Via Maris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Via Maris iku jeneng modhèrn saka rute dagang kuna, ya iku wiwit jaman abad prunggu, sing nyambungaké Mesir karo kakaisaran Suriah lor, Anatolia lan Mesopotamia — saiki dadi Iran, Irak, Turki lan Suriah.

Via Maris (ungu), King's Highway (abang), lan rute dagang kuna Levantine, c. 1300 BCE
Via Maris.

Jeneng sadurungé ya iku "Way of the Philistines", ngarujuk marang jalur sing ngliwati dhataran Philistine. Ing tlatah iki dalan cawang loro — siji sadawaning pasisir Segara Tengah, liwat Megiddo, lan sijiné jalur dharat ngliwati lembah Jezreel, Segara Galilee lan Dan.

"Via Maris" iku asal basa Latin sing tegesé "dalan segara". Jeneng iki adhedhasar lelakuné Vulgate (Prajanjian Anyar ing terjemahan basa Latin) saka Gospel miturut Matius (Matthew) ("Secundum Mattheum"), bab 4 pasal 15:

terra Zabulon et terra Nephthalim via maris trans Iordanen Galilaeae gentium
(tlatah Zebulon, lan Nephthalim, liwat segara, samburiné Jordan, Galilee of the Gentiles).

Uga ana rujukan marang Via Maris ("dalan segara ") ing Isaiah 9:1.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Via_Maris&oldid=1050725"