Lurung Gaza

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lurung Gaza
قطاع غزة רְצוּעַת עֵזָה
Largest city Kutha Gaza
Basa resmi Arab Palestina (de facto)
Papréntahan Hamas-led government (de facto)
Otoritas Nasional Palestina (de jure)
 •  Perdhana Mentri De facto Ismail Haniyeh (Hamas)
 •  Perdhana Mentri De jure Salam Fayyad (Third Way|Dalan Katelu)
 •  Presidhn Otoritas Nasional Palestina Mahmoud Abbas (Fatah)
Didegaké 13 September, 1993 Oslo accords
 •  Diparaf PA wiwit nyekel kendhali sebagéyan Mei 1994, lan penuh ing September 2005 (Israèl tetep ngontrol ruang udhara lan aksès maritim lepas pasisir) 
Laladan
 •  Gunggung 360 km2 (ka-212)
130 sq mi
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2007 1,482,405 (ka-1511)
 •  Karapetan 3,823/km2 (ka-61)
10.586/sq mi
GDP  (PPP) Rantaman 
 •  Gunggung $770 million (ka-1601)
 •  Per kapita 600 $ (ka-1671)
Valuta Sheqel (de facto) (ILS)
Zona wektu (UTC+2)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+3)
Kodhé bèl 970
1. Yèn bisa dianggep nagara mardika
The Via Maris (ungu), King's Highway (abang), lan jalur dhagang Levantine kuno liyané, c. 1300 BCE

Lurung Gaza (Basa Inggris: Gaza Strip Basa Arab: قطاع غزةtransliteration: Qitˁɑ' Ġazzah/Qita' Ghazzah, basa Ibrani: רצועת עזהRetzu'at 'Azza) dikenal uga kanthi jeneng (Indonesia: Jalur Gaza), iku tlatah lurung ing sadawaning pesisir Segara Mediteran, dadi tapel wates antara Mesir ing kidul-kulon lan Israèl ing sisih lor-wétan. Dawané tlatah iki watara 41 km, lan watara 6 lan 12 km ambané, kanthi amba total 360 km,2. Jeneng tlatah iki njupuk saka jeneng Gaza, ya iku kutha utamané. Padunungé watara 1.4 yuta, kabèh wong Palestina. Tlatah lurung iki lan padunungé sacara nominal dipimpin déning Otoritas Nasional Palestina (ONP), senajansawisé pertempuran Gaza Juni 2007, kendhali sakbeneré ana ing tangan pamaréntahan de facto kang didominasi déning Hamas. Israèl ngontrol wewengkon udhara lan aksès maritim lepas pasisir. Lurung Gaza wektu iki ora diakoni sacara internasional minangka bagéan saka sawenèh nagara kang ndarbèni kadhaulatan dhéwé.

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah kuna[besut | besut sumber]

Israèl lan tlatah Mediteran kidul-wétan

Cathetan sajarah kutha Gaza kang pisanan kasebutake ing Pharaoh Thutmose III (dinasti ka-18; abad ka-15 BCE), senajan kanyatane mesthi tlatah mau wis ana luwih lawas saka apa kang tinulis sacara resmi. Gaza uga wis kasebut ing Tell el-Amarna tablets, sawijining cathetan diplomatik lan administratif Mesir kuna. Amarga panggonané kang strategis ing Via Maris (delengen peta), dalan pesisir kuna kang ngubungakéMesir karo Palestina lan tlatah samburiné, Gaza wiwit biyèn ora tau tentrem. Tlatah Gaza, miturut sajarah minangka pusat dhagang kang sugih, dumunung ing jalur segara. Tlatah iki dikuwasani Mesir luwih saka 300 taun nalika bangsa Filistin nguwasani lan manggon ing kutha mau lan tlatah sakubengé. Gaza dadi pusat dhagang Filistin lan bagéyan saka Pentapolis (liga lima kutha). Kitab Injil mratélakaké bab Gaza minangka panggonan Samson didadèkaké budhak déning Delilah lan mati nalika ngrubuhaké kuil Dagon.[1]


Geografi[besut | besut sumber]

Lurung Gaza dumunung ing tlatah Timur Tengah (at 31°25′N 34°20′ECoordinates: 31°25′N 34°20′E). Nduwèni wates dawané Cithakan:Km to mi karo Israèl, lan 11 km karo Mesir, cedhak kutha Rafah. Khan Yunis dumunung Cithakan:Km to mi lor-wétan Rafah, lan sawetara kutha cilik kang dumunung ing sadawaning pesisir antara Deir el-Balah lan Kutha Gaza. Déné kutha Beit Lahia lan Beit Hanoun dumunung ana ing sisih lor lan lor-wétan kutha Gaza.



Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lurung_Gaza&oldid=999113"