Konflik Gaza 2008-2009

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Konflik Gaza 2008-2009
Bagéan saka Konflik Israèl-Palestina
Gaza conflict map.png
Wewengkon konflik
Tanggal 27 Desember 2008–saiki
Papan Lurung Gaza & Israèl Kidul
Asil Konflik isih lumaku
Casus belli Serangan roket Qassam marang Sderot lan Kibbutzim saubengé.
Pihak sing kalibat
Cithakan:Bendera isra.c3.a8l Flag of Hamas.svg Hamas
Jihad Islam Palestina
Komandhan
Cithakan:Bendera isra.c3.a8l Ehud Barak
Cithakan:Bendera isra.c3.a8l Gabi Ashkenazi
Cithakan:Country data Israèl Ido Nehoshtan (IAF)
Cithakan:Country data Israèl Eli Marom (ISC)
Cithakan:Country data Israèl Yoav Galant (SoCom)
Cithakan:Country data Israèl Yair Golan (HFC)
Flag of Hamas.svg Ismail Haniyeh
Flag of Hamas.svg Mahmoud az-Zahar
Flag of Hamas.svg Ahmed al-Ja'abari
Flag of Hamas.svg Osama Mazini
Kakuwatan
176.500 tentara reguler (total)[1] 10,000[2]

20,000 anggota Hamas ing Gaza

Cacahé korban
10 tiwas
84 tatu[3]
+700 tiwas, klebu:[4]
219 bocah
89 wadon
± 3100 tatu.

Konflik Gaza 2008-2009iku ngarujuk marang konflik sing lumaku antara Israèl lan Hamas, sing kadadéyan sawisé kadaluwarsané gencatan senjata jroning 6 sasi.[5] Israèl nglancaraké serangan udhara, diarani Operasi Cast Lead (basa Ibrani: מבצע עופרת יצוקה‎, Mivtza Oferet Yetzukah), marang Lurung Gaza minangka walesan marang serangan roket saka Gaza lan Hamas.

Sawijining jajak pendapat sing dianakaké déning surat kabar Haaretz nuduhaké yèn masyarakat Israèl ana ingsamburiné operasi iku. Malah, saliyané 52 persèn sing ndhukung serangan udhara, ana 19 persèn sing ngarepaké serangan dharat. Saka bab iki, ana 25 persèn sing nganjuraké énggal gencatan senjata. Perkembangan iki nylametaké popularitas koalisi Parté Kadima (Mentri Luar Negeri Tzipi Livni) lan Parté Buruh (Mentri Pertahanan Ehud Barak), sing mlorot nalika ngadhepi Benjamin Netanyahu sing ultranasionalis[6].

Perang iki bisa-bisa bakal tansaya ambra-ambra sawisé telu utawa lima roket sing diculaké saka Libanon ngantem telung lokasi ing wewengkon Galilee Israèl lor. Témbakan roket saka njaban Palestina iku nyilakani wong loro.[7] Israèl mbales némbakaké 6 mortir menyang Libanon. Durung diweruhi apa ana kurban jiwa saka serangan Israèl kasebut.[8]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]