Préfèktur Wakayama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Wakayama)
Peta Prefektur Wakayama
Prefektur Wakayama
Basa Jepang: 和歌山県; Wakayama-ken
{{{Rōmaji}}}
Lokasi Wakayama ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Honshu
Gubernur Yoshinobu Nisaka
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 0,04%%
Penduduk  (1 Fèbruari 2010)
 - Populasi 1.003.883 (ke-39)
 - Kepadatan 212 /km²
Distrik 6
Munisipalitas 30
ISO 3166-2 JP-30
Situs web [1]
Simbol prefektur
 - Bunga Prunus mume (ume)
 - Pohon Quercus phillyraeoides (ek ubame)
 - Burung Zosterops japonica
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Wakayama
Lambang Prefektur Wakayama
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Wakayama inggih punika satunggaling prefektur ing Jepang ingkang mapan wonten ing sisih kilèn Ujung Kii [1][2]. Kutha krajanipun wonten ing Wakayama. Ing pamerangan provinsi jaman rumiyin ing Jepang, prefektur punika dipunwastaniProvinsi Kii lan kathahipun wewengkon Prefektur Wakayama punika wewengkon Provinsi Kii. Nalika jaman Edo wewengkon punika dipunsebat Domain Kishū ingkang dipunuwaosi déning tigang kulawarga Tokugawa ingkang dipunwastani kulawarga Tokugawa Kishū. Saking jaman kuno, Wakayama dipunsebat "nagari wit" amargi laladan punika kebak kaliyan wana lan gunung (kirang langkung 70% kalebet kawasan pagunungan). Lembah lan pagunungan Prefektur Wakayama punika dados papan kuil-kuil Buda lan Shinto ingkang wigati, kalebet Gunung Kōya lan Tiga Kuil Shinto Kumano. Gunung Kōya punika dados pusat agami Buda sekte Shingon

Prefektur Wakayama ing pérangan lèr kanthi pusat ing Kutha Wakayama kalebet ing Kawasan Industri Hanshin. Ing pérangan punika pusat indhustri abot kados pabrik baja lan kilang lenga. Ing pérangan tengah Prefektur Wakayama kathah kebon jeruk legi (Citrus unshiu utawi mikan). Produk tetanèn ingkang kondhang saking Wakayama sanèsipun punika jeruk hassaku (Citrus hassaku), woh Prunus mume, lan kesemek. Kebon Prunus mume (ume) wonten ing kiwa-tengené Tanabe [3].

Géografi[besut | besut sumber]

Prefektur Wakayama mlebet ing wewengkon Kinki. Prefektur punika winatesan kaliyan Prefektur Osaka, Prefektur Nara, Prefektur Mie, Prefektur Hyogo, lan Prefektur Tokushima. Tanjung Shionomisaki punika titik paling kidul saking Pulo Honshu. Kirang langkung 81% (3.832 km²) saking wiyaripun wewengkon 4.726 km² punika kawasan pagunungan. Pérangan tengah kawasan Pagunungan Kii, saking lèr mangidul dipunsebat Pagunungan Ōmine. Wates kaliyan Prefektur Nara wonten Pagunungan Kiwa kanthi puncak-puncak ingkang kapérang dados Jingamine (1.106 m), Gunung Gomadan (1.372 m), Gunung Ando (1.184 m). Ing sisih kidul wonten Gunung Ōtō (1.112 m). Jalur Utama Kisei (Jalur Kinokuni) dipunoperasiaken déning JR West kawiwitan saking Kutha Wakayama dumugi Stasiun Shingū. Jalur sambunganipun punika Jalur Wakayama ingkang sejajar kaliyan Lepen Kinokawa saking Stasiun Shingū dhateng Stasiun Kameyama ing Prefektur Mie dipunoperasiaken déning JR Central. Kinokawa punika kalebet lèpèn paling ageng lan paling dawa ugi ilinipun mapan wonten ing dhataran andhap Wakayama. Lèpèn-lèpèn sanèsipun kados Lèpèn Arida, Lèpèn Hidaka, Lèpèn Tonda, Lèpèn Hiki, Lèpèn Koza, lan Lèpèn Kumano mili ing kawasan pagunungan.

Iklim[besut | besut sumber]

Prefektur Wakayama pérangan kidul beriklim pasisir Samodra Pasifik; pérangan lèr mawi iklim Laut Pedalaman Jepang. Prefektur Wakayama kidul pérangan wétan gadhah curah jawah taunan ingkang inggil kanthi agengipun 4.000 mm. Laladan ingkang mawi curah jawah ingkang inggil kalebet kawasan mawi wana ingkang subur, sapérangan sampun kathah ingkang dipuntegor lan sapunika dados wana damelan. Ing wana wonten kéwan kados rusa lan rakun.

Taman nasional[besut | besut sumber]

Sajarah[besut | besut sumber]

Zaman kuno[besut | besut sumber]

Zaman Sengoku hingga jaman Edo[besut | besut sumber]

Zaman modern[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Danjōgaran ing Gunung Kōya.

Tujuan pariwisata utami ing Wakayama inggih punika kutha Wakayama, Shirahama, lan Nachikatsuura. Pasisir-pasisir Wakayama dados papan kanggé renang lan rekreasi pasisir nalika mangsa panas. Kuil-kuil Buda lan Shinto ing Wakayama dados tujuan wisata ziarah ingkang kondhang, ing antawisipun inggih punika Tiga Kuil Kumano, Gunung Kōya, lan Seiganto-ji sarta Kimiidera ingkang saben papan punika perhentian kapisan lan kaping kalih ing Rute Ziarah Kwan Im Kansai. Gunung Kōya dipunsahaken déning Situs Warisan Dunia UNESCO wiwit saking tanggal 7 Juli 2004.

Pendidikan[besut | besut sumber]

Transportasi[besut | besut sumber]

Sepur (Kereta api)[besut | besut sumber]

Bis[besut | besut sumber]

Papan anggegana[besut | besut sumber]

Kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Fèbruari 2013)
  2. ^ Jepang, (dipunakses tanggal 23 Fèbruari 2013)
  3. ^ Indojapanese, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]