Préfèktur Hyogo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Hyogo)
Prefektur Hyogo
Peta Prefektur Hyogo

Cithakan:Infobox Prefektur Hyogo

Préfèktur Hyogo (兵庫県 Hyōgo-ken?) inggih punika salah satunggaling prefektur ing Jepang ingkang wonten ing Pulo Honshu, mliginipun ing wewengkon Kinki [1]. Ing sisih lèr winatesan kalihan Laut Jepang, déné ing sisih kidul punika winatesan kalihan Laut Pedalaman Seto. Nama prefektur punika sadèrèngipun kaserat ing romaji minangka Hiogo. Nalika taun 1995, sisih kidul Prefektur Hyogo naté dipunrisak déning Lindhu ageng Hanshin mawi kekuwatan 7,2 skala Richter ingkang damel sédanipun kirang langkung 5.500 jiwa. Lindhu kasebut damel risak ageng ing kutha Kobe, Takarazuka, lan Pulo Awaji. Wonten ing kutha Himeji wonten Astana Himeji ingkang kalebet salah satunggaling Warisan Donya UNESCO [2].

Sajarah[besut | besut sumber]

Prefektur Hyogo kalebet propinsi ingkang rumiyinipun kagungan nama Harima, Tajima, Awaji, lan sapérangan Tamba. Ing pungkasan zaman Heian (taun 1180), Kaisar Antoku, Taira no Kiyomori, lan astana kekaisaran naté pindhah dhateng Fukuhara, papan ingkang sapunika kawéntar minangka kutha Kobe. Kutha krajan ing Fukuhara namung 5 wulan. Wewengkon karesidenan Ako (sapunika bagéyan saking Prefektur Hyogo) naté dipunpréntah déning Asano Takuminokami ingkang kedah nglampahi seppuku amargi nglarani Kira Kōzukenosuke ing Astana Edo. Prastawa paring piwales para samurai saking wewengkon Ako awit saking sédanipun Asano Takuminokami kawéntar ing seni pertunjukan Jepang (kados Kabuki) minangka Chūshingura. Wonten ing njawinipun Jepang, prastawa punika kawéntar minangka carita 47 Ronin.

Geografi[besut | besut sumber]

Ing Laut Pedalaman Seto ingkang misahaken Pulou Honshu lan Shikoku wonten Pulo Awaji. Wewengkon lèr gadhah populasi ingkang langkung arang kejawi kutha Toyooka, déné wonten ing dhataran inggil namung wonten sapérangan désa-désa alit. Kathahipun para penduduk punika mapan wonten ing bagéyan kidul ingkang celak kalihan pasisir ingkang kalebet bagéyan saking wewengkon metropolitan Osaka-Kyoto-Kobe. Nalika mangsa panas, prefektur Hyogo kondhang amargi panas lan lembab. Nalika mangsa adhem wewengkon ing bagéyan lèr kathahipun mandhap salju, déné ing wewengkon bageyan kidul namung kadang kala kemawon wonten salju. Hyogo winatesan kalihan Prefektur Osaka, Prefektur Kyoto, Prefektur Tottori lan Prefektur Okayama[3].

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan Désa[besut | besut sumber]

Wonten sapérangan kutha alit lan désa ing saben dhistrik.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  2. ^ (id) Istana Himeji, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  3. ^ (id) Geografi, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)

Pranala njawi[besut | besut sumber]