Velletri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Velletri-Stemma.png
Comune Velletri
Coat of arms of Comune Velletri
Municipal coat of arms
Negara Flag of Italia Italia
Region Lazio
Provinsi Provinsi Roma
Walikutha Bruno Cesaroni (wiwit Juni 2004)
Area 113 km² (44 sq mi)
Populasi
 - Total
 - Kapadhetan [n.a.]
Time zone CET, UTC+1
Koordinat 41°42′N, 12°41′E
Gentilic Veliterni
Kodhe Telepon 06
Kodhe Pos 00049
Patron San Clemente
 - Day 23 November
Website: www.comune.velletri.rm.it

Velletri kuwi sawijining comune ing Provinsi Roma, dumunung ing Alban Hills, ing region Lazio (Latium) - Italia. Komunitas iki wewatesan karo komunitas Rocca di Papa, Lariano, Cisterna di Latina, Artena, Aprilia, Nemi, Genzano di Roma, lan Lanuvio. Jembar wewengkon 113,21 km2 lan cacahing pedunung 51.387 jiwa kanthi kapadhetan 449 jiwa/km2.

Semboyané kutha iki yakuwi: Est mihi libertas papalis et imperialis.

Velletri misuwur minangka salah siji pusat panggonan produksi anggur ing Latium.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Athena of Velletri, ditemokaké ing sawijining vila cedhak kutha.

Mula bukané Velletri (Velitrae kuna) kuwi ora jelas. Sawijining papan pedunungan ana ing tlatah saka mangsa prasajarah, senajan para ahli (scholar) isih durung sarujuk bab pedunungé yakuwi bangsa Etruscan utawa Latin. Ing taun 494 SM, sawetara wedi marang tekanan kaum Volscian, kutha iki dijagani nganggo tentara koloni déning wong Romawi Kuna; Kawigatèn Roma utamané kanggo ngendhegaké kaum Volscisupaya ora ngrembaka menyang Latium. Wusanané, sawisé rampung Perang Latin Pisanan ing taun 338 SM, Velitrae banjur ora éntuk kauntungan anané témbok kutha nalika Roma éntuk kadhaulatan tumrap wilayahé.

Jroning mangsa Romawi, patricians mbangun sawetara vila ing laladan iki. Kutha iki uga duwé sawetara kuil lan siji stadion (amphitheatre).

Demografi[sunting | sunting sumber]

Tuwuhing pedunung


Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]



Eropah | Italia | Latium (Lazio)
Frosinone | Latina | Rieti | Roma | Viterbo
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Velletri&oldid=813374"