Tawaf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
اللہ کا نام.jpg
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Thawaf yakuwi ngubengi ka'bah kaping pitu sajeroning kahanan suci saka hadas gedhé lan hadas cilik. Thawaf diwiwiti saka lan dipungkasi ing lokasi Hajar Aswad lan mubeng arah mangiwa (lelawanan karo arah pandom jam). Thawaf minangka rukun nalika ngayahi ibadah kaji lan ibadah umrah. Nanging uga disunnahaké saben mlebu ana ing Masjid Al Haram.

Rupa- rupa thawaf[besut | besut sumber]

  1. Thawaf Qudum, yaiuku thawaf "sugeng rawuh" kanggoné sing lagi teka ing Mekkah. Thawaf iki diayahi déning wong sing nlakoni ibadah kaji Ifrad utawa Qiran. Kanggo sing ngayahi Kaji Tamattu, thawaf Qudum iki minangka thawaf umrah.
  2. Thawaf Ifadhoh, ya iku thawaf sing kalebu rukun ibadah kaji,
  3. Thawaf sunnah, ya iku thawaf sing diayahi saben ana kalodhangan mlebu Masjid Al Haram, nganggo sandhangan biyasa amarga ora nuju ihram.
  4. Thawaf Wada', ya iku thawaf sing diayahi nalika jamaah kaji utawa umrah bakal ninggal kutha Mekkah.

Syarat thawaf[besut | besut sumber]

  1. Suci saka hadas gedhé lan cilik
  2. Nutup aurat
  3. Pitung uengan diwiwiti saka Hajar Aswad lan mungkasi ing Hajar Aswad
  4. Ngubengi ka'bah
  5. Ing sajabané Hijir Ismail
  6. Ka'abah tansah ana ing sisih kiwa
  7. Niat thawaf

Sunnat thawaf[besut | besut sumber]

  1. Ngusap lan ngecup Hajar Aswad
  2. Ngusap Rukun Yamani tanpa ngecup
  3. Dedonga
  4. Mlaku kanggo sing kuwawa
  5. Idhtiba' (ngatonaké bau tengen)
  6. Mlayu indhik-rindhik nalika telung ubengan pisanan (tumrap wong lanang)
  7. Urut

Tata cara thawaf[besut | besut sumber]

  1. Sadurungé miwiti thawaf kudu njupuk wudhlu lan nutup aurat
  2. Thawaf diwiwiti saka sangarepé Hajar Aswad
  3. Nalika miwiti thawaf, awak madhep hajar aswad sinambi ngangkat tangan tengen (istilam) karo ngucapaké Bismilahi Allahu Akbar
  4. Sabanjuré mlaku ngubengi ka'bah kanthi arah mangiwa (ka'bah tansah ana ing sisih kiwa).
  5. Puteran kaloro lan sabanjuré nalika liwat hajar aswad mléngak kanthi ngangkat tangan lan maca istilam
  6. Puteran thawaf diayahi kaping pitu
  7. Saben liwat rukun Yamani disunnahaké ngangkat tangan lan istilam
  8. Saben liwat antara Rukun Yamani lan Hajar Aswad maca donga: Robbanaa aatina Fid dinya hassanatan wa fil akhirati hasanatan waqinaa adzabannaar. Bisa uga ditambahi: Wa adkhilnal jannata ma'al abrar, ya Aziz,ya Ghaffar, ya Rabbil Alamin.
  9. Puteran pungkasan kudu ngiwati Hajar Aswad (minangka tandha mungkasi thawaf).
Thawaf ngubengi Ka'bah.

Ritual sawisé thawaf[besut | besut sumber]

  1. Dedonga ing Multazam
  2. Salat sunnat thawaf 2 rakaat ing saburiné Maqam Ibrahim
  3. Salat sunnat Mutlaq ing Hijir Ismail
  4. Ngombé banyu Zam zam.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]