Lemèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Kompos)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Komposter kanggo gawé lemèn saka gegodhongan
Gambar:Kompos jerami.JPG
Lemèn saka damen kang bosok

Lemèn utawa lemi ya iku arane uwuh/larahan organik kang wis bosok lan banjur dadi lemah lan bisa kagunakake minangka rabuk kanggo tetuwuhan. Ing alam, larahan kang asalé saka tuwuhan lan kéwan kaya ta gegodhongan, kekembangan, woh-wohan rencek, kayu, tai lan bathang bisa bosok lan dadi lemah sawisé sawetara wektu. Kewan-kéwan kaya ta cacing lan rayap mbosokake gegodhongan lan kayu, kutis mangan telek pitik, inthil wedhus lan tai kéwan-kéwan liyané. Kanthi kasat matar, kruma lan baksil uga mangan barang-barang saka tuwuhan lan kéwan. Udan lan panas uga marakake tepo, gapuk lan remuk. Ananinging, racaké mbutuhake wektu kang suwé.

Asal Bahan
1. Tetanèn
Limbah lan residu tuwuhan Jerami lan sekam pari, gulma, wit lan tongkol jagung, kabèh pérangan vegetatif tuwuhan, gedebog gedhang lan sepet klapa
Limbah & residu kéwan ingon Kotoran padhet, limbah kéwan cuwèr, limbah pakan kéwan, cuwèran biogas
Tuwuhan banyu Azola, ganggang biru, èncèng gondok, gulma air
2. Indhustri
Limbah padhet Grajèn kayu, blotong, kertas, ampas tebu, limbah klapa sawit, limbah pengalèngan panganan lan pamotongan kéwan
Limbah cuwèr Alkohol, limbah pengolahan dluwang, ajinomoto, limbah pengolahan lenga klapa sawit
3. Limbah rumah tangga
Sampah Tinja, urin, larahan rumah tangga lan larahan kutha