Uwuh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Larahan)
Uwuh numpuk ing Dalan Pasteur, Bandhung, Mèi 2006

Uwuh utawa larahan (Basa Indonésia: sampah, Basa Sundha: runtah), iku barang turah sing wis ora dikarepaké manèh utawi barang sing sengaja utawa ora sengaja diguwan sumberé saka prosès manungsa lan ngalam jagad, sing durung ana aji sing migunani lan dadi regedan.

Jinis uwuh[besut | besut sumber]

Miturut sumber[besut | besut sumber]

Werna-werna larahan miturut sumberé, ana 6:

Miturut sipaté[besut | besut sumber]

Larahan miturut sipaté ana 2 cacahé

  • Larahan Organik ya iku larahan sing bisa ajur (terurai)
  • Larahan Anorganik larahan sing ora bisa ajur

Miturut wujud[besut | besut sumber]

Larahan miturut wujudé Larahan ya iku barang sing padhet utawa èncèr sing wis ora dipigunakaké manèh lan bebucalé manungsa, kéwan,pipis lan larahan èncèr bisa uga awujud larahan rumah tangga.

Miturut bahan[besut | besut sumber]

Miturut bahane Larahan iku di kelompokake dadi larahan organik lan anorganik

  • Larahan organik ya iku larahan sing asalé saka barang ana kandungan unsure bahan organik, koyoto sisa-sisa janganan (sayuran), kéwan, deluwang, petilan-petilan kayu saka piranti rumah tangga, petilan-petilan kayu, suket lan sak panunggalipun.Sajatiné prosès pangolahe larahan ora winates diayahi déning pabrik utawa perusahaan gedhé. Para warga lumrah uga bisa ngayahi utawa nglakoni dewe.Umpamane larahan organik sisa-sisa rumah tangga saka sisané para ibu masak saka janganan (sayuran) apa dhene gegodhongan bisa dirajang-rajang kanggo campuran pakan ingon-ingon bangsane pitik, bebek, menthok, lan banyak, utawa dipakakake raja kaya
  • Larahan anorganik ya iku larahan sing ora bisa ajur utawi lebur karo lemah lan bisa ngrusak kasuburane lamah utawa nuwuhake polusi kaya ta gendul plastik, tilas ban mobil, rongsokan omplong, tong, gabus lan sakpiturute. Larahan anorganik ora bisa lebur ing lemah.

Cara ngolah larahan[besut | besut sumber]

  • Larahan organik tumprape larahan sayuran, kayu lan gegodhongan, bisa di budidayake digawé rabuk kompos sing diarani uga pupuk organik. Carane larahan dirajang-rajang banjur diwadhahi èmbèr utawa talam banjur diingoni salah sawijiné jinis cacing sing gelis anggoné mangan cacahan utawa obat sing bisa dilebur marang larahan, saéngga bisa dadi kompos. Marang tanduran rabuk kompos iki luwih unggul dibandhingaké pupuk kimia, ramah karo lingkungan saubengé lan dodolané kompos iki luwih payu tinimbang kompos saka tléthong amarga njijiki
  • Larahan anorganik tumprape botol plastik, tilas ban, rongsokan omplong, tong, gabus. Ora bisa diolah manungsa kajaba karo mesin olah sing canggih, nanging ana carane ngolah ya iku digawé utawa di manfaate kanggo dolan-dolanan anak-anak, prayata dolanan iku ora mung digawé saka bahan sing anyar lan bisa mingunake barang bekas lan digathuk-gathukake saka gabus, plastik, seng kerdus lan liya-liyané.Dolanan sing kaya mangkono kalebu aslie olahan larahan anorganik.Thulada larahan anorganik sing diolah uga kaya déné tilase ban mobil dienggo pot tanduran lan bak sampah/adah larahan. Bakune sing diarani ngolah larahan anorganik sing kaya mangkono iku dijupuk mumpangaté kanthi cara langsung lan ora nganggo diolah ing mesin utawa nganggo bahan kimia.

Kagunan ngolah larahan[besut | besut sumber]

  • Ngolah larahan saliyané nyengkuyung programing pamaréntah lan njaga keresikan
  • Nyengkuyung keséhatan lingkungan, sing tegesé lingkungane dhéwé dadi resik lan séhat
  • Bisa nambahi ulu pametu kulawarga yèn anggoné makarya diniyati minangka pakaryan tambahan

Sumber[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Topik-topik sing magepokan karo larahan

Daur ulang | E-waste | Greywater | Insinerasi | Karusakan lingkungan | Kompos | Pananganan selokan | Pengelolaan sampah | Pengurugan | Polusi | Sampah nuklir | Kalèn | Scrap | Larahan mawa racun | Truk larahan