Bánh cuốn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bánh cuốn
Bánh cuốn Thanh Trì.jpg
Thanh Trì style bánh cuốn
JinisRice noodle roll
Panggonan asalVietnam
Tlatah utawa prajaNorthern Vietnam
Woworan pokokRice batter, ground pork, wood ear mushroom, shallots
Buku masakan: Bánh cuốn  Médhia: Bánh cuốn

Bánh cuốn ( Vietnamese:  , lembaran sing digulung ) yaiku panganan Vietnam sing asané saka Vietnam Lor . [1]

Ing masakan Vietnam[besut | besut sumber]

Banh cuốn digawé saka kulit tipis saka sudhut kukusan fermentasi [2] beras banjur dicampur karo saka daging babi masak, jamur lemah akéh pengalamané, rajangan jamur kuping kayu, lan brambang minced. Kanggo panganan iki biasané kalébu chả lụa (sosis daging babi Vietnam), timun irisan, lan kacang buncis, kanthi saus dicelup yaiku saos iwak sing diarani nước chấm . Kadhangkala, tetes cà cuống, yaiku inti saka manci banyu raksasa, indikasi Lethocerus, ditambah ing chướm nước kanggo rasa tambahan, sanajan bahan iki sithik lan cukup larang.

Lembar beras ing bánh cuốn banget tipis lan alus. Iki digawé kanthi kukus bungkus nasi sing rada diisi ing kain sing diuripaké ing panci banyu sing nggodhok. Iki minangka piring sing entheng, lan umume mangan kanggo sarapan ing endi wae ing Vietnam. Versi beda bánh cuốn, sing diarani bánh cuốn Thanh Trì lan bánh cuốn làng Kênh, bisa ditemokaké ing Thanh Trì, distrik kidul Hanoi lan desa Kênh Nam Định, sawijining desa kuna ing tengah kutha Nam Định. Bánh cuốn Thanh Trì utawa Bánh cuốn làng Kênh ora nggulung, nanging mung sega nasi sing dipangan nganggo chả lụa, bawang goreng, utawa udang.

Ing negara liya[besut | besut sumber]

Panganan jinis iki dikenal ing masakan Thai minangka khao phan ( Thai: ข้าวพันผัก ; surem "bungkus beras"). Iki dianggep minangka keistimewaan provinsi Uttaradit sing dipangan seger digawé kanthi pirang-pirang variasi, nanging uga srengenge garing. Versi garing asring duwé rempah-rempah sing ditambah karo dheweke lan populer digunakaké minangka bungkus kanggo salad pedhes sing digawé karo mi lan daging babi. Khao phan ora gampang ditemokaké ing tlatah Thailand.

Gladri[besut | besut sumber]

Deloken sisan[besut | besut sumber]

* Bánh xèo

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Lonely Planet Vietnam (Italian) "bánh cuốn – involtini di carta di riso cotti a vapore, ripieni di carne di maiale tritata e gamberi disidratati;"
  2. T. H. Yellowdawn: Fermented Foods (2008); pp. 302–304