Perusahaan Gas Negara

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
PGN - Perusahaan Gas Nagara
PT Perusahaan Gas Nagara (Persero) Tbk
Jinis Publik (Cithakan:Bei)
Indhustri Transmisi dan distribusi gas bumi
Diadegaké 1859 (I.J.N. Eindhoven & Co)
Kantor pusat Kantor Pusat Jl. KH Zainul Arifin No. 20 Jakarta - 11140, Indonésia
Tokoh wigati Hendi Prio Santoso (Direktur Utama)
Prodhuk Gas bumi
Situs wèb www.pgn.co.id

PT Perusahaan Gas Nagara (Persero) Tbk disingkat PGN (Cithakan:Bei) ya iku BUMN kang bergerak ing bidang transmisi lan distribusi gas bumi.

Sejarah[besut | besut sumber]

Awalé pengusahaan gas ing Indonésia ya iku perusahaan gas swasta Walanda kang jenengé I.J.N. Eindhoven lan Co ngadeg nalika tahun 1859 kang ngenalaké penggunaan gas kota ing Indonésia kang digawé saka batu bara. Nalika tahun 1958 perusahaan kasebut dinasionalisasi lan diubah dadi PN Gas kang seterusé ya iku tanggal 13 Mei 1965 berubah dadi Perusahaan Gas Nagara. Tanggal ikilah kang sebanjuré diperingati minangka dina dadi PGN ing saben tahuné. Perusahaan iki mulai nyaluraké gas alam nggantikaké gas buatan saka batu bara lan minyak kang ora ékonomis nalika tahun 1974. Konsumené ya iku sektor rumah tangga, komersial lan industri. Penyaluran gas alam kanggo pertama kali dilakokaké ing Cirebon tahun 1974, banjur disusul katurut-turut ing wewengkon Jakarta tahun 1979, Bogor tahun 1980, Medan tahun 1985, Surabaya tahun 1994, lan Palembang tahun 1996.

Andhedhasar kinerjané kang terus ngalami peningkatan, mangka nalika tahun 1984 statusé berubah dadi Perum lan nalika tahun 1994 statusé ditingkatkan lagi dadi Persero kanti penambahan ruang lingkup usaha kang luwih amba ya iku sakliyané ing bidang distribusi gas bumi uga ing bidang kang luwih marang sektor hulu ya iku ing bidang transmisi, ing ngendi PGN kanti fungsi minangka transporter.

PGN banjur ngleboni babak anyar dadi perusahaan terbuka ditandai kanti kacatheté saham PGN nalika tanggal 15 Desember 2003 ing Bursa Efek Indonésia.

Bisnis PGN[besut | besut sumber]

Distribusi gas bumi[besut | besut sumber]

PGN ngoperasikaké jalur pipa distribusi gas kang dawané nganti 3.750 km, nyuplai gas bumi marang pembangkit listrik, industri, usaha komersial kalebu restoran, hotèl lan rumah sakit, sarta rumah tangga ing wewengkon-wewengkon kang paling padat penduduké ing Indonésia. PGN éntuk keuntungan saka pangadolan gas marang konsumen.

Transmisi Gas Bumi[besut | besut sumber]

Jalur pipa transmisi gas bumi PGN kasusun saka jaringan pipa kanti tekanan duwur sedawané sekitar 2.160 km kang ngirimaké gas bumi saka sumber gas bumi marang stasiun panampa pembeli. PGN nampa Toll Fee kanggo ngirim gas jumbuh karo Perjanjian Transportasi Gas (GTA) kang berlaku sakwéné 10 nganti 20 tahun. Unit Bisnis Strategis

Kanggo ngawasi kegiatan operasional transmisi lan distribusi, PGN mbagi area bisnisé dadi papat Unit Bisnis Strategis kanti fokus geografis déwé:

Skliyané iku anak perusahaan PGN, PT Transportasi Gas Indonésia, ngelola bisnis transmisi gas bumi kanggo jaringan Grissik-Duri lan Grissik-Singapura. Anak Perusahaan lan Perusahaan Afiliasi

Saham PGN[besut | besut sumber]

Bebarengan karo akèhé privatisasi BUMN ing Indonésia, pamaréntah terus nglakokaké pangadolan saham BUMN iki. Saiki pamaréntah amung nguasai 51 persen saham PGN wondéné 49 persen turahané dikuasai publik.

Nalika pertengahan Januari 2007, informasi ketelatan komersialisasi gas via pipa transmisi SSWJ saka manajemen PGN dadi penyebab utama anjloké rega saham BUMN iku nganti 23% sajroné sedina. Sentimen negatif ing pasar modal iku kaitané karo kecurigaan yèn PGN lan pamaréntah nutup-nutupi ketelatan proyèk kasebut kang kuduné wis operasi nalika Desember 2006, nanging ditunda nganti Januari 2007 lan katunda maning nganti Maret [1]. Akibaté PGN kenoi denda déning Pertamina ya iku US$ 15.000 per dina awit 1 November 2006[2].

Nalika tahun 2011, komposisi saham pamaréntah nganti 57% lan turhane publik 43% [3]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "BEJ dan Bapepam Diminta Selidiki Anjloknya Saham PGN". Media Indonésia. 14-01-2007.  Check date values in: |date= (help)(Kaunduh 14/2/13)(Kaunduh 14/2/13)
  2. ^ "PGN Bayar Denda". Kompas Cybermedia. 16-01-2007.  Check date values in: |date= (help)(Kaunduh 14/2/13)
  3. ^ Komposisi saham PGN