Konflik Gaza 2008-2009

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Konflik Gaza 2008-2009
Péranganing Konflik Israèl-Palestina
Gaza conflict map.png
Wewengkon konflik
Titimangsa27 Dhésèmber 2008–saiki
PernahLurung Gaza & Israèl Kidul
Asil Konflik isih lumaku
Péhak kang perang
 Israèl

Flag of Hamas.svg Hamas

Jihad Islam Palestina
Pangarep
Israèl Ehud Barak
Israèl Gabi Ashkenazi
Israèl Ido Nehoshtan (IAF)
Israèl Eli Marom (ISC)
Israèl Yoav Galant (SoCom)
Israèl Yair Golan (HFC)
Flag of Hamas.svg Ismail Haniyeh
Flag of Hamas.svg Mahmoud az-Zahar
Flag of Hamas.svg Ahmed al-Ja'abari
Flag of Hamas.svg Osama Mazini
Kakuwatan
176.500 wadya reguler (total)[1]

10,000[2]

20,000 anggota Hamas ing Gaza
Kurban
10 tiwas
84 tatu[3]
+700 tiwas, kalebu:[4]
219 bocah
89 wadon
± 3100 tatu.

Konflik Gaza 2008-2009iku tegesé konflik sing lumaku antara Israèl lan Hamas, sing kadadéan sawisé kadaluwarsané gencatan senjata sajeroning 6 sasi.[5] Israèl nglancaraké serangan udara, diarani Operasi Cast Lead (basa Ibrani: מבצע עופרת יצוקה‎, Mivtza Oferet Yetzukah), marang Lurung Gaza minangka walesan marang serangan roket saka Gaza lan Hamas.

Sawijining jajak penemu sing dianakaké déning ariwarta Haaretz nuduhaké yèn masarakat Israèl ana ingsamburiné operasi iku. Malah, saliyané 52 persèn sing njurung serangan udara, ana 19 persèn sing ngarepaké serangan dharat. Saka bab iki, ana 25 persèn sing nganjuraké énggal gencatan senjata. Perkembangan iki nylametaké popularitas koalisi Parté Kadima (Mantri Luar Negeri Tzipi Livni) lan Parté Buruh (Mantri Pertahanan Ehud Barak), sing mlorot nalika ngadhepi Benjamin Netanyahu sing ultranasionalis[6].

Perang iki bisa-bisa bakal tansaya ambra-ambra sawisé telu utawa lima roket sing diculaké saka Libanon ngantem telung lokasi ing wewengkon Galilee Israèl lor. Témbakan roket saka njaban Palestina iku nyilakani wong loro.[7] Israèl mbales némbakaké 6 mortir menyang Libanon. Durung diweruhi apa ana kurban jiwa saka serangan Israèl mau.[8]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. The Institute for National Security Studies", chapter Israèl, March 23, 2008.
  2. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3360655,00.html
  3. http://67.19.80.66/republika/RP/RP/2009/01/08/index.shtml Israèl Kewalahan
  4. http://www.aljazeera.com/news/articles/34/More_than_700_Martyrs_3100_Wounded_in_Israèli_Agg.html More than 700 Martyrs, 3100 Wounded in Israèli Aggression on Gaza
  5. "TIMELINE - Israèli-Hamas violence since truce ended". Reuters. 1 Januari, 2009. Dibukak ing 2 Januari, 2009. Check date values in: |accessdate=, |date= (pitulung)
  6. Perang Para Politikus, Tempo
  7. Roket dari Lebanon Hantam Israèl
  8. Israèl Lancarkan Serangan Balasan ke Lebanon

Pranala njaba[besut | besut sumber]