Tawaf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Thawaf yakuwi ngubengi ka'bah kaping pitu sajeroning kahanan suci saka hadas gedhé lan hadas cilik. Thawaf diwiwiti saka lan dipungkasi ing lokasi Hajar Aswad lan mubeng arah mangiwa (lelawanan karo arah pandom jam). Thawaf minangka rukun nalika ngayahi ngibadah kaji lan ngibadah umrah. Nanging uga disunnahaké saben mlebu ana ing Masjid Al Haram.

Rupa-rupa thawaf[besut | besut sumber]

  1. Thawaf Qudum, yaiuku thawaf "sugeng rawuh" kanggoné kang lagi teka ing Mekkah. Thawaf iki diayahi déning wong kang nlakoni ngibadah kaji Ifrad utawa Qiran. Kanggo kang ngayahi Kaji Tamattu, thawaf Qudum iki minangka thawaf umrah.
  2. Thawaf Ifadhoh, ya iku thawaf kang kalebu rukun ngibadah kaji,
  3. Thawaf sunat, ya iku thawaf kang diayahi saben ana kalodhangan mlebu Masjid Al Haram, nganggo sandhangan biyasa amarga ora nuju ihram.
  4. Thawaf Wada', ya iku thawaf kang diayahi nalika jamaah kaji utawa umrah bakal ninggal kutha Mekkah.

Syarat thawaf[besut | besut sumber]

  1. Suci saka hadas gedhé lan cilik
  2. Nutup aurat
  3. Pitung uengan diwiwiti saka Hajar Aswad lan mungkasi ing Hajar Aswad
  4. Ngubengi ka'bah
  5. Ing sajabané Hijir Ismail
  6. Ka'abah tansah ana ing sisih kiwa
  7. Niat thawaf

Sunat thawaf[besut | besut sumber]

  1. Ngusap lan ngecup Hajar Aswad
  2. Ngusap Rukun Yamani tanpa ngecup
  3. Dedonga
  4. Mlaku kanggo kang kuwawa
  5. Idhtiba' (ngatonaké bau tengen)
  6. Mlayu indhik-rindhik nalika telung ubengan pisanan (tumrap wong lanang)
  7. Urut

Tata cara thawaf[besut | besut sumber]

  1. Sadurungé miwiti thawaf kudu njupuk wudhlu lan nutup aurat
  2. Thawaf diwiwiti saka sangarepé Hajar Aswad
  3. Nalika miwiti thawaf, awak madhep hajar aswad sinambi ngangkat tangan tengen (istilam) karo ngucapaké Bismilahi Allahu Akbar
  4. Sabanjuré mlaku ngubengi ka'bah kanthi arah mangiwa (ka'bah tansah ana ing sisih kiwa).
  5. Puteran kaloro lan sabanjuré nalika liwat hajar aswad mléngak kanthi ngangkat tangan lan maca istilam
  6. Puteran thawaf diayahi kaping pitu
  7. Saben liwat rukun Yamani disunnahaké ngangkat tangan lan istilam
  8. Saben liwat antara Rukun Yamani lan Hajar Aswad maca donga: Robbanaa aatina Fid dinya hassanatan wa fil akhirati hasanatan waqinaa adzabannaar. Bisa uga ditambahi: Wa adkhilnal jannata ma'al abrar, ya Aziz,ya Ghaffar, ya Rabbil Alamin.
  9. Puteran pungkasan kudu ngiwati Hajar Aswad (minangka tandha mungkasi thawaf).
Thawaf ngubengi Ka'bah.

Ritual sawisé thawaf[besut | besut sumber]

  1. Dedonga ing Multazam
  2. Salat sunat thawaf 2 rakangat ing saburiné Maqam Ibrahim
  3. Salat sunat Mutlaq ing Hijir Ismail
  4. Ngombé banyu Zam zam.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]