Préfèktur Okayama

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Prefektur Okayama)
Peta Prefektur Okayama
Prefektur Okayama
Prefektur Okayama
Basa Jepang: 岡山県
{{{Rōmaji}}}
Lokasi Okayama ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Honshu
Gubernur Masahiro Ishii
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 0,3%
Penduduk  (1 Oktober 2005)
 - Populasi 1.957.056 (21)
 - Kepadatan 275 /km²
Distrik 12
Munisipalitas 29
ISO 3166-2 JP-33
Situs web www.pref.okayama.jp/
kikaku/kokusai/momo/e/
Simbol prefektur
 - Bunga Persik (Prunus persica var. vulgaris)
 - Pohon Pinus densiflora
 - Burung Cuculus poliocephalus
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Okayama
Lambang Prefektur Okayama
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Okayama (岡山県 Okayama-ken?) punika satunggaling prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing sisih kilèn Pulo Honshu ing wewengkon Chugoku [1][2]. Wewengkon prefektur punika kalebet 90 pulo ageng lan alit ing Laut Pedalaman Seto. Kutha krajannipun wonten ing kutha Okayama. Nalika jaman rumiyin, prefektur punika kawéntar minangka Propinsi Kibi lan wewengkonipun ing sisih wétan Prefektur Hiroshima (Propinsi Bingo), lan kempalan pulo ageng lan alit ingkang sapunika dados wewengkon Prefektur Kagawa. Wiwit saking taun 1989, Prefektur Okayama punika wewengkon kanthi curah jawah ingkang paling andhap ing Jepang saéngga dipunsebat "negeri tansah cerah" (Hare no kuni). Prefektur Okayama punika kawéntar mawi carita rakyat Momotaro[3].

Geografi[besut | besut sumber]

Prefektur Okayama winatesan kalihan Prefektur Hyogo, Prefektur Tottori, Prefektur Hiroshima, lan Prefektur Kagawa. Prefektur punika kagungan garis pasisir kalihan Laut Pedalaman Seto.

Sajarah[besut | besut sumber]

Zaman kuno[besut | besut sumber]

Saking tilaran ing situs Gunung Washū, Prefektur Okayama kinten-kinten sampun dinggèni déning manungsa wiwit saking zaman paleolitik Jepang. Ing wulan Februari 2005, fosil pari lan opal phytolith saking zaman Jomon dipunpanggihaken ing pangedukan situs tumpukan kerang Hikosaki, kutha Okayama. Tilaran ing situs Asanebana ingkang mapan wonten ing prefektur ingkang sami kinten-kinten minangka tilasing wana kagem nandur pari ing zaman Jomon.[4] Ing zaman kuno, prefektur punika dipunwastani Propinsi Kibi lan kalebet wewengkon Jepang ingkang makmur ugi saged dipunsandingaken kalihan wewengkon kados Kinai, Kita Kyushu, lan Izumo. Propinsi Kibi lan Kinai damel hubungan persekuthuan mawi wewengkon kekuwaosan ingkang sapunika dipunsebat Prefektur Okayama, Prefektur Hiroshima bageyan tengah lan ler, maneka pulo ageng lan alit ing Prefektur Kagawa, lan laladan Harima ing Prefektur Hyogo. Kibi Makibi lan Wake no Kiyomaro punika politisi ingkang gadhah prabawa ing Jepang wiyosipun propinsi Kibi. Salajengipun propinsi Kibi dipunpecah dados Propinsi Bizen, Propinsi Bitchu, lan Propinsi Bingo. Lajeng Propinsi Mimasaka misah piyambak saking Propinsi Bizen. Wonten ing zaman Heian, laladan punika dados pusat kekuwatan militer klan Taira.

Abad tengahan[besut | besut sumber]

Pungkasan abad kaping 15 dumugi abad kaping 19[besut | besut sumber]

Zaman Meiji dumugi sapunika[besut | besut sumber]

Bibar dipunwontenaken sistem prefektur nalika tanggal 14 Juli 1871, Prefektur Okayama dipunbentuk saking tilas wewengkon han Okayama, ananging namung mlebetaken wewengkon ingkang rumiyinipun dipunsebat Propinsi Bizen. Propinsi Bitchu lan Bingo ingkang samangké gabung dados Prefektur Oda nembé nggabung malih kalihan Prefektur Okayama nalika tanggal 10 Desember 1875. Ing taun salajengipun (18 April 1876), enem distik tilas propinsi Bingo misah saking Prefektur Okayama lan gabung kalihan Prefektur Hiroshima. Minangka gantosipun, Propinsi Mimasaka ingkang sadèrèngipun mawi nama Prefektur Hōjō dipungabung malih kalihan Prefektur Okayama. Nalika taun 1963, kutha alit Hinase misah saking Prefektur Okayama lajeng gabung kalihan kutha Akō ingkang kalebet Prefektur Hyogo.

Kutha[besut | besut sumber]

Kutha alit lan désa[besut | besut sumber]

Nishiawakura
Setoǂ
Satosho
Kibichūō
Nagi
Shoo
Kumenan
Misaki
Shinjo
Takebe
Yakage
Kagamino
Hayashima
Wake

Pendidikan[besut | besut sumber]

Transportasi[besut | besut sumber]

Papan anggegana[besut | besut sumber]

Jaringan sepur (kereta api)[besut | besut sumber]

Budaya[besut | besut sumber]

Pariwisata[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Mengenal Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  3. ^ (id) Mengenal Momotaro, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  4. ^ "Inasaku no kaishi ga 500-nen mo sakanoboru (稲作の開始が500年もさかのぼる?)". Jomon Sinsyou Laboratory. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]