Kucing kuwuk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kucing kuwuk[1]
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Carnivora
kulawarga: Felidae
Genus: Prionailurus
Species: P. bengalensis
Jeneng binomial
Prionailurus bengalensis
(Kerr, 1792)
Persebaran kucing kuwuk

Kucing kuwuk (Prionailurus bengalensis) yaiku kucing liar cilik Asia Selatan lan Timur. Awit taun 2002, déwéké terdaftar sajroné spesies Risiko Rendah dening IUCN sebab dèwèké terdistribusi sacara amba, ananging terancam dening ilangé habitat lan perburuan ing pira-pira bagiyan persebaran. Subspesies kucing kuwuk ana 12, ang béda sacara amba sajroné penampilan.[2]


Jeneng basa Inggris kucing kuwuk, yaiku leopard cat, déwéke asale saka bintik-bintik kaya macan tutul kang ing kabeh subspesies kucing kuwuk, ananging sebenere hubungan spesies kanti macan tutul adoh.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Kucing kuwuk ukurane kaya kucing domestik, ananging deweké luwih ramping kanti sikil dawa lan selaput kang jelas antarané driji sikil. Ndas cilik déwéké ditandai kanti dua garis-garis peteng kang nonjol, lan moncong putih kang cendak lan sempit déwéké. Ana rong garis-garis, kang pertama garis peteng kang dawa saka mata marang kuping, lan garis-garis putih cilik saka mata marang irung. Bagiyan mburi kuping rodok dawa, bunder, ireng lan putih ing tengah. Awak lan tungkai ditandai kanti bintik-bintik ireng kanti ukuran lan werna kang béda, lan ngi sakdawané geger ana 2 nganti 4 baris bintik-bintik dawa. Ukuran buntut yaiku setengah ukuran ndas lan awak déwéké lan bintik-bintik kanti pira-pira cincin ireng kang ora jelas cepak pucuk warnané ireng. Warna wulu bintik-bintik déwéké yaiku kuning kecoklatan kanti dada lan weteng putih. Nanging sajroné sebagian déwéké, ukuran lan warna bintik déwéké variasi banget sarta sajroné ukuran lan bobot awak kang awalé dianggap minangka Spesies kang béda. Warna wulu ing populasi sebelah kidul yaiku coklat kekuniangn, ananging klawu perak pucat ing salah siji populasi kidul. Tanda ireng isa katon, utawa mbentuk garis pedot-pedot, tergantung marang subspesies. Ing tropicka, bobot kucing kuwuk 055 to 3,8 kg (120 to 8,4 lb), nduweni dawa saka ndas nganti awak 388 to 66 cm (153 to 26 in) kanti dawa ekor 172 to 31 cm (68 to 12 in). Di Cina utara lan Siberia, bobot deweke nganti 71 kg (160 lb), lan nduweni dawa awak nganti ndas nganti 75 cm (30 in); umumnya, deweke menambah bobot awak sakdurunge musim dingin lan dadi luwih gering nganti musim semi.[3] Tinggi bahu sekitar 41 cm (16 in).

Distribusi lan habitat[sunting | sunting sumber]

Kucing kuwuk yaiku kucing cilik Asia kang nduweni distribusi kang paling amba. Persebaran déwéké nyebar saka wilayah Amur ing Timur Jauh Rusia nganti marang Semenanjung Korea, China, Indochina, Subkontinen India, marang kulon kulon ing wilayah kidul Pakistan, lan lan marang lor ing Filipina lan Kepulauan Sunda ing Indonesia. deweke ditemokake di kawasan agrikultural kang digunakaké luwih milih habitat alas. Déweké urip ing alas udan tropis abadi lan perkebunan ing nduuwur permukaan segara, ing alas peluruh subtropis lan alas konifer beriklim selang ing sikil bukit Himalaya ing keduwuran luwih saka 1000m.[3] Pada 2009, seekor kucing kuwuk terjebak dening kamera jebakan ing Taman Nasional Makalu-Barun, ing ketinggian 3254m.

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds). ed. Mammal Species of the World (3rd edition ed.). Johns Hopkins University Press. ISBN 0-801-88221-4. http://www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=14000181.
  2. ^ a b {{{author}}} (2008). "{{{title}}}." {{{IUCN_Year}}} IUCN Red List of Threatened Species. IUCN {{{IUCN_Year}}}.
  3. ^ a b Sunquist, M., Sunquist, F. (2002). Wild cats of the World. Chicago: University of Chicago Press. pp. 225–232. ISBN 0-226-77999-8. http://books.google.com/books?id=hFbJWMh9-OAC&lpg=PP1&dq=Wild%20cats%20of%20the%20world&pg=PA226#v=onepage&q&f=false.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kucing_kuwuk&oldid=835681"