Konflik Israèl-Palèstina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Israèl, Gisik Kulon, lan Lurung Gaza berada di pusat konflik Israèl-Palestina.

Konflik Israèl-Palestina, minangka péranganing konflik Arab-Israèl, iku konflik kang turun-tumurun antara bangsa Israèl lan bangsa Palestina.

Konflik Israèl-Palestina iki dudusawijining konflik kang prasaja, kaya-kaya dianggep kabèh bangsa Israèl (utawa malah kabèh wong Yahudi kabangsaan Israèl) duwé siji pandulu kang padha, samono uga kabèh bangsa Palestina. Ing kaloro komunitas mau pancèn ana wong-wong lan golongan-golongan kang nganjuraké panyingkiran teritorial total saka komunitas liyané, nanging ana uga sapérangan kang nganjuraké solusi rong nagara, lan sapérangan manèh nganjuraké solusi rong bangsa kanthi siji nagara sekular kang nyakup wewengkon Israèl mangsa saiki, Lurung Gaza, Gisik Kulon, lan Yerusalem Wétan.

Wiwit Pasetujon Oslo, Pamaréntah Israèl lan Otoritas Nasional Palestina kanthi resmi wis duwé tékad kanggo milih solusi rong nagara. Masalah-masalah utama kang isih ngganjel ya iku:

Masalah pangungsi muncul minangka akibat saka perang Arab-Israèl 1948. Masalah Gisik Kulon, Lurung Gaza, lan Yerusalem Wétan muncul minangka akibat saka Perang Enem Dina taun 1967.

Sajarah[besut | besut sumber]

Nganti taun 1949[besut | besut sumber]

2 November 1917. Inggris ngetokaké Deklarasi Balfour, kang déning pihak Yahudi lan Arab dianggep janji kanggo ngadegaké tanah air kanggo kaum Yahudi ing Palestina.

Revolusi Arab kabawah Amin Al-Husseini. Ora kurang saka 5.000 warga Arab kapperjaya. Akèh-akèhé déning Inggris. Atusan wong Yahudi uga tiwas. Husseini mabur menyang Irak, banjur menyang wewengkon Jerman, kang nalika iku ana ing pamaréntahan Nazi.

Sacara sepihak Israèl mbiwara minangka nagara Yahudi. Inggris lunga saka Palestina. Mesir, Suriah, Irak, Libanon, Yordania, lan Arab Saudi bebarengan nglawan Israèl.

3 April 1949. Israèl lan Arab sarujuk gencatan senjata. Israèl ngéntukaké wewengkon 50 persèn luwih akè saka kang diputusaké sajeroning Rencana Pamisahan PBB.

1949-1967[besut | besut sumber]

1967-1993[besut | besut sumber]

13 September 1993. Israèl lan PLO sarujuk silih ngakoni kadhaulatan. Ing sasi Agustus 1993, Arafat lungguh saméja karo Mahamantri Israèl Yitzhak Rabin.

1993-saiki[besut | besut sumber]

September 1996. Karusuhan terowongan Al-Aqsa. Israèl sengaja mbukak terowongan tunuju Masjidil Aqsa kanggo mbujuk para turis.

  • 18 Januari 1997 Israèl sanggup narik wadyabala saka Hebron, Gisik Kulon.
  • Prajanjèn Wye River Oktober 1998 isi panarikan Israèl lan nguculaké tahanan pulitik lan kasanggupan Palestina kanggo nglakoni prajanjèn Oslo, kalebu bab dol-tinuku senjata ilegal.
  • 19 Mèi 1999, Pamimpin parté Buruh Ehud Barak kapilih dadi mahamantri.
  • Intifada al-Aqsa

Maret 2000, Kunjungan pamimpin oposisi Israèl Ariel Sharon menyang Masjidil Aqsa micu karusuhan. Masjidil Aqsa dianggep salah siji papan suci umat Islam. Intifadah gelombang kaloro diwiwiti.

  • KTT Camp David 2000 antara Palestina lan Israèl
  • Maret-April 2002 Israèl yasa Tembok Pertahanan ing Gisik Kulon lan diiringi rerangkèn serangan "nglalu" saka Palestina.
  • Juli 2004 Mahkamah Internasional netepkan pambangunan wates pertahanan nyalahi hukum internasional lan Israèl kudu ngrubuhaké.
  • 9 Januari 2005 Mahmud Abbas, saka Fatah, kapilih dadi Présidhèn Otoritas Palestina, nggantèkaké Yasser Arafat kang séda 11 November 2004
  • Peta tunuju perdamaian
  • Juni 2005 Mahmud Abbas lan Ariel Sharon ketemu ing Yerusalem. Abbas ngulur jadwal pemilu amarga kuwatir Hamas bakal menang.
  • Agustus 2005 Israèl lunga saka pamukiman Gaza lan papat wewengkon pamukiman ing Gisik Kulon.
  • Januari 2006 Hamas menangaké kursi Dewan Legislatif, ngrampungi dominasi Fatah sajeroning 40 taun.
  • Januari-Juli 2008 Kategangan mundhak ing Gaza. Israèl medhot suplai listrik lan gas. Donya nuding Hamas ora kasil ngendhalèkaké tindak kakerasan. PM Palestina Ismail Haniyeh ngotot orea bakal tundhuk.
  • November 2008 Hamas batal mèlu patemon unifikasi Palestina kang dianakaké ing Kairo, Mesir. Serangan roket cilik ing wewengkon Israèl.
  • Serangan Israèl menyang Gaza diwiwiti 26 Dhésèmber 2008. Israèl nglancaraké Operasi Oferet Yetsuka, kang diterusaké serangan udara marang pusat-pusat operasi Hamas. Akèh kurban saka warga sipil.[1]
  • Kakerasan marang bangsa Israèl
  • Kakerasan marang bangsa Palestina
  • Rencana pemisahan dhiri sepihak Israèl
  • Serangan Jabalia mangsa palastra 2004
  • Serangan Israèl menyang Gaza - 2008

Uga delengen[besut | besut sumber]

Etnisitas[besut | besut sumber]

Agama[besut | besut sumber]

Géografi[besut | besut sumber]

Panggonan wigati[besut | besut sumber]

Ideologi lan gagasan[besut | besut sumber]

Lapuran médhia[besut | besut sumber]

Organisasi lan angkatan bersenjata[besut | besut sumber]

Tokoh[besut | besut sumber]

Israèl

Palestina

Lainnya

Konflik-konflik kagandhèng[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]


Wacan[besut | besut sumber]

  • Bard, Mitchell. The Complete Idiot's Guide to Middle East Conflict, ISBN 0-02-864410-7
  • Bickerton, Ian J. and Carla L. Klausner. A Concise History of the Arab–Israèli Conflict. 4th ed. (Prentice Hall, 2001), ISBN 0130903035
  • Chomsky, Noam. The Fateful Triangle: The United States, Israèl and the Palestinians. Rev. ed. (South End Press, 1999), ISBN 0-89608-187-7.
  • David, Ron. Arabs & Israèl for Beginners (Writers and Readers Publishing, Inc. 1996), ISBN 0863161618
  • Dershowitz, Alan. The Case for Israèl, ISBN 0-471-67952-6
  • Enderlin, Charles. Shattered Dreams: The Failure of the Peace Process in the Middle East, 1995-2002. (Other Press, 2003), ISBN 1590510607
  • Finkelstein, Norman. Image and Reality of the Israèl-Palestine Conflict. 2nd ed. (Verso, 2003), ISBN 1859844421 2nd ed. introduction
  • Fraser, T. G. The Arab–Israèli Conflict. 2nd ed. (Palgrave Macmillan, 2004), ISBN 1403913382
  • Harms, Gregory with Todd M. Ferry. The Palestine-Israèl Conflict: A Basic Introduction (Pluto Press, 2005), ISBN 0745323782
  • Hirst, David. The Gun and the Olive Branch. 3rd ed. (Nation Books, 2003), ISBN 1560254831
  • Khouri, Fred J. The Arab–Israèli Dilemma. 3rd ed. (Syracuse University Press, 1985), ISBN 0815623402
  • Morris, Benny. Righteous Victims: A History of the Zionist–Arab Conflict, 1881–2001 (Vintage Books, 2001), ISBN 0679744754
  • Pearlman, Wendy. Occupied Voices: Stories of Everyday Life from the Second Intifada, ISBN 1-56025-530-7.
  • Reinhart, Tanya. Israèl/Palestine: How to End the War of 1948 (Seven Stories Press, 2002), ISBN 1583225382
  • Safran, Nadav. The United States and Israèl, ISBN 0-674-92490-8.
  • Ross, Dennis. "The Missing Peace: The Inside Story of the fight for Middle East Peace", ISBN 0-374-19973-6
  • Smith, Charles D. Palestine and the Arab–Israèli Conflict. 5th ed. (Bedford/St. Martin’s, 2004), ISBN 0312404085
  • Swisher, Clayton E. The Truth About Camp David (Nation Books, 2004), ISBN 1560256230
  • Sykes, Christopher. Crossroads to Israèl (Cleveland: The World Publishing Company, 1965), [out of print]
  • Tessler, Mark. A History of the Israèli–Palestinian Conflict (Indiana University Press, 1994), ISBN 0253208734
  • Thomas, Baylis. How Israèl Was Won (Lexington Books, 1999), ISBN 0739100645

Pranala njaba[besut | besut sumber]