Jasa Tirta II

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Perum Jasa Tirta II
BUMN
Indhustri Pengelola sumber daya air
Diyasa 1998
Kantor gedhé Jalan Lurah Kawi No. 1 Jatiluhur, Purwakarta,Jawa Barat; Kantor Pusat
Wong kunci
Eddy Adyawarman Djajadiredja, Dipl. HE; Direktur Utama
Sana jaringan www.jasatirta2.co.id

PERUM Jasa Tirta II inggih punika Badan Usaha Milik Nagara (BUMN) ingkang dipuntuhasi kanggé lenggakén manfaat umum atas air lan sumbér-sumbér toya ingkang gadhah mutu lan madai kanggé pemenuhan hajat gésang tiyang sanès, sérta ngélampahi tugas-tugas katamtu ingkang dipunparingi pamaréntah ing pengelolaan laladan ilèn sungai (DAS).

Sajarah[besut | besut sumber]

kawiwitan saking pamikir kanggé ngérèmbakaken sumber daya toya terpadu lèpèn-lèpèn ing Jawa Barat pérangan lor dados satunggal kesatuan hidrologis kaliyan Sungai Citarum dados sumber utami. Wujud pengelolaan waduk, PLTA lan jaringan pengairan Jatiluhur wiwt dumadi taun 1957 ngantos kaliyan sapunika inggih punika:

  • Proyek Serbaguna Jatiluhur (1957-1967)

Pangyasa Proyek Nasional ingkang migunani Jatiluhur ingkang angliputi Bendungan Utama lan Pembangkit Listrik Tenaga Air (PLTA) sarta kanggé piranti sistem pengairannya dipunnyataaken bakdho ing taun 1967. Proyek ingkang migunani punika Jatiluhur kagolong Tahap I saking Pengembangan Sumberdaya Air ing Wewengkon Sungai Citarum kaliyan ancas utami ningkataken produksi bahan pangan Nasional inggih punika beras. kanggé ngenang jasa salah satunggaling Putra Terbaik Bangsa Indonésia Bendungan lan PLTA Jatiluhur dipunresmiaken kaliyan asma Ir. H. Djuanda.

  • Perusahaan Nagara /PN Jatiluhur (1967-1970)

supados potensi ingkag tukul kaliyan sakrampunge proyek PLTA Jatiluhur saged dipunusahaken kanthi maksimal mila dumadi Badan Usaha Nagara kaliyan asma Perusahaan Nagara (PN) Jatiluhur dhedhasar Peraturan pamaréntah Nomor 8 Taun 1967, tanggal 24 Juli 1967.

  • Perum "Otorita Jatiluhur" (1970-1998)

Sebagai Badan Usaha, ing wekdal punika PN. Jatiluhur ing usahanipun kedah mupuk kauntungan. Penyediaan toya kanggé tetanèn ingkang asifat sosial dipunusahaken kanthi komersial, pramila pengelolaan sumber daya toya dasos botenharmonis lan ancasipun utami proyek dados boten kagayuh. supados manfaatipun lan pengembangan potensi-potensi ingkang timbul dipunlampahi kanthi efektif lan efesien mila pengurusanipun kedah dhedhasar atas prinsip-prinsip ékonomi ingkang saged dipuntanggel jawabaken kaliyan masarakat. kaliyan dhasar mau mila pamaréntah wujud Perusahaan Umum klaiyan asma "Otorita Jatiluhur". kaliyan dipunbentuk POJ, mila Badan-badan utawi Proyek-proyek lan Dinas-dinas ingkang panggènipun ing wewengkon ngerembakaken lan ingkang tugas sarta kewajibanipun gayuh ancas, tugas lan lapangan usaha POJ, dipunlebur ing salebeting POJ. Badan-badan mau inggih punika Proyek Irigasi Jatiluhur (Dep. PU), Proyek Pengairan Tersier Jatiluhur (Dep. Dagri), PN. Jatiluhur (Dep. Industri), Dinas PU Jawa Barat-Wewengkon Purwakarta (Provinsi Jawa Barat).

  • Perum Jasa Tirta II (1998-sekarang)

Perum Otorita Jatiluhur dumadi kaliyan Peraturan pamaréntah Nomor 20 Tahun 1970, salajengipun dipunjumbuhaken kaliyan Peraturan pamaréntah Nomor 35 Taun 1980 lan ing taun 1990 dipunjumbuhaken malih kaliyan Peraturan pamaréntah Nomor 42. kaliyan terbitnya Peraturan pamaréntah Nomor 13 Taun 1998 babagan Perusahaan Umum, mila POJ dipunubah lan dipunjumbuhaken kaliyan asma Perum Jasa Tirta II (PJT II) adedasa Peraturan pamaréntah Nomor 94 Taun 1999. Sifat usaha PJT II inggih punika nyediaken pelayanan kanggé mupangatipun umum lan sisan mupuk kauntungan dhedhasar prinsip pengelolaan perusahaan.

Wewengkon makarya[besut | besut sumber]

Wewengkon Kerja Perum Jasa Tirta II nyakup 74 sungai lan anak-anak sungainipun ingkang dados setuggal kesatuan hidrologis ing Jawa Barat pérangan lor. Laladan makarya Perum Jasa Tirta II panggènipun ing Wewengkon Sungai Citarum lan sapérangan Wewengkon Sungai CiliwungCisadane angliputi laladan seluas + 12.000 km2.

Wewengkon pelayanan Perum Jasa Tirta II padha 2 (dua) Provinsi, yaitu: Provinsi Jawa Barat lan DKI Jakarta yang mencakup sapérangan Kota Jakarta Timur, Kotamadya Bekasi, Kabupatèn Bekasi, Kabupatèn Karawang, Kabupatèn Purwakarta, Kabupatèn Subang, sapérangan Kabupatèn Indramayu, sapérangan Kabupatèn Sumedang, Kota Bandung lan Kabupatèn Bandung, Kota Cimahi, sapérangan Kabupatèn Cianjur lan sapérangan Kabupatèn Bogor.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Halaman luar[besut | besut sumber]