Masakan Cina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

thumb|right|Bakmi

Masakan Cina inggih punika kulinèr ingkang dipunkasilakén dèning penduduk Republik Rakyat Cina. Istilah masakan Cina ing daratan Cina ugi ngacu kaliyan variasi saking sédaya suku bangsa, agami lan tradisi ingkang ngérèmbag ing nagari kasébut. ananging, masakan Cina ingkang dipuntépang kaliyan katah bangsa ing donya inggih punika masakan ètnis Han (Tionghoa). Pengaruh masakan ètnis Han wontén ing sabén kulinèr nagari-nagari wètan lan nyèbar ing jawi komunitas-komunitaipun ing sédaya donya.

nyiapake masakan Cina kangge sedinten-dinten menika cekak lan gampil, ananging kangge acara formal saged dados hidangan ingkang aneka warni lan meriah. Filosofi masakan Cina inggih punika panganan menika kedhah muasaken selera lan jangkepi raos, imgkang sederhana bahan-bahanipun.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sami kaliyan bangsa sanes, sejak zaman primitif, tiyang Tionghoa gumantung ing kasil buruan lan tangkepan saking seganten utawi kalen. sakwekdal punika, produk daging kewan lan pertanian dados sajian ing konsumsi sedinten-dinten. ing wekdal katamtu wonten kecenderungan kiat ing konsumsi panganan berbasis sayur-sayuran, nyusul tepang agami Buddha ingkang ngelarang mateni kewan . Kebiasaan menika ningkat ing zaman Dinasti Tang lan Song ingpundhi populasi tambah katah lan agami Buddha katah dipunanut.

ing zaman moderen ing pundhi ekonomi gumantung ing pertanian, sanesipun kaliyan jumlah penduduk ingkang ageng, pola konsumsi ugi gumantung inh kasil-kasil pertanian kaliyan kedhik daging.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Sarang burung walet

Masakan Cina ginaaken macem-macem bahan, wiwit saking rebung, akar bunga teratai, kastanipun toya (Eleocharis dulcis) sirip ikan hiu, sarang burung walet, daging kura-kura, lidah bebek, cakar beruang, lidah lan insang iwak, kembang lili, lan sanesipun. sakmenika damel tiyang asing nganggep masakan Cina dados kuliner ingkang eksotis.

hidangan adalah campuran saking pinten-pinten macem bahan. Daging lan sayur dipunsajiaken sami. Bumbu lan perisa dipuntambahaken ing wekdal masak.

Sayur utawi daging dipunkethok alit-alit supados kangge gampilaken anggenipun madhang kaliyan sumpit supados bumbu meresap langkung cepet, saged nyaosaken wekdal lan ngemat bahan bakar.

Makanan pokok inggih punika beras, utaminipun ing wilayah bagian kidul aliran Sungai Yangtze. ing lor langkung katah konsumsi gandum, jewawut, jagung, jelai, lan kaoliang (sejenis sorghum). Makanan laut kawates ing konsumsi dening masyarakat ing pesisir pantai kemawon. Warga ingkang katinggal ing pedalaman ginaaken bahan makanan laut garing utawa diasinake.

lengan kangge masak ingkang dipunginaake antawisipun mentega, lemak hewani, lenga sayur, lenga biji kapas, minyak kedelai lan minyak kacang-kacangan. lenga saged nambah raos , maringi aroma wangi sayur kaliyan daging dan sakwaliki maringi sayuran raos daging. kangge nambah raos, kecap lan uyah dipunalitake secara sami-sami.Kacang kedelai dipunolah dados tahu, susu kedelai lan kecap.

Metode[sunting | sunting sumber]

Chao

wonten metode masak ingkang sampun kino dipunstandarken ing sedaya daerah antawisipun merebus kaliyan kuah, rebus kering, rebus kaliyan genii sedeng, goreng, panggang, bakar, masak kaliyan panci ganda lan ngukus. Panggang ing oven arang dipunlampahi ing griya, sakmenika ngrebus ing toya womten ukuran ageng boten kalampahan. Mencelur dipunlampahi dados persiapan bahan-bahan sakderengipun masak.

Pemotongan lan penyajian bahan panganan ingkang leres, dipunmasak cepet ing inggil suhu panas inggil lan ketepatan wekdal inggih punika elemen-elemen utami ing kaahlian masak masakan Cina. kaliyan 3 hal kasebut, tiyang Tionghoa ing mliginipun, nyiptaaken metode chao, masak cepet kaliyan kedhik lenga ing inggil benter inggil, lajeng ngoseng sertambakaripun kaliyan geni kangge nguwataken raos, kesegaran, lan kelembutan masakan. Sayur ingkang dipunmasak chao raosipun lan warininipun dados langkung narik.

  • Bumbu-bumbu lan saus ingkang umum dipunginaaken:

monosodium glutamat, gula, garam, bumbu kari, minyak sayur, gula, madu, arak, moster, kecap, pasta wijen dan sebagainya

pinten-pinten masakan Cina ingkang misuhr ing hawi nagari antawisipun chop suey, chow mien, mantou, jiaozi, nasi goreng, pangsit, lumpia

Delapan besar masakan Cina (Tionghoa)[sunting | sunting sumber]

Dimsum, masakan Kanton.
  • Masakan Shandong (Shantung/Lu)[1], makili kuliner Cina lor. Bahan pokok kaliyan tepung gandum. Masakan daerah punika ipuntepang kaliyan metode masak ginaaken kaldu arak.
  • Masakan Henan (Honan), dipuntepang kaliyan hidangan kaliyan saus asam manis.
  • Masakan Sichuan (Szechwan), dipuntepang ginaaken katah lombok pramila ngeraos pedes. Produk ingkang misuhur antawisipun jamur lan daging asin.
  • Masakan Jiangsu, dipundamel saking bahan-bahan ingkang sampun kapileh secara seksama, wiwit saking godong teh seger, rebung, jamur, buah pir lan jujube. Kategori nyakup masakan saking daerah Yangzhou, Nanjing, Suzhou lan Zhenjiang.[2]
  • Masakan Zhejiang, boten gadahi lemak, dipuntepang ngasilaken raos seger, empuk, lan wangi ingkang lembut.[3]
  • Masakan Anhui, dipunmasak kaliyan bahan-bahan ingkang boten biasa ginaaken metode memasak yang seksama. Kebanyakan bahan didapat dari wilayah pegunungan.[4]
  • Masakan Fujian (Fukien/Hokkien), kaperang saking hidangan bahan dasar makanan laut.[5] dipuntepang kaliyan gula lan hongzao (jujube merah) sebagai bahan masakan.
  • Masakan Guangdong (Kwangtung/Kanton), dipuntepng ing maneka warni lan meriah amargi ginaaken bahan-bahan pilihan.[6] Bumbu saking herba lan rempah-rempah. Kaldu ingkang dipunginaaken gadahi titikan khas kental lan pekat. menika kuliner Cina ingkang sepisan ingkang nerima pengaruh kuliner asing. sanesipun ugi populer ing jawi nagari. salah satunggaling resepipun inggih punika chop suey, hidangan ingkang boten wonten ing Cina, ananging dipundamel ing restoran-restoran masakan Kanton ing Amerika Serikat.

Masakan dari kategori lain[sunting | sunting sumber]

  • Masakan Buddhis Cina
  • Masakan Muslim Cina
  • Masakan Xinjiang
  • Masakan Tibet
  • Masakan Mongol
  • Masakan Korea-Cina
  • Masakan Hakka
  • Masakan Hainan
  • Masakan Yunnan
  • Masakan Manchu
  • Masakan Beijing
  • Masakan Dongbei
  • Masakan Uygur
  • Masakan Hubei

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Shandong Cuisine, china.org. Diakses 08 Nopember 2012.
  2. ^ (en)Jiangsu Cuisine, chinadaily. Diakses pada 07-11-2012.
  3. ^ (en)Zhejiang Cuisine, chinadaily. Diakses 08 11 2012.
  4. ^ (en)Anhui Cuisine, chinadaily. Diakses 08-11-2012.
  5. ^ (en)Eight Cuisines of China - Fujian & Anhui, travelchinaguide. Diakses pada 08 nopember 2012.
  6. ^ (en)Guangdong Cuisine, travelchinaguide. Diakses pada 08 nopember 2012.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Cina&oldid=835405"