Préfèktur Tokushima

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Prefektur Tokushima)
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Tokushima
Prefektur Tokushima
Prefektur Tokushima
Basa Jepang: 徳島県
Tokushima-ken
Lokasi Tokushima ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota
Wilayah
Pulo Shikoku
Gubernur Iizumi Kamon
Luas (peringkat) km² ()
 - % perairan 1,5%
Penduduk  (1 Oktober 2005)
 - Populasi 809.974 (44)
 - Kepadatan 199 /km²
Distrik 8
Munisipalitas 24
ISO 3166-2 JP-36
Situs web www1.ourtokushima.net/
english/index_e.html
Simbol prefektur
 - Bunga Citrus sudachi
 - Pohon Myrica rubra
 - Burung Kuntul putih besar (Ardea alba, Egretta alba)
 - Ikan -
Lambang Prefektur Tokushima
Lambang Prefektur Tokushima
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Préfèktur Tokushima (徳島県 Tokushima-ken?) inggih punika prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing bagéyan wétan Pulo Shikoku [1][2]. Kutha krajannipun punika Tokushima. Prefektur punika kondhang saking asiling panèn jawawut ingkang wonten ing Basa Jepang dipunwastani awa saéngga wewengkon punika miturut pambagian provinsi lawas naté dipunsebat minangka Provinsi Awa.

Ing Prefektur Tokushima tasih wonten sumber daya alam ingkang dipunolah kanthi temenen, kados Lèpèn Yoshino, laladan Pagunungan Shikoku, lan wewengkon perairan Kii ingkang misahaken Prefektur Tokushima kalihan Prefektur Wakayama lan Pulo Awaji. Prefektur punika gadhah kathah papan pariwisata ingkang kondhang inggih punika Kutha Naruto, Pusaran Toya Naruto ing Selat Naruto, lan Lembah Ōboke lan Koboke ing laladan ilining Lèpèn Yoshino. Produk tetanènipun arupi jangonon lanw woh-wohan ingkang dipunsadé ing wewengkon Kinki.

Geografi[sunting | besut sumber]

Sapérangan ageng wewengkon Prefektur Tokushima punika arupi laladan gunung-gunung kejawi wewengkon ing bagéyan lèr lan ing dhataran andhap Tokushima. Ing sisih kidul dhataran Tokushima kalebet laladan pagunungan ingkang saking kala rumiyin dados penghambat transportasi lan distribusi barang. Saking laladan pagunungan Tokushima mili sapérangan lèpèn kados Lèpèn Yoshino, Lèpèn Naka, lan Lèpèn Katsuura. Prefektur Tokushima gadhah sumber toya ingkang sarwa linuwih saengga asring damel bena. Sewalikipun, Prefektur Kagawa minangka tangganipun namun gadhah sekedhik aliran toya lan tansah kekirangan toya. Sapérangan ageng ing wewengkon Tokushima pikantuk pengaruh iklim garis pasisir Samodra Pasifik ingkang anget kanthi curahing jawah ingkang inggil, déné ing wewengkon bagéyan ler aliran Lèpèn Yoshino pikantuk pengaruh saking iklim garis pasisir Laut Pedalaman Seto.

Kutha[sunting | besut sumber]

Kota kecil dan désa[sunting | besut sumber]

Aizumi
Itano
Kamiita
Kitajima
Matsushige
Kaiyō
Minami
Mugi
Kamikatsu
Katsura
Tsurugi
Higashimiyoshi
Sanagouchi
Ishii
Kamiyama
Naka

Sajarah[sunting | besut sumber]

Nalika Zaman Sengoku, wewengkon punika dados pusat kuwaosing klan Miyoshi ingkang kondhang ing wolung provinsi wiwit saking bagéyan wétan Pulau Shikoku dumugi ing Provinsi Yamashiro.

Transportasi[sunting | besut sumber]

Papan anggegana[sunting | besut sumber]

Prefektur Tokushima gadhah papan anggegana domestik kanthi nama Papan Anggegana Tokushima ingkang wonten ing Matsushige.

Jaringan sepur (kereta api)[sunting | besut sumber]

Prefektur Tokushima punika kalebet prefektur ing Jepang ingkang gadhah jaringan sepur paling sekedhik. Sedaya sepur ingkang dipunginakaken tasih sepur diesel ingkang dèrèng ngginakaken sepur listrik.

JR-Shikoku[sunting | besut sumber]

Asakaigan Railway[sunting | besut sumber]

Kapal feri[sunting | besut sumber]

Pelabuhan Tokushima-Komatsushima minangka pelabuhan utama prefektur punika wonten ing kutha Tokushima lan Komatsushima.

  • Feri Nankai, ngubungaken Pelabuhan Tokushima kalihan Pelabuhan Wakayama.
  • Feri Ocean Tokyu, ngubungaken Pelabuhan Shin-Moji kalihan Pelabuhan Tokushima lan Pelabuhan Tokyo.

Budaya[sunting | besut sumber]

Festival[sunting | besut sumber]

Pariwisata[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Préfèktur Tokushima ing Wikivoyage