Prefektur Wakayama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Wakayama
Prefektur Wakayama
Basa Jepang: 和歌山県; Wakayama-ken
{{{Rōmaji}}}
Lokasi Wakayama ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota Wakayama
Wilayah Kansai
Pulo Honshu
Gubernur Yoshinobu Nisaka
Luas (peringkat) 4.726,29 km² (ke-30)
 - % perairan 0,04%%
Penduduk  (1 Februari 2010)
 - Populasi 1.003.883 (ke-39)
 - Kepadatan 212 /km²
Distrik 6
Munisipalitas 30
ISO 3166-2 JP-30
Situs web [1]
Simbol prefektur
 - Bunga Prunus mume (ume)
 - Pohon Quercus phillyraeoides (ek ubame)
 - Burung Zosterops japonica
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Wakayama
Lambang Prefektur Wakayama
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Prefektur Wakayama inggih menika satunggaling prefektur ing Jepang ingkang mapan wonten ing sisih kilèn Semenanjung Kii [1] [2]. Ibu kotanipun wonten ing Wakayama. Ing pamerangan provinsi zaman rumiyin ing Jepang, prefektur menika dipunwastaniProvinsi Kii lan kathahipun wilayah Prefektur Wakayama menika wilayah Provinsi Kii. Nalika zaman Edo wilayah menika dipunsebat Domain Kishū ingkang dipunuwaosi déning tigang kulawarga Tokugawa ingkang dipunwastani kulawarga Tokugawa Kishū. Saking zaman kuno, Wakayama dipunsebat "negeri wit" amargi dhaérah menika kebak kalihan wana lan gunung (kirang langkung 70% kalebet kawasan pagunungan). Lembah lan pagunungan Prefektur Wakayama menika dados papan kuil-kuil Buddha lan Shinto ingkang wigati, kalebet Gunung Kōya lan Tiga Kuil Shinto Kumano. Gunung Kōya menika dados pusat agami Buddha sekte Shingon

Prefektur Wakayama ing bagéyan lèr kanthi pusat ing Kutha Wakayama kalebet ing Kawasan Industri Hanshin. Ing bagéyan menika pusat industri abot kados pabrik baja lan kilang minyak. Ing bageyan tengah Prefektur Wakayama kathah kebon jeruk legi (Citrus unshiu utawi mikan). Produk tetanèn ingkang kondhang saking Wakayama sanèsipun menika jeruk hassaku (Citrus hassaku), woh Prunus mume, lan kesemek. Kebon Prunus mume (ume) wonten ing sekitar Tanabe [3].

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Wakayama mlebet ing wilayah Kinki. Prefektur menika winatesan kalihan Prefektur Osaka, Prefektur Nara, Prefektur Mie, Prefektur Hyogo, lan Prefektur Tokushima. Tanjung Shionomisaki menika titik paling kidul saking Pulo Honshu. Kirang langkung 81% (3.832 km²) saking wiyaripun wilayah 4.726 km² menika kawasan pagunungan. Bagéyan tengah kawasan Pagunungan Kii, saking ler mangidul dipunsebat Pagunungan Ōmine. Wates kalihan Prefektur Nara wonten Pagunungan Kiwa kanthi puncak-puncak ingkang kapérang dados Jingamine (1.106 m), Gunung Gomadan (1.372 m), Gunung Ando (1.184 m). Ing sisih kidul wonten Gunung Ōtō (1.112 m). Jalur Utama Kisei (Jalur Kinokuni) dipunoperasiaken déning JR West kawiwitan saking Kutha Wakayama dumugi Stasiun Shingū. Jalur sambunganipun menika Jalur Wakayama ingkang sejajar kalihan Lepen Kinokawa saking Stasiun Shingū dhateng Stasiun Kameyama ing Prefektur Mie dipunoperasiaken déning JR Central. Kinokawa menika kalebet lèpèn paling ageng lan paling dawa ugi ilinipun mapan wonten ing dhataran andhap Wakayama. Lèpèn-lèpèn sanèsipun kados Lèpèn Arida, Lèpèn Hidaka, Lèpèn Tonda, Lèpèn Hiki, Lèpèn Koza, lan Lèpèn Kumano mili ing kawasan pegunungan.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Prefektur Wakayama bagéyan kidul beriklim pesisir Samodra Pasifik; bagéyan lèr mawi iklim Laut Pedalaman Jepang. Prefektur Wakayama kidul bagéyan wetan gadhah curah jawah taunan ingkang inggil kanthi agengipun 4.000 mm. Dhaérah ingkang mawi curah jawah ingkang inggil kalebet kawasan mawi wana ingkang subur, sapérangan sampun kathah ingkang dipuntegor lan samenika dados wana damelan. Ing wana wonten kéwan kados rusa lan rakun.

Taman nasional[sunting | sunting sumber]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Zaman kuno[sunting | sunting sumber]

Zaman Sengoku hingga zaman Edo[sunting | sunting sumber]

Zaman modern[sunting | sunting sumber]

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Danjōgaran ing Gunung Kōya.

Tujuan pariwisata utami ing Wakayama inggih menika kutha Wakayama, Shirahama, lan Nachikatsuura. Panté-panté Wakayama dados papan kanggé renang lan rekreasi pante nalika mangsa panas. Kuil-kuil Buddha lan Shinto ing Wakayama dados tujuan wisata ziarah ingkang kondhang, ing antawisipun inggih menika Tiga Kuil Kumano, Gunung Kōya, lan Seiganto-ji sarta Kimiidera ingkang saben papan menika perhentian kapisan lan kaping kalih ing Rute Ziarah Kwan Im Kansai. Gunung Kōya dipunsahaken déning Situs Warisan Dunia UNESCO wiwit saking tanggal 7 Juli 2004.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Sepur (Kereta api)[sunting | sunting sumber]

Bis[sunting | sunting sumber]

Bandar udara[sunting | sunting sumber]

Kutha[sunting | sunting sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  3. ^ (id) [http://indojapanese.com/kinki/ Indojapanese, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Wakayama&oldid=862517"