Masakan Vietnam

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Masakan Viètnam

Masakan Viètnam inggih punika cara masak lan ngidangakén panganan miturut tiyang Vietnam. Bumbu utami ing masakan Vietnam inggih punika kècap iwak kasil fermentasi ingkang dipunsebathoa]], ing antawis menumis, menggoreng, mengukus, lan merebus.

Sayuran méntah kadasta godong sélada, méntimun, sérta sayuran rémpah (rau thơm) kadasta godong kétumbar dipunsajiakén ing inggil meja ing kahanann ségèr. Sayuran rèmpah, godong sélada, utawi kulit lumpia saking tepung béras (bánh tráng) dipundamél kanggè bungkus lauk sakderengipun dimadhang. ing inggil meja, saben tiyang dipunsediaken piring alit mliginipun kangge saus penyedap kadasta nước chấm ingkang dipundamel saking campuran kecap iwak kaliyan bawang putih, cabai, gula, cuka, lan jeruk nipis.

Makanan pokok ing Vietnam inggih punika sekul saking phở. panganan ingkang jangkep kangge tiyang Vietnam kaperang saking nasi, sayuran, iwak utawi daging, lan sup. Daging ingkang asring dipunmasak dados lauk pauk inggih punika panganan laut, iwak toya tawar, daging ayam, daging sapi, daging babi, lan daging kambing. Bumbu lan rempah ingkang asring dipunginaaken ing masak inggih punika ebi, cabai, jahe, lengkuas, serai, bawang merah, jeruk nipis, godong ketumbar, saus hoisin, lan saus tiram.

Laladan asal[besut | besut sumber]

Secara garis ageng, masakan Vietnam saged kaperang dados tiga laladan asal. Masakan Vietnam lor ingkang kawates kaliyan Tiongkok sanget dipunpengaruhi masakan Tionghoa. panganan Vietnam Tengah dipunpengaruhi tradisi masakan istana ingkang nyajiaken panganan ing porsi alit. Vietnam kidhul inggih punika laladan pertanian ingkang subur kaliyan mayoritas penduduk inggih punika petani. panganan ing Vietnam kidhul dipunsajiaken ing porsi ageng[1], langking legi, lan dipunmasak kaliyan langkung katah bawang putih.

Merica lan jahe punika bumbu utami kangge masakan Vietnam lor[1] yang punika panggenan asal masakan kadasta phở lan bánh cuốn. Daging sapi langkung katah dipunengge ing panganan asal Vietnam lor. menawi panganan laut langkung katah dipunengge ing masakan Vietnam kidhul. titikan khas masakan Vietnam Tengah inggih punika bumbu ingkang langkung katah lan langkung pedes. Makanan Vietnam Tengah ingkang derektradisi jamuan makan istana nyajiaken panganan ing porsi alit lan jinis panganan ingkang langkung katah.[1] Vietnam Tengah punika panggenan asal saking panganan kadasta bún bò Huế, cao lau (kwetiau kaliyan tauge lan daging babi), lan bánh khoai (lumpia kaisi urang, daging babi, ndok, lan sayuran). ing Vietnam kidhul ingkang beriklim tropis, tiyang asring masak kaliyan santen lan bumbu kunyit. panganan saking Vietnam kidhul ing antawisipun inggih punika kari lan bánh xèo isi daging babi utawi daging pitik. tiyang Kamboja ingkang kapabgaruh masakan India nepangaken kari ing Vietnam.[2] kasilipun arupa kari Vietnam ingkang boten sami kari saking India.

Sejarah[besut | besut sumber]

sami Buddhisme saking Tiongkok, tiyang Vietnam nepang masakan vegetarian ingkang ginaaken kacang kedelai lan pinten-pinten jinis sayuran. Semasa pendudukan Tiongkok ing Vietnam ingkang kalangsung langkung saking sewu taun, masakan Vietnam angsal pengaruh kiat saking masakan Cina. saking tiyang Tiongkok, tiyang Vietnam sinau damel mi, tahu, lumpia (chả giò), masakan tumis, lan cara madhang kaliayan sumpit.[3] ing masa pendudukan Tiongkok, tiyang Mongolia ugi nepangaken daging sapi ing masakan Vietnam. tiyang Laos dateng nepangaken cabai, serai, lan terasi.

Semasa Vietnam dados koloni Perancis, budaya kuliner Vietnam diperkaya kaliyan pinten-pinten teknik masak saking masakan Perancis. ing antawisipun tiyang Vietnam nepang teknik sauté (nggoreng kaliyan kedhik lemak utawi lenga) lan damel kaldu bening saking koki Perancis. Kaldu bening punika dipunginaaken ing damel kuah phở yingkang sapunika sampun dados panganan nasional Vietnam. saking tiyang Perancis, tiyang Vietnam ugi sinau teknik damel roti kadasta baguette, café au lait, lan es krim.[3]

Penyajian Masakan[besut | besut sumber]

tuyang Vietnam madang kapig tiga sedinten . panganan kangge tiyang Vietnam punika sekul lan lauk pauk. menawi dereng madang sekul, tiyangg Vietnam "dereng madang". tiyang Vietnam "sampun madang " menawi namung madang sekul dipuntambag sekedhik kecap iwak (nước mắm).[3]

madang injing biasanipun punika sanget sederhana , kadasta phở, bubur sekul (cháo) kaliyan sekedik lauk arupa panganan laut utawi daging. Bubur ayam (cháo gà) punika ugi panganan injing ingkang populer ing Vietnam. Roti baguette punika konco kangge ngunjuk kopi kangge tiyang Vietnam. benten kaliyan tiyang Vietnam kidhul ingkang madang phở kadasta panganan injing. ing Hanoi, tiyang madang phở tanpa nepang wekdal, injing, siang, utawi ndalu.

MAdangsiang dipunsajikan wiwit tabuh 11.00 injing.[2] ing zaman sapunika, tiyang Vietnam biasanipun wangsul ing griya kangge madang siang kaliyan keluarga. ananging sapunika , tiyang Vietnam asring madang ing kafe utawi rumah makan.[2]

Masakan saking Sekul lan Ketan[besut | besut sumber]

  • Cháo (bubur dari beras), cháo gà (bubur ayam)
  • Cơm chiên (nasi goreng)
  • Cơm gà (nasi ayam)
  • Cơm gà rau thơm: sekul ayam kaliyan godong mint.
  • Cơm trứng (nasi dengan telur ayam)
  • Cơm tấm: nasi saking beras pecah kaliyan lauk babi panggang.
  • Bánh chưng: masakan istimewa saking beras ketan kangge perayaan Tết.
  • Xôi: berbagai jinis beras ketan ingkang ditanak kaliyan pinten-pinten bahan, asin utawi legi .

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Nguyen, Andrea; Andrea Quynhgiao Nguyen, Bruce Cost (2006). Into the Vietnamese Kitchen: Treasyde Foodways Modern Flavors. Ten Speed Press. ISBN 1-5800-8665-9.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  2. ^ a b c Ray, Nick; Wendy Yanagihara (2005). Vietnam. Lonely Planet. p. 64. ISBN 1-7405-9677-3.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  3. ^ a b c Sterling, Richard; Tinh My Hoang (2000). Vietnam. Lonely Planet. ISBN 1-8645-0028-X.  Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)

Pranala luar[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Masakan Vietnam ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Vietnam&oldid=1017445"