarap, Thomas ngganti jeneng programé dadi Photoshop lan ditandangi ing sajeroning wektu kang cukup rikat kanthi produsen scanner Barneyscan kanggo ndistribusiake salinan saka program mau déning slide scanner; "total kurang luwih 200 salinan Photoshop wis dikirimake" kanthi cara iki.[2]

Ing ing sajeroning wektu iku, John plesir ing Silicon Valley ing California lan menehake dhémonstrasi program marang insinyur ing Apple Computer Inc. lan Russell Brown, direktur seni ing Adobe. Kaloroné dhémonstrasi iku éntuk asil, lan Adobe mutusaké kanggo nuku lisensi kang tumuju kanggo ndistribusikake ing wulan September 1988.[1] Sawetara John makarya ing plug-in ing California, Thomas tetap ing Ann Arbor kanggo nulis kodhe program. Photoshop 1.0 dirilis ing 1990 mirunggan kanggo Macintosh.[3]

Fitur[besut | besut sumber]

Ing wiwitan Photoshop dirancang kanggo nyunting gambar tumuju dicetak basis-kertas, Photoshop kang ana ing mangsa iki uga bisa digunakaké minangka mproduksi gambar ing World Wide Web.Jinis utawa versi pungkasan uga duwé aplikasi tambahan, Adobe ImageReady,kanggo piranti mau.

Photoshop bisa nerima panggunan ing aneka model warna:

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Schewe, Jeff (2000). "Thomas & John Knoll". PhotoshopNews. Dijupuk 2007-06-15. 
  2. ^ Story, Derrick (2000-02-18). "From Darkroom to Desktop—How Photoshop Came to Light". Story Photography. Dijupuk 2007-06-15. 
  3. ^ Hormby, John (2007-06-05). "How Adobe's Photoshop Was Born". Story Photography. Dijupuk 2007-06-15. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]